Înflorirea narciselor sălbatice din Masivul Saca, aflat în Parcul Național Munții Rodnei, întârzie din cauza vremii.
”Dragii noștri iubitori de natură, narcisele din Masivul Saca de pe raza Parcului Național Munții Rodnei NU AU ÎNFLORIT. Mai jos găsiți un filmuleț realizat chiar astăzi de către colegii noștri cu privire la stadiul în care se află poiana cu narcise – Masivul Saca. După cum observați, nici măcar nu sunt răsărite! Estimăm înflorirea lor spre sfârșitul lunii mai. Vă vom ține la curent cu informații proaspete din teren săptămânal”, anunță Administrația Parcului Național Munții Rodnei.
Și anul trecut narcisele sălbatice au înflorit la sfârșitul lunii mai, început de iunie. ”Totul depinde de vreme. Noi sperăm ca, în a doua jumătate a lunii mai să înflorească narcisele. Anul trecut am reușit, printr-un proiect cu Eco Rodna și MOL Spații Verzi, să marcăm corespunzător traseul spre narcise, poate fi găsit pe site-ul nostru AICI, un omuleț portocaliu însoțește turistul, dar mai sunt și panouri informative. Din Valea Vinului se pornește atât pe Dealul Popii, cât și pe Valea Secii. Anul trecut am avut zile în care au fost peste 800 de oameni în poiana cu narcise, mai ales în week-end, iar în timpul săptămânii câte 50-60 zilnic”, a spus Mihaela Poll, directorul APNMR.
Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius) protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului. Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului. Pentru urcare, este recomandat traseul de pe Izvorul Roșu – Dealul Popii. Traseul este marcat cu un simbol: ”omulețul portocaliu”.
Adaugă comentariu