Aceste dureri sunt influențate în primul rând de poziția corpului, de felul cum mergem, de modul în care ducem anumite greutăți, de dietă, de digestie și chiar modul în care reacționăm la stres. Ele pot fi și rezultatul unei afecțiuni a spatelui sau a unei leziuni cauzate de factorii enumerați anterior.
Pentru a înțelege mai ușor mecanismul prin care apar durerile de spate este important să cunoaștem câteva aspecte despre această zonă a corpului și despre structura coloanei vertebrale. Aceasta este formată din 33 de vertebre strâns legate între ele. Primele 24 de vertebre sunt separate prin niște „amortizoare naturale” reprezentate prin discuri cartilaginoase. Coloana este întărită de ligamente, mușchi și articulațiile vertebrelor.
Hernia de disc este una din afecțiunile ce provoacă dureri de spate. Acestea apar deoarece discurile cartilaginoase intervertebrale se deteriorează și apasă pe un nerv.
Spasmele mușchilor din zona spatelui pot provoca și ele dureri în această zonă. Aceste spasme sunt cauzate de leziuni sau întinderi a musculaturii, mușchii contractându-se și devenind dureroși și rigizi, ducând deseori chiar la imposibilitatea de mișcare.
Osteoporoza este una din cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate la persoanele trecute de 50 de ani. Această afecțiune slăbește rezistența vertebrelor, iar acestea se rup sau se fracturează cu ușurință.
Scolioza este o afecțiune în care coloana vertebrală are forma literei „S”. În acest caz pacientul suferă de dureri nu foarte intense, dar care se intensifică dacă stăm într-o poziție greșită timp îndelungat sau dacă facem efort excesiv.
Lombosciatica se manifestă printr-o durere ascuțită și puternică resimțită în fesă. Durerea se lasă și pe picior în jos. Problema în acest caz este cauzată de faptul că un disc intervertebral este afectat și apasă asupra nervului sciatic. Deseori acest tip de durere apare în urma unor exerciții sportive efectuate greșit sau de la tocuri (așa că fetelor … aveți grijă!).
Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate
Evitați mișcările exagerate sau forțate ale corpului (și mai ales a spatelui) care provoacă presiune și întindere asupra coloanei vertebrale și asupra mușchilor din zona dorsală.
Atunci când lucrați la calculator chiar și pentru timp scurt asigurați-vă că țineți genunchii îndoiți la 90 de grade, iar spatele stă drept.
Atunci când ridicați un obiect greu îndoiți genunchii, apoi ridicați obiectul prin îndreptarea genunchilor, menținând spatele drept. Astfel evitați să puneți toată presiunea pe spate și pe coloana vertebrală.
Purtați pantofi comozi care susțin bine piciorul și nu vă fac să călcați anormal astfel încât spatele să stea mereu încordat și rigid.
Atunci când dormiți folosiți o saltea suficient de tare (dar nu foarte tare) care să vă susțină corect spatele.
Cum tratăm durerile de spate ?
1. Aplicațiile alternative de căldură și de gheață. Acest tratament este unul care vă ajută să vă relaxați musculatura spatelui care vă provoacă dureri. Este util mai ales dacă aceste dureri sunt provocate de o întindere musculară sau chiar de o sciatică. Puneți mai întâi o pungă de gheață (sau ceva de la congelator învelit într-un prosop) pe locul afectat. Schimbați apoi, alternând la un interval de 20 de minute, punând o sticlă cu apă fierbinte (atât de fierbinte cât puteți suporta). Tratamentul se mai poate face și aplicând mai întâi un prosop fierbinte timp de 2 minute și apoi unul înmuiat în apă rece timp de un minut. Ajută atât la relaxarea musculara, cât și la creșterea și îmbunătățirea circulației sangvine.
2. Fitoterapia. Există câteva tratamente naturiste renumite care cu siguranță vă vor calma durerile de spate, vor reduce rigiditatea musculaturii și a coloanei vertebrale și vor stimula circulația. Unul dintre cele mai cunoscute remedii este ardeiul iute. Acesta conține o substanță numită capsaicină care are proprietatea extraordinară de a inhiba senzația dureroasă. De aceea, ardeiul iute este folosit de foarte mult timp de medicii fitoterapeuți pentru calmarea mai multor tipuri de dureri.
Dacă aveți dureri de șale faceți în fiecare dimineață (înainte de răsăritul soarelui) și seara după asfințit cu un amestec special. Acesta se prepară din 9 ardei iuți, 2 linguri de semințe de ciumăfaie și 0,5 litri de rachiu, compoziția ținându-se la macerat timp de 9 zile, după care se strecoară.
Dacă aveți dureri musculare care apar la frig faceți masaje cu o altă soluție specială, tot cu ardei iute. Puneți 7 zile la macerat un amestec format din 5 linguri de ardei iute mărunțit, jumătate de pahar de spirt și jumătate de pahar de oțet. Acest preparat vă scapă imediat de dureri dacă faceți cu el masaj o dată sau de două ori pe zi.
Tot contra durerilor de spate mai puteți face de asemenea masaj asupra zonei dureroase cu un amestec format din cantități egale de glicerină și tinctură de ardei iute.
Compresele fierbinți aplicate pe zona dureroasă a spatelui rezolvă și ele problemele. Pentru acesta se recomandă compresele fierbinți cu mușetel, valeriană, ghimbir sau călin.
Contra durerilor din sciatică masați pielea cu ulei de sunătoare.
3. Tratamentul homeopat. Medicii specialiști în homeopatie recomandă pentru îndepărtarea durerilor de spate administrarea pe cale bucală a remediilor Arnica și/sau Hypericum. Arnica se administrează de 2 ori pe zi și este folosită dacă durerea de spate apare după o contuzie, iar Hypericum se administrează de asemenea de 2 ori pe zi și este folosită în caz că durerea de spate este provocată de iritarea nervilor. Pentru dozaj, urmați indicațiile specialistului care vă va recomanda un tratament specific și special pentru persoana dv. (Dr. Lucia Sterie, medic specialist homeopat și medic de familie la clinica Doctor Acasă).
4. Dușurile calde și mișcările în formă de „8” vă scapă de dureri de spate. Dușul cald se recomandă să se facă respectând o anumită poziție a corpului. Țineți ambii genunchi îndoiți, cu palmele pe jos chiar în dreptul genunchilor. Lăsați-vă greutatea corpului mai mult pe brațe, pentru a ușura spatele. Dușul se aplică pe partea dureroasă. În acest timp faceți cu partea inferioară a coloanei vertebrale o mișcare în formă de „8”, împingând înainte și înapoi șoldul, când într-o parte, când în cealaltă, timp de 10 minute.
5. Băile de parafină contra durerilor de spate. Pentru baia de parafină sunt necesare urmatoarele: ulei mineral, 1-2 pachete de parafină aproape uscată, o oală cu fundul dublu și o pensulă din păr cauciucat.
Se topește parafina în oala cu fund dublu, adăugându-se o lingură de ulei mineral pentru fiecare 1/2 kg de parafină. Se lasă amestecul să se răcească până cand apare o spumă la suprafața vasului. Această spumă se înlătură, după care se adaugă 4-5 cm de parafină.
Se unge spatele cu ulei. În prealabil radeți părul din zona în care faceți aplicația, apoi se va întinde parafina cu ajutorul pensulei. După ce primul strat de parafină s-a uscat se mai dă încă o dată cu parafină. Se continuă astfel pâna când stratul ajunge la o grosime de 1 cm, după care se acoperă cu un prosop. După o jumătate de oră se înlătura stratul de parafină prin cojire. Amestecul preparat se poate folosi de mai multe ori. Se poate folosi și parafina simplă, fără a prepara acest amestec de ulei, asigurând astfel o căldură mai mare în zona dureroasă.
Articol publicat în revista Tratamente naturiste
Autor: dna. dr. Mihaela Vasilescu, medic reumatolog – clinica Doctor Acasă
Bună seara as vrea și eu niște sfaturi de la cineva care sa intilni cu o problema, adică cu hernie de disc L5 S1 cu durere care se lasă în piciorul sting ce as putea face fără sa ma operez vă mulțumesc
Buna ziua acu trei luni am cazut pe spate de atunci am dureri la coana partea dorsala mai jos de umeri de atunci cînd depun un pic de efort am dureri si in pept si incep sa respir greu. Am fost la Doctor mea dat tratament dar de cheamă tot aceleași dureri le am ce as putea sa fac sa nu mai am dureri de coloana si de piept,? O zi buna