Sâmbătă 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, Mănăstirea Dobric și-a serbat hramul. Slujba a fost oficiată la altarul de vară de IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoți. Paraclisul mănăstirii și căminul social pentru persoane vârstnice au fost puse sub ocrotirea celor doi mari sfinți.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat ”Episcop pus de Dumnezeu pentru treburile din afară”, vorbind despre virtuțile Sfântului Împărat Constantin, precum și despre modelul de credință mărturisitoare al mamei sale, Împărăteasa Elena.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne.
La slujba de la Mănăstirea Dobric au asistat o serie de oficialități, printre care deputatul Diana Morar, președintele CJ Radu Moldovan și subprefectul Ioan Zăgrean.
La finalul Sfintei Liturghii, stareța Veronica Coţofană i-a oferit IPS Andrei o cârjă arhierească.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.
În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care va adăposti peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.
În prezent, la mănăstire vieţuiesc 5 maici, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.
Mănăstirea Dobric este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.
În ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena, IPS Andrei s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din cartierul bistrițean Viișoara. Cu acest prilej, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat spațiul de slujire al noii biserici parohiale, cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea noului lăcaș de cult. În semn de apreciere și recunoștință, pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, IPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Călin Sigartău, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, distincții și diplome de aleasă cinstire au primit membrii Comitetul și Consiliul parohial, dar și alți binefăcători. Slujba a fost oficiată în prezența prefectului Mica Oprea și președintelui CJ Radu Moldovan.
Parohia ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cartierul bistrițean Viișoara a fost înființată în anul 2013, iar piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în data de 12 aprilie 2016, de Mitropolitul Andrei. Construcția lăcașului de cult a început în anul 2018, în prezent fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă.
Adaugă comentariu