Consiliul Local Bistrița se întrunește în ședință extraordinară miercuri 20 octombrie, de la ora 16.30, în sistem online, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind atribuirea unui nume Parcului Municipal.
Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ioan Turc, Parcul Municipal va purta denumirea ”Parcul Regele Mihai”. În 25 octombrie a.c. se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai.
Mihai I a fost Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. El s-a stins din viață în decembrie 2017.
Parcul Municipal a fost reabilitat cu 4 milioane de euro bani europeni, lucrările fiind recepționate în toamna anului 2013. Parcul a fost amenajat la începutul secolului XX de către municipalitatea acelor vremuri, iar lucrări s-au făcut după anul 1952, când s-au construit alei noi şi au fost amplasate piese de mobilier urban. ”Promenaden Park”, aşa cum era denumit la începutul secolului XX, nu suferise modificări şi intervenţii de peste 20 de ani.
În Capitală, Regele Mihai I dă numele Parcului Herestrău.
Nu era bine să se facă un sondaj să fie intrebați Bistrițenii ce nume vor pentru parc doar este parcu bistrițenilor nu a monarhiştilor ?
Băi voi chiar v-ați țăcănit? Apucați-vă de asfaltat străzi, de făcut parcuri noi, după aceea gândiți-vă cum să le puneți nume, la cele pe care le faceți voi!
Voua nimic nu va convine, zici ca sunteti comuniști. Mai vedeti in stanga dreapta ce fac celelalte orase si vorbiti dupa.
Un nume frumos. Simbolic.
Propunere Parcu Decebal. Propun ca parcu să poarte denumirea unui erou național şi nu numele unui laş fugar.
Doar atîta poate această administrație!
Mai bine era OTC !!😁
Adica era mai bine cu Cretu si parcul NO NAME al veveritzelor pierdute?
Cel mai bine ar fi sa se numeasca parcul Bălan,ekologist.
Nici cum scriu copiii pe praful mașinilor „P..A” nu merita numele tau sa fie scris nici măcar cu graffiti pe un trotuar, Bălane! Din cauza ta și a capului tău pueril, că te-ai opus tăierii crengilor, a murit un om chiar acolo în parc.
Propunem un nume absolut justificat, care sa ne aminteasca mereu de realizarile marete: CRETU SI VEVERITELE
De unde apărut şi cretinul ăsta de Turc , a vrut să demoleze Cinematograful 23 august, acum distruge şi îngustează străzile, distruge locurile de parcare care şi aşa au fost puține, falimetează toate afacerile din centru vechi şi de pe Indepedenței şi Libertăți, vrea să mute Autogara să pună mâna pe ea amicul lui ” doctorul”, aruncă bani în continuare pe pârtie, acum vrea să distrugă şi pădurea Codrişor şi lista de cretinisme continuă….. oameni din oraş sunt în doliu din cauza cretinilor ca el şi el ce face schimbă denumirea parcului culmea dă denumirea unui trădător.
Vai ce problema importantă, de asta nu puteam dormi, acum toate problemele economice și sociale s-au rezolvat. Asta e doctrina de guvernare PNL, austeritate, taxe și vorbe goale.
Ar trebui sa uitam de istorie, de cultura, de toate celelalte, doar pentru zona economico-sociala? Foarte bine ca se cinsteste memoria ultimului nostru monarh! Crize si fluctuatii vor fi mereu, dar, daca te gandesti doar la ce ai in buzunar, ai repus deja in drepturi proletcultismul.
In primul rand regele Mihai nu prea are legătură cu zona noastră și mai sunt in tara destule obiective cu aceasta denumire iar apoi important e ce ai în buzunar și pe masa, că facturile nu se plătesc cu lozinci și sloganuri.
Mai bine George Coșbuc că doar statuia lui e acolo. Mi se pare logic.
Propunere pentru denumire
Parcul AVRAM IANCU.
De ce nu-l numiti Carol II.Dansul a locuit aici si a lasat si ceva urmasi!!!
Se zvoneste ca il intrecea măgarul doar la urechi si la fugă.
Io zic sa-l numeasca „Parcul Besi” dupa descoperirea epocala facuta de eminentul istoric, preotul Fehér, cetatean de onoare al orasului, care isi tine de altfel „prelegerile” in parc, in casa arhitectului Kelp, care intre noi zis, a fost acela care a proiectat initial parcul orasului. Dar asta nu mai conteaza la urma urmei.
Daca nu merge „Parcul Besi”, as propune ca alternativa „Parcul Burebista”.
Parerea mea este, ca parcul musai sa se numeasca „Parcul Plutonier Pirjol”, fiind locul unde tov. plutonier Pirjol a avut o activitate fructuoasa timp de decenii.
Uca
Cel mai bine (sic !) să-i zică ”Jean Pădureanu”, că tot s-a nemurit penalul ăla prin sfârnăriile făcute cu cooperativa lui de lângă parc.
Parcul JEAN PĂDUREA NU CODRIȘOR”.
Dragi bistriţeni, primesc cu umilinţă şi demnitate orice glumiţă , jignire, mişto sau ce doriţi să spuneţi sau să aruncaţi …( până la simbol!) Sper din tot sufletul să fiţi convinşi că nu este vorba de politică sau alte aranjamente! Pur şi simplu este o onoare pentru oraşul Bistriţa să fie recunoscută şi omagiată o personalitate uriaşă care înglobează valorile acestui neam! De o modestie rar întâlnită, Majestatea Sa, a avut un comportament egal faţă de toată lumea, indiferent de ocupaţie, de situaţie socială sau apartenenţă politică şi religioasă ! A fost educat în acest sens, atât în familie cât şi de către personalitaţi proeminente ale acelor timpuri! Deşi botezat ortodox, educaţia moştenită de la familia de origine, creştinismul occidental , l-a facut să respecte religiile de orice confesiune şi în acest fel să aibă un comportament firesc în toate împrejurările! Când a sosit pentru a treia oară în Bistriţa-Năsăud (cu clasa palatină a mai fost de două ori), în1997 , mi s-a transmis discret că, doreşte doar să vadă cât mai multe frumuseţi ale judeţului, să cunoască cât mai mulţi oameni, de peste tot, să cunoască cultura şi tradiţiile populare! Nădăjduiesc că, împreună cu prietenii mei, cu ajutorul autorităţilor de atunci şi al Bisericilor, am reuşit cumva , să-i îndeplinim dorinţa! A revenit cu mare drag pe meleagurile noastre, încă de două ori, o dată într-o înaltă companie ecleziastică (2007) ! Fiind unsul Domnului, a avut şi calitatea de Episcop auxiliar ! De asemenea, a fost Mareşal al Armatei romane ! Vă mulţumesc că m-aţi urmarit! Cu respect, MNPop
Uau ! Tăiat frunze la câini cu grație.
Marius sper că nu ai vorbit serios că prea bine am râs cu monarhia ta.
Tu vrei să punem un rege la voia întâmplări pe care să nu-l putem să-l mai schimbăm niciodată chiar când face tâmpeni cu carul ( vezi aici celebrul Carol II-lea ), nu sunt de ajuns că avem acum un preşedinte tâmpiți, un prin ministru interimar super-tâmpit şi un primar tâmpit măcar pe proşti ăştia îi vom schimba peste vreo 3 ani dar dacă ne pricopsim şi cu un rege tâmpit chiar că putem emigra cu toți ín Togo ( se pare că şi în Togo este un rege). Am ajuns de jenă în toată lumea pe primul loc în rata de decese din cauza de Covid şi voi vă ocupați cu monarhia chiar că sunteți săriți de pe fix.
Oameni buni ați înțeles total greşit nu este vorba de Mişu de Hopînțol ci este vorba de regele MIHAI VITEAZU cel ce a unit pentru prima dată toate cele trei țări ROMÂNEŞTI.
Off ,doctore…Se pare ca republica ,nu aia socialista ,are destui adepti.Nu or fi toti platiti de sputnik ,cum iti place sa crezi si nici bolsevici.Consoleaza-te ca avem pe unul care se crede rege,avem aristrocratie-baroni(bugetara,judiciara si chiar sanitara ) rosie si galbena.Azi maine il face ,,regele” de la Cotoceni pe Ciuca ,maresal si o sa te simti ca in vremea lui Carol II pe care vor, nu vor ,monarhistii trebuie sa si-l asume ,la fel ca liberalii pe Cațu.
Se pare ca educatia patriotica legionara te-a cam spalat pe creier. Daca nu ar fi fost „regele tradator”, ar fi murit sub tancurile rusesti neam de neamul tau, pana la ultimul prunc in fașă din cauza criminalului Antonescu, cel datorita caruia Romania detine azi un loc de onoare pe harta Holocaustului. Pe langa asta, tare ma tem ca in ziua de azi ai fi pupat mana unui Janos, Csaba sau Arpad, iar pe strada ai fi multumit cu un „koszonom szepen”. Oricum e usor din fata tastaturii sa dea verdicte orice tasti-basti, a carui singura dilema in viata e legata de marca de gel de dus pe care il pun in carucior la cumparaturi.
Şansa noastră este că sasu este infertil altfel cine ştie cu ce altă dinastie de incompetenți ne-am mai fi trezit.
PARCUL CETATI.
Hai că mia plăcut gluma.
Ce-mi plac glumele mele Hă, Hă .
Nici la concursurile cu bancuri seci nu poate fi prezentată o asemenea glumă amară, personaj întradevăr este o glumă de om dar nu are haz spre exemplu Tuta spunea balvirnele mult mai haios.
Fiindcă Parcul municipal încet dar sigur se va distruge indiferent de denuirea care o va purta se vor construi blocuri, se extinde Lidl şi Casa Ema se vor costui buzi, pista de punnktrac, patinual sintetic şi câte şi mai câte.
Bistrița are nevoie de un parc mare nou acesta poate fi construit pe terenul un a fost fabrica de Teracotă, acolo terenul este privat dacă primăria nu reuşeşte să-l cumpere atunci acest parc poate fi amenajat lângă viitorul stadion de rugby tot pe Drumul Cetății unde au fost Drumurile Județene.
De multe luni am propus ca parcul sa poarte numele poetului Alexandru Cristian Milos. E drept ca n-am stat de vorba cu d-l primar dar in mod sigur stia de propunere.
Propun sa se numeasca Parcul Metropolis, avand in vedere cate proprietati are cumparate pe stada Parcului (5 apartamente…. deocamdata) plus hotelul si urmeaza blocul pe care urmeaza sa il construiasca pe strada Parcului. Cred ca vor sa cumpere toata strada…
Nu înteleg de ce nu-i dati o denumire mai actuala, gen Cosa Nostra, pardon Nosa Nostra (vechea denumire din sec XIII a urbei).
Ca tot credeti ca e orasul vostru lasat mostenire de mamele si tatii vostri, nu v-ar fi rusine de mafioti nesimtiti ce sunteti.
are primarul ăsta un talent de a-și bate singur cuie-n talpă , cum rar mai poți găsi pe meleagurile bistrițene !
Pot înțelege că nu toată lumea gândește cu capul , dar din atâția sfetnici și consilieri nu se găsește unul să-l oprească pe hăbăuc când o ia pe arătură ?
Păi cu sfetnici de seară ca Bălan şi Chereji plus monarhişti şi alte speci ce se învârt în jurul lui şi un om zdravăn la cap s-ar strica la cap dapăi unul care deja este plecat cu pluta pe Bistrița.
Constatam ca esti pe dinafara. Ce e rau in a da nume unui parc? Mai ales ca e vorba de centenarul regelui. Stiu, ti-ai fi dorit sa poarte numele lui Cretu care a furat meritele parcului renovat de Vasile Moldovan. Adica alte orase pot avea parcuri cu nume de domnitori sau regi, numai noi sa ramanem cu Municipal, Comunal, gen?
Tulburelul din cap sa-l oprească , consilierii sunt cu pozatul și proiectele europene pe lovele, nu au ei idei , sa ne calmam ca alea-s datorii pe linie de partid si cvorum la intimidare . La cum se vede Primăria condusă in 2021 ne putem da seama ca s a făcut rahatul bici, Turc să nebunesc dacă nu ești praf la conducerea orașului. Nimic, mă băiatule, nimic. Ați ajuns partidul foarfecelor pe proiectele altora și buzi la prețuri enorme. Chiar nu ți rusine de oamenii din oraș ca le ai promis cai verzi pe pereți și de fapt nu se întâmpla nimic pentru binele lor. Lasă ne cu nebunelele din capu tău și du-te unde o dus mutu iapa!
Parcul municipal Bistrița e prea părculeț pentru a purta numele regelui Mihai. Habar nu avem, ce a făcut acest Om, pentru neamul romanesc, 1944 – 1947.
Doctore ,cred ca ai pațit ca baiatul ala din Tarnaveni,care se tinea de gardul de la Buckingham si il striga pe Charles: father,father,papa,help me”
Stimați cititori, esența adevăratei democrații este cu adevărat legata de libertatea de gândire și de exprimare care este rezultatul unei educatii! Solidaritatea, întrajutorarea și dezvoltarea comunităților pe baza sprijinului reciproc, de natura sa însănătoșească societatea noastră, promovarea eficienta din partea tuturor membrilor Casei Regale a intereselor majore….Toate acestea, au dus la înlesnirea cunoașterii aprofundate a unor realități românești și apoi la acceptarea Romaniei în organismele internationale(2007)! Sa nu uitam acest lucru…. și sa nu uitam ca tara noastră, de altfel o tara superba, mereu”de exceptie” și originala, permite coabitarea regimului republican cu Casa Regala! Astfel, România e o republica respectuoasa cu valorile ei instituționale și Monarhia este una dintre ele! Cam asa trebuie privita problema… Cu respect, MNPop P. S. Doamna Firea, la Bucuresti, a redenumit parcul Herastrau, în urma cu câțiva ani, Parcul Regele Mihai I!
De ce nu Parcul Costan?
De ce nu Elena Lupescu?A fost mamika vitrega.
Domnule doctor nu va obositi sa dati explicatii impostorilor si frustratilor fara nume si indivizi ca Annonimus niste analfabeti functionali, urmasii comunistilor care au ponegrit istoria. Te crucesti ce afiseaza acesti dezradacinati pe acest online. Rataciti cu mintile ei nu au invatat ca lumea ISTORIA neamului, ci improasca cu venin ca atata au in ei. Daca DUMNEZEU nu le-a dat minte, noi nu putem sa le cerem nimic. Atata pot bietii de ei.
Personal am stat de vorba si va felicit ca ati reusit aceasta schimbare de nume . A fost visul dumneavoastra si iata ca oamenii cu suflet mare si caracter reusesc sa se impuna pana la urma. Si eu sunt fericit si mandru ca va cunosc demult si ca Administratia noua macar asculta propunerile civice ale bistritenilor. O Zi Buna domnule MARIUS NICOLAE POP !
Sa se numeasca ,,Bălan atotstivuitorul” vorba lu Borcea.Adica atotstiutorul si atotfacatorul.Sa fie si cetatean de onoare al orasului ca si asa nu plateste impozit ca nu are autorizatie .Asa ar intra in legalitate macar din punct de vedere al impozitarii.
Anonimus acest nesimtit ordinar care de fiecare data imi pune nejustificat in carca moartea unui bistritean care a fost lovit de o creanga in Parc . Transmit acestui individ toxic ca eu Balan nu hotarasc soarta fiecarei crengi si copac din oras, ca nu sunt platit pt. asta ca nu lucrez in administatie si ca eu am venit doar cu recomandari. Transmit acestui smintit ca sa doarma linistit ca in urma cu doua luni chiar m-am implicat si impreuna cu Comisia din Primarie si cu ISU B-ta am inspectat 32 de arbori din Parc propusi pt. eliminare si sunt bucuros ca ce am constatat eu personal asa a fost. Din 32 arbori doar 12 erau cu probleme si firele indicate de mine au fost gasite si de cei din comisie. Nesimtitule te pot da in judecata prin mijloacele specifice insa nu imi pierd vremea cu tine.
Si care sunt mijloacele specifice tov Balan? Daca ai avea constiinta nu ai mai putea dormi .Acel om a murit la 57 de ani.Era sanatos ,cap de familie ,ctitor de biserica platitor de impozite.Nu ai nici un fel de empatie si bun simt .Impreuna cu cei care nu au luat masuri de alarmare a cetatenilor care erau in parc si cu cei care nu ti au dat un sut in kur cand te ai opus in mod public toaletarii arborilor din parc ar trebui sa fii tras la raspundere pentru viata acelui om.Vezi ca acum comenteaza alt anonymus.Semianalfabetule nu stii sa faci diferenta intre anonim si anonymus.La pus microfoane la posta si la scris fise nu trebuiau cunostinte gramatica prea avansate.
Bălane democrația actuală înseamnă vot universal şi nu impunerea decezie de către un grup restrâns care nu reprezintă pe nimeni altfel ne vom trezi cu alte bazaconi gen Linia Verde pe perete şi îngustarea străzilor Gării-Decebal-Andrei Mureşanu-Năsăudului.
Denumirea parcului ar trebui să fie aleasă democratic de toţi cetățenii Bistriței. Dar tu nu ai cum să înțelegi aceasta fiindcă tu nu ai nicio legătură cu democrația nici cu legalitate nu ai nicio legătură.
Bazaconie preluată de la PSD asumată de Turc şi PNL.
Îm doresc ca Turc să aibă măcar bunul simț să nu semneze contractul petru cealaltă tãmpenie cu îngustarea străzilor Gării-Decebal-Andrei Mureşanu-Năsăudului.
https://timponline.ro/cum-merg-lucrarile-la-linia-verde-pe-str-gen-grigore-balan/
tara arde si turcu se piaptana…din ciclu ce le mai trece prin cap liberalilor…astia sunt nocivi pana in maduva oaselor…sau TURC fa-te ca lucrezi……alta zicala misto…atatea probleme avem incat a inceput cu buda acum cu denumirea, atat pot astia
anonimule !……… ti-ai luat tratamentul ?
Conform articolului 7 alin (2) din legea 52 din 2003 privind transparența decizională în administrația publică, intenția aprobării de către Consiliul local a proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii parcului se aduce la cunoștința publică cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare.
Mai bine ai puneau nume “Parcul Andrei Weingartner” ca pe timpul lui, Bistrita era unul dintre cele mai verzi si curate orase din Romania.
Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul-limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.
Din moment ce Crețu l-a refăcut în forma actuală cu lac, ar trebui sa se numească Parcul Ovidiu Crețu. Oricum Crețu era parfum pe lângă păcălicii ăștia.
Ion Turc așa să se numească Parcul Municipal…:)) Bistrița se confruntă cu tot felul de probleme iar cea mai mare dilema este numele parcului…bravo aleșilor locali…se vede că se dedica 100% cetățenilor care le-au acordat votul.
Initiativa primarului Ioan Turc pentru ca parcul municipal să poarte numele „Regele Mihai” ar trebui completată cu revenirea la denumirea din perioada interbelică a Pietei Centrale care se numea Piata „Regele Ferdinand” precum si a Bulevardului Republicii care purta numele Bulevardul „Regina Maria” . După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
Pe de altă parte, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. De aceea având in vedere că pe 15 octombrie, 2022 se implinesc 100 de ani de la incoronarea suveranilor României Mari ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent.
(Vezi:https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/)
Voi momarhişti sunteți de pe altă planetă, vedeți că cetățenii Bistriței sunt împotriva redenumiri Parcului Mare în Parcu Regelui Mihai dar sunteți în continuare consegvenți în prostie vreți să redenumiți şi alte străzi ha, ha
Daca Parcul arata asa cum il vedeti asta se datoreaza ECOLOGISTILOR condusi la acea vreme de Toniuc si mine. Impreuna cu colegii am lipit afise sa nu se taie ce era festit cu dungi verzi si rosii la castanii de aliniament , care in proportie de 80% erau pierduti. Deasemenea noi am castigat cateva sute de mp de iarba in plus pt. ca o serie de lucrari au fost retrase dupa ce ne-am ratoit la ei in sedintele de CL si conferinte facute la sediul PER adica la mine acasa in spatiul oferit. Astfel MAMELONUL de pamant, ALEEA infratita unde OTC voia sa puna busturile lui Dem Xiao Ping etc , zidul catarator pt. jocuri extreme etc nu s-au mai facut. Au fost salvati langa prima sala de sport alti 31 de arbori tineri pt. ca am manjit cu lut marcajul facut de administratia lui peste si astfel drujbistii cand au venit nu au mai identificat marcajul si copacul. A fost o batalie crunta cu fostii primari Moldovan si cretu. Izbanda cu parcul nu se datoreaza primarilor ci lui TONIUC, BALAN si colegii participanti cu hariile in mana intinse pe copacii care urmau sa dispara. Realitatea este ca am bagat groaza in Administratie. Asa ca merita ECOLOGISTII numele unei Alei cel putin. Pe bune ca da !
Presa din acea vreme a abundat de stiri privind apararea Parcului. Si acuma puteti sa recititi pataniile noastre , in arhivele online le gasiti usor. Cine se ratoieste la mine o face din prostie si este total dezinformat in ce priveste aspectele din Parc. HAI NOROC !
Cu veverițele ce ați avut din cauza voastră au cam pierit toate ?!
Ar trebuie să răspundeți penal şi pentru asta .
Nimeni nu se ” rățoieşte ” cu tine dacă stai şi te contrazici cu un tembel înseamnă că eşti lafel ca el.
Stadionul a fost redenumit Jean Pădureanu şi la ce ia folosit asta că tot o paragină a ajuns unde joacă din când în când o echipă de mâna treia fără niciun spectator ?!
Nu intru în polemici cu tine dar am o curizozitate întrunirile partidului la care casă erau la casa construită ilegal fără autorizați sau la cealaltă sau poate la cabana de la munte ?
Propun nu parcului să poarte numele unei femei celebre Adeline, sau Puiuț dulce. Se mai poate și personalitatea culturii din Bistrița Ștefoi zis manivela.
Bai prostane,tu sigur esti bolnav cu capul.Daca nu ai nici o problema sa apari pe strada dupa ce ai deveni troaca de porci a orasului.Esti un fanfaron ahtiat dupa popularitate.Esti la fel cu Costan,numai ca ala nu era asa rau la matze ca tine.
Palatul Culturii din Bistrița, cu numele complet Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc, numit până în 1952 Căminul Cultural “George Coșbuc”, mai apoi Casa Raională de Cultură “George Coșbuc”, se află în Parcul Municipiului Bistrița. Întrebare retorica , dacă Palatul Culturi se numește “ George Coșbuc”, locația Palatului este in Parcul Municipal Bistrita , totodata in Parcul Municipal găzduiește o statuie al marelui George Coșbuc ,oare cum se pune in aplicare :” CONSTITUȚIA ROMÂNIEI :Art. 33 – Accesul la cultură
(1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii.
(2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită.
(3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume.”cum participi tu la sprijinirea moștenirii culturale prin numirea obiectivelor de moștenire culturală ? Întrebarea este adresată subiectelor care au puterea decizionala in Județul Bistrita Năsăud .
Dragi cititori, acum ca, ați epuizat epitetele, comparațiile, etc., sa încercăm sa ne calmam, fără patima, fără ura, fără politica! Este vorba despre o simpla adăugare, dacă vreți un gen de”botezare”, parcul municipal….. Ce problema aveți cu istoria recenta a Romaniei? Câți dintre dvs., ați avut acces la arhive, la cărți scrise de istorici veritabili, nu Roller, etc…..? Câți dintre dvs. ați asistat în direct în data de 23August1997,la, Casa de Cultura din parc, la Simpozionul despre ziua de 23august1944, alături de Rege, trei academicieni și alți profesori, istorici, de peste tot? Pot sa va ofer cu drag, dvd-ul înregistrării! O personalitate aparte, sobra, calculata și care a crescut, alături de Regina, cinci fete! Din nefericire, orașul Bistrița, spre deosebire de alte multe orașe din România, nu beneficiază nici măcar de vreun nume important din politica relativ recenta(Maniu, Brătianu, Coposu, etc.) pentru unele străzi, parculete, etc,. Dar, asta e! Cu respect, MNPop
Esti un fel de Bălan.Mai educat.In rest nici o diferenta.Cavalerul tristei figuri.Crezi ca daca iti place tie ceva ,trebuie sa ne placa la toti.Da ,spune-ne,doctore, cand ai devenit asa mare monarhist?Cu ce ocazie?
Stimate domn, (” Aristocrat”) nu-mi permit sa te compar… nici măcar cu un nobil…. Nu ai gândi asa… Îți voi răspunde indirect… Unul din străbunicii mei a fost protopop și profesor la Blaj (vezi, Dascălii Blajului) iar bunicul meu a fost profesor și director un timp, al Lic. Timotei Cipariu din orașul Dumbraveni, posesor al Premiului de Stat semnat Carol II! Atât, deocamdată! Cu respect, domnule… MNPop
No,credeam ca te tragi din neam regesc…A fost decorat de regele Carol II in persoana?Sau diplomele ca si acum erau semnate dinainte?Unul dintre bunicii mei a fost locotenent la husari in armata imperiala prizonier in Franta , a primit pensie de la statul austriac ,pana i au anulat o comunistii,dar eu nu ma cred ,nepotul lui Franz Iosef.Celalalt bunic a luptat pe frontul rusesc ,a fost prizonier la rusi si a venit in ’55 pe jos acasa,dar nu ma cred vreun general.In regimul comunist ,,pedigreul „asta ca al meu nu prea era favorabil.De aia am pus ghilimele
Aristocratule cred ca iesti lovit puternic la cap chiar de un meteorit. Fa bine si nu te mai semna asa . Tu sti ce inseamna ARISTOCRAT ? Nu cred pt. ca atunci nu ti-ai permite sa te tragi de izmene la( per tu)cu domnul Doctor MARIUS NICOLAE POP care a albit de invatatura. Cu mine ce ai ? Te-am deranjat fara sa stiu ? Fa bine si nu mai semnaliza ca te faci de cacaoa !
Analfabetule,am pus ghilimele.La note informative nu se puneau ,de aia nu stii ce sunt.
Balane tu crezi ca domnul doctor poarta izmene ca tine?Domnul doctor nu e odrasla de procuror comunist de pe vremea lui Gheorghiu Dej.Faci ce faci si tot la partile dorsale te gandesti Ai asa ,o pasiune de a lustrui .Nu cred ca la domnul doctor îi plac lingăii.
Regele Mihai a fost diabolizat de comuniști , ia fost forțată plecarea din țară, iar pe canalele neoficiale s-a transmis știrea că a plecat într-un tren încărcat cu aur. Ori situația a fost alta atunci cei care sunt interesați au la îndemână chiar mărturiile regelui și celor din anturajul lor atunci când a fost obligat să abdice, cu amenințări la viața familiei lui. Nu uitați în context ce au făcut rușii , țarilor în revoluția bolșevică, același scenariu l-ar fi pus în aplicare. Regele spre deosebire de președintele și premierul de azi a înțeles că gestul unui om de a renunța la putere înseamnă salvarea vieților multora. Pentru că cred nu e nici o îndoială, orice refuz în a abdica conducea la o confruntare armată internă între taberele pro-regale și cea pro-comunistă, iar evitarea pierderilor de sânge a fost unul dintre criteriile morale de responsabilitate la care regele a aberat. Cunoștea comuniștii îndeajuns de bine și mentalitatea lor privind non-respectul vieții umane în cultura sovietică, ce continuă să influențeze până azi ..viața individului e irelevantă în detrimentul interesului ideologiei .
Deci regele Mihai la vârsta respectivă a fost nu a fost un laș, trădător așa cum comuniștii i-au creat imaginea în mentalitatea populară, pentru cei care nu s-au interesat deloc de istoria reală, de originea și calitatea surselor, pentru că odată refugiat în Elveția , după Revoluție la nivelul lui, a pledat pentru reintegrarea în structurile occidentale prin folosirea alianțelor de sânge printre monarhiile constituționale europeene occidentale deci din punctul său de vedere și-a îndeplinit misiunea. Însă de asemeni , există argumente și în favoarea celor care susțin că la nivel de societate regele a eșuat în a susține poporul cu politici reale, aici trebuind menționat că a fost separat de problemele populației, iar interesul Casei Regale în recuperarea proprietăților în mod integral au orientat acțiunile sale după Revoluție, iar pentru a ajunge a făcut un pact cu neo-comuniștii. Da, a fost întors de regimul Iliescu de la aeroport, dar a fost o formă de înțelegere tacită între Iliescu și Regele Mihai, primul a favorizat recuperarea parțială a proprietăților private a Casei Regale, începând cu cea de la Săvârșin mi se pare..în schimbul folosirii contactelor acestei Case în monarhiile occidentale..act motivat financiar ce pentru unii are valoare mercantilă..tăcere convenabilă regimului neo-comunist contra acceptării returnării unor proprietăți, eu cred că Regele a fost obligat mai mult de situația familială materială de a alege o formă de compromis. Eu mi-am format propria opinie, pornind de la mărturiile bunicului care a fost în Garda Regală și care povestea că la vârsta preadolescenței se distra să-i provoace cu lovituri- aici un copil nu poate fi acuzat …era imatur.. apoi de la citirea istoriei din mai multe surse, iar apoi direct din urmărirea interviurilor cu el la sfârșitul vieții plus deciziile pe care lua .
A fost un român patriot în opinia mea care merită respectul, că suntem sau nu de acord cu instituția monarhiei, prin faptul că și-a sacrificat mândria personală și a protejat vieți alegând exilul, în condițiile în care rezistența era futilă…, a ținut la viața familiei și supușilor lui, în calculul decizional de atunci…era opțiunea cea mai bună, a fost abandonat de celelalte puteri occidentale în favoarea dealului Churchill- Stalin-Rosevelt la Yalta.
Apoi m-am uitat la modul cum a reacționat în privința gestionării problemelor din familia regală, a fost straight în privința rolului de model în societate, când prințul Nicolae nepotul său, a făcut o eroare umană de tânăr, a avut un copil pe care nu-l vroia să-l recunoască atunci, în urma unei relații trecătoare, Regele Mihai nu i-a iertat lipsa de asumare a responsabilității ,l-a considerat inapt de a asuma responsabilitățile majore și l-a exclus atunci din Casa Regală. A fost un gest în favoarea unei persoane străine din popor..cu care nu avea nici o afilațiune anterioară, dar ca om, bunic a înțeles povara unei singure mame în a crește un copil fără un tată plus că a avut sensibilitatea de la aventurile trecute a propriului tată. Nu e o decizie ușoară, a fost chiar extremă dintr-un punct de vedere, iar asumarea paternității mai târziu în 2019 oarecum tardive, a dovedit că în materie de justiție rolul Regelui vs calitate intimă bunicul, a ales adevărul..a avut decizii etice în concordanță cu adevărul, nu și-a favorizat interesele propriul nepot, așa cum o fac mulți, l-a penalizat doar just pentru greșeală.
Când e vorba de istorie trebuie nuanțat personajul și deciziile sale arată un sistem de valori a responsabilizării în momente dificile cu sacrificii. Dacă cineva crede că a părăsi confortul regla pentru a relua de la zero ca și mecanician pentru a avea ce pune pe masă familiei, e o decizie de trădare , cred că îi lipsește discernământul. Loialitatea față de o țară, pornește prin loialitatea față de prezervare a vieții umane , a propriei familii. Sunt situații când ești outnumbered, iar prima preocupare e supraviețuirea, ca apoi eventual să revii și să reușești să câștigi partida. Ține de bunul simț. Iar dacă vă uitați la englezi au o încredere majoră în clasa regală. Și mai cred că în aceste momente pandemice, o Casă Regală cu Regele Mihai , ar fi fost un avantaj pentru români,..pentru că fără nici o îndoială ar fi dat bunul exemplu și l-ar fi asumat.
Dragi cititori, iata in sfarsit , o asertiune demna de o asemenea personalitate si de un asemenea demers! Domnule sau doamna cc ,ati ajuns pana la sufletul meu, cu bogatia de amanunte si adevaruri puse”‘ pe pagina”‘! Cred ca ,ignoranta , indiferenta si superficialitatea sunt la ele acasa, la un segment important din populatia tarii.. Mi-ar face o mare placere sa va pot cunoaste ! As fi onorat! Cu respect,MNPop
Multumesc dle Dr Pop şi respectele şi salutările mele, am avut în trecut plăcerea de a ne întâlni în persoană, cine ştie ce timpul ne va rezerva în viitor.
Să fim sănătoşi.
Cred ca cel mai potrivit nume ar fi Corneliu Muresan. A fost primul primar roman din Bistrita si a initiat, printre altele, constructia parcului si a stadionului, prin annul 1935.