Actualitate

Pubelele galbene cu deșeuri selectate incorect, neridicate la Bistrița și Beclean

Pubelele galbene din Bistrița și Beclean în care nu erau colectate în mod corect deșeurile reciclabile nu au fost ridicate de operatorul de salubritate.

Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a verificat în această săptămână pubelele galbene pentru deșeurile reciclabile din plastic și metal de pe raza municipiului Bistrița, a localităților componente Viișoara, Unirea, Sigmir și din orașul Beclean.

”Am constatat că lucrurile încep să se îmbunătățească în privința colectării selective corecte a deșeurilor reciclabile și doar un număr redus de pubele galbene au fost refuzate de la colectare. Pubelele galbene care nu au fost ridicate conțineau o cantitate semnificativă de deșeuri reziduale amestecate cu fracția plastic-metal sau aveau deșeuri provenite din construcții depuse în aceste recipiente. În aceste cazuri, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au aplicat un autocolant de culoare roșie în care a fost precizat motivul pentru care nu s-a ridicat pubela galbenă, data și ora verificării. Îi rugăm pe deținătorii acestor pubele să reselecteze conținutul lor, deșeurile din plastic și metal colectate corespunzător urmând să fie ridicate la următoarea dată de colectare”, a menționat directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

În pubela galbenă se colectează strict deșeuri din plastic și metal: PET-uri și ambalaje din plastic ale produselor cosmetice și ale detergenților; folii și pungi din plastic; doze din aluminiu, spray-uri cosmetice și alimentare; conserve și alte recipiente din metal; alte deșeuri din plastic și metal.

Deșeurile menajere trebuie puse în pubela neagră care se ridică săptămânal, iar cele provenite din construcții trebuie predate la cele două centre de colectare din Bistrița și respectiv stația de transfer din Beclean, ieșirea spre Braniștea.

”Prin implicarea cetățenilor și prin munca de informare și conștientizare pe care o face Corpul de Control, avem convingerea că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor”, mai spune Cristian Niculae.

14 comentarii

    • Din pacate asa este. Oamenii nu sunt responsabili si vor arunca gunoaiele aiurea. Doar frica de amenzi o sa-i oblige sa faca ce trebuie si sa colecteze selectiv.
      Oare cat ne ia pana ne facem bine?

    • Nu ar fi mai corectă abordarea , oamenii le re-selectează și le predau corespunzător, așa cum spune legea?
      Sau abordarea de genul, din spirit civic în fiecare primăvară oamenii ies în acțiuni de ecologizare și curăță zonele verzi de deșeuri și nu își mai bat joc de natură aruncând deșeurile?
      Ce zici domnule Sam?

    • I-am văzut pe acești băieți de la controlul deseurilor pe strada mea, am vorbit cu ei și sunt foarte respectuoși. Chiar mi-au dat foarte multe informații despre ce să facem cu deșeurile. A fost o placere să vorbesc cu ei. Am rămas plăcut impresionat.

    • Daca deșeurile textile sunt amestecate cu deșeurile reziduale ele nu vor mai putea fi reciclate.In Romania exista operatori care reciclează textilele.Decat sa le îngropați în groapă alaturi de pamperși nu mai bine le colectați separat și faceți lucrurile ca la carte și nu țigănia asta ce o numiți colectare selectiva?

  • Cat de responsabil poti sa fii cand pui gunoiul menajer in pubela galbena?? Oamenii aia chiar nu au copiii si chiar nu se gandesc la ce natura le lasam copiilor nostri?
    Sper ca pe viitor sa fie si amendati.

  • Ce e trist este ca jumate din judetul asta a trait sau traieste in continuare in strainatate. Ei stiu cum sunt legile referitoare la deseuri prin Spania, Anglia sau Italia si respecta aceste legi de frica amenzilor.
    Dar cand e vorba sa respecte aceleasi legi si in Romania se revolta si devin foarte irascibili. Nu ar misca un deget sa colecteze selectiv. Aici ei asteapta sa vina altii sa le faca ordine in ograda.

  • Mai apare un aspect, care tine pana la urma tot de bun simt si civilizatie.
    De obicei, scot pubela galbena afara din curte dimineata, inainte de ora 8, ca sa nu existe discutii cu operatorul ca a trecut echipa care ridica plasticul. S-a intamplat nu o data, asa ca sunt patit. In general, echipa trece dupa ora 14, asa ca exista un interval de 6 ore in care pubela sta afara si oricine poate sa arunce in ea de la o tigara, un bon fiscal, pana la punga de gunoi menajer, ca le e lene sa se deplaseze pana la container. Patit si asta.
    Poate ca nu ar fi rau sa se mentioneze undeva interdictia de a folosi pubelele private.

  • Niculae, tu ce-ai făcut cu PET-urile după ce noi le-am spălat și le-am pus frumos în pubela galbenă. Le-ai reciclat, le-ai valorificat sau le-ai aruncat la groapă împreună cu gunoiul menajer. De ce tot eviți răspunsul. Într-un an de zile cât ai ridicat, cât ai valorificat, cât ai încasat? Ți-ai plătit măcar benzina la SUV-ul de sub șezut, cumpărat și întreținut din banii noștri?

  • Pai ,unde sunt saci verzi,albastri promisi de acest director as,sau sa investească in pubele de dif culori,fac ce stiu mai bine….amenzi…Pai fa ti tu treaba prima data si apoi sa ai pretentii

  • Am pățit-o și eu. Am selectat corect deșeul și l-am scos de cu seară, că la noi vin de îl ridică dis de dimineață. Când am mers să bag tomberonul în curte, era negolit. Am ridicat capacul și peste ambalajele de plastic era o pungă de gunoi. Cadou de la un idiot.

  • Nu inteleg ce e asa de complicat cu reciclabilele… La galben pui DOAR ce se poate procesa cat mai direct, fara sa mai trebuiasca sa treaca inca o data prin mana altcuiva sa-l mai aleaga/spele/curete sau altceva… restul in pubela neagra. Zici sa suntem turci..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.