Social

Președintele CJ Radu Moldovan, despre ”o mare nerealizare”, lucru care îi produce multă jenă

”E un lucru care mie îmi produce foarte multă jenă când cineva mă întreabă despre acest subiect (…), este ”impardonabilă situația aceasta care mie mi-a depășit orice nivel de înțelegere și de răbdare”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, la AS-TV.

”O mare nerealizare a mea și a echipei pe care o conduc – deși nu ține de noi – este Masterplanul de apă. Am făcut toate demersurile împreună cu ADI Apă-Canalizare și Aquabis și am semnat în martie 2020 contractele de finanțare. Din păcate, firma de consultanță, împreună cu firma de consultanță a Consiliului European, fac un adevărat ping-pong de trei ani de zile. Din păcate, este un proiect întârziat”, a spus el.

”Vestea bună este că am reușit cu colegii de la Guvern și de la Ministerul Fondurilor Europene să fazăm banii, adică să nu îi pierdem și aceste lucrări se vor face. Se lucrează la două-trei contracte și alte două sunt în achiziție, dacă nu mă înșel. Din păcate, este impardonabilă situația aceasta care mie mi-a depășit orice nivel de înțelegere și de răbdare. Nu mai vorbesc despre oamenii din zona de câmpie și din alte zone care vara sunt puși în situația să care apă pentru animale de la zeci de kilometri, cu butoaiele. E un lucru care mie îmi produce foarte multă jenă când cineva mă întreabă despre acest subiect, dar sunt zone în care, din păcate, suntem legați de mâini și de picioare și nu putem face mai mult decât ce am făcut”, a spus președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, la AS-TV.

Contractul-cadru pentru Etapa a II-a a Masterplanului pentru apă și canal în județul Bistrița-Năsăud cu bani ce vin din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost semnat în 2020 dar a fost prelungit până în 2022, întrucât nu a existat aprobarea JASPERS pentru aplicație.

Stadiul proiectelor prin POIM 2014-2020 (2023)

  • CL 1: Reabilitare / modernizare captare și stații de tratare în BISTRIȚA, CUȘMA, BISTRIȚA BÂRGĂULUI și construire / modernizare SEAU Bistrița, Josenii Bârgăului***Estimare lansare achiziție: aprilie 2023.
  • CL 2: Extindere și reabilitare rețele de alimentare cu apă și canalizare în UAT Bistrița*** S-a relicitat. Deschiderea ofertelor: 13.02.2023. pentru lista străzilor, dați CLICK AICI
  • CL 3: Reabilitare conductă de aducțiune Bistrița-Lechința și extindere alimentare cu apă și canalizare în comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești *** Licitația contestată, se așteaptă răspuns.
  • CL 4: Extindere rețele de distribuție și canalizare în comuna Teaca și alimentare cu apă în comunele Matei, Milaș și Chiochiș *** în lucru
  • CL 5: Extindere alimentare cu apă în comunele Șieu-Măgheruș, Budacu de Jos, Mărișelu, Șieu Odorhei și Șieu, reabilitare sursă Șieu și rezervor Cetate *** în lucru
  • CL 6: Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în comuna Tiha Bârgăului și reabilitare sursă Piatra Fântânele ***Estimare lansare achiziție: februarie 2023.
  • CL 7: Extindere alimentare cu apă și canalizare în comunele Bistrița Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile și Prundu Bârgăului, realizare SEAU Colibița ***Estimare lansare achiziție: martie 2023.
  • CL 8: Extindere alimentare cu apă și canalizare în Năsăud și comunele Coșbuc, Feldru, Parva, Rebra, Rebrișoara, Runcu Salvei, Salva și Telciu, reabilitare rețea de alimentare cu apă și canalizare Năsăud***Estimare lansare achiziție: aprilie 2023.
  • CL 9: Construire / modernizare / reabilitare surse de apă (captare, tratare) Beclean, Sângeorz-Băi, Anieș, Rebra, Târlișua și Zagra ***Estimare lansare achiziție: ianuarie 2023.
  • CL 10: Extindere alimentare cu apă și canalizare în orașul Sângeorz-Băi și comunele Maieru, Rodna, Leșu, Ilcva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei și Poiana Ilvei, reabilitare rețele alimentare cu apă Maieru și realizarea sursă de apă în Lunca Leșului *** Faza de evaluare a ofertelor.
  • CL 11: Extindere alimentare cu apă în comunele Bbraniștea, Ciceu Giurgești, Ciceu Mihăiești, Petru Rareș, Uriu și extindere canalizare în Petru Rareș și Uriu *** în lucru
  • CL 12: Extindere alimentare cu apă și canalizare în orașul Beclean și comunele Căianu Mic, Nimigea, construire SEAU în Căianu Mic și Nimigea; extindere alimentare cu apă în Chiuza și în comunele Spermezeu, Târlișua și Zagra; reabilitare alimentare cu apă Beclean***Deschiderea ofertelor: 09.03.2023

Sursa informațiilor despre cstadiul proiectelor: ADI Apă-Canalizare

21 comentarii

  • Pentru Bălan și nu numai, sunt iarăși trist deși nu ar trebui fiindcă am avut iar dreptate :
    Deja pe 14.12.2022 când lumea este concentrată la sărbători a apărut pe fentă un PUZ de introducere de teren în intravilan exact în poienița din mijlocul Păduri Codrișor de care spuneam și atrăgeam atenția .
    Acum am înțeleg de ce primăria trage tare să asfalteze strada Tabără.
    Ca dezastru să fie maxim primăria a prevăzut în bugetul pe anula acesta și un PUZ pentru Dealul Cocoșu.
    Gata sa terminat cu Pădurile din Sudul orașului sunt distruse complet, adio și un praz verde.
    Felicitării Turc și mafiei sale imobiliare , este trist dar adevărat.
    Nu mai aștept niciun răspuns dacă vrei poți pune un comentariu în care să mă faci albie de porci, agramat, analfabet cum vrei tu că nu mă supăr sunt resemnat trist dezamăgit fiindcă ecologia adevărată a murit în Bistrița vă las pe voi să vă bateți pentru câteva panseluțe și câțiva pomișori insignifiați din centrul Bistriței, azi mie rușine de mine fiindcă ca ecologist nu am reușit mai mult, mie rușine de Bistrițeni că mafia imobiliară nea răpus pe toți.
    Îți doresc ție putere să lupți în continuare însă nu știu pentru ce fiindcă Pădurile din Sudul orașului vor fi distruse intergal din ele vor rămâne în amintirea bogăție verzi și frumuseți de altădată doar niște petice triste un fel de Pădure Parc, un fel de Parc Mare actual, un fel de bâlci grotesc al societăți rapace și distructive de astăzi, nasol. Acum pe lângă apă pe care trebuie să o cumpărăm la sticlă fiindcă acum ne căcăm în pâraiele ce se scurg în râul Bistrița adică în apa pe care o bem, în câțiva ani va trebui să cumpărăm la sticlă și aerul pentru că distrugem ca tâmpiți pădurile din Sudul Bistriței.
    Asta este dacă suntem cretini aici mă includ și pe mine.

    68
    4
    • Si eu stau in fund si astept cafeaua si am o jena ca nu pot sta drepti in zi de sarbatoare gandindu ma…dar de ce sa gandesc ca am votat pentru asta sa o faca altii ….si tot ei sa aiba o jena… pe care o defazeaza ca noooo atata pot si ei
      Ps fiecare cu jena lui!!!
      Sper sa l tina jena asta pana la prima ploaie

      13
      12
    • În partea de Nord a orașului sunt probleme asemănătoare chiar luna aceasta pe strada Iancu Jianu într-o zonă de case individuale a apărut un PUZ cu Blocuri de 4 etaje redenumite tâlhărește de dezvoltari ” locuințe colective mici „.

      17
      5
    • Sunt din ciclu sloganului PNL Bistrița de după alegerile locale : ” Noi nu oprim dezvoltarea orașului, noi îl distrugem și-l mutilăm „.

      31
      1
    • @Silvia, În PUZ-ul de pe strada Jianul sunt prevăzute doar două bloculețe Demisol-Parte-2Etaje-1Etaj Retras celelalte 7 sunt case individuale Parter-Etaj si inca una Demisol-Parter -2 etaje. Conform PUG se află întro zonă L2 adica D+P+2E+M . Deci se pare că sunt aproape OK. Este de precizat descărcare traficului auto care ar trebui să se facă via srtrăzile Jianului-Drumul Dumitri Vechi-Matei Corvin-Drumul Dumitri Nou sau ca alternativă o stradă nouă care să unească str Jianul cu str. Subcetate.

      8
      3
  • 🙂
    Doar zâmbesc în timp ce-mi sorbesc cafeaua….
    Dragul meu,…trântește ușa pe dinafară și aruncă cheile înăuntru pe gaura pisici și terminăm odată cu conjugarea verbelor ” am vrut” , ” vom face”, ” vom avea”….
    Suntem oameni maturi care știm diferenția ‘sezon’ de ‘ fezon’!!!

    16
    17
  • Va mai spun eu o alta nerealizare si anume un proiect pentru o noua sectie de psihiatrie a spitalului. Psihiatria, aceasta specializare „cenusareasa” a medicinei, este mereu uitata, lasata in urma. Ar fi urgent nevoie de o sectie separata de dezintoxicare, pentru ca peste 50% din numarul pacientilor de la psihiatrie sunt dependenti de alcool sau de droguri. In plus, pentru cei care sufera de depresie sau alte boli psihice ar fi nevoie de mai multi psihologi(in prezent exista un singur psiholog la peste 100 de persoane) si de un spatiu unde sa desfasoare activitati sportive, atat de necesare alaturi de tratamentul medicamentos.

    29
    1
    • Clujul -lider ,in parteneriat cu Salajul au initiat procedurile dupa BN si lucrarile sunt realizate in proportie de 80-85% , nu joaca insa pinpong.Trageti Dv concluziile!

      17
    • Cu nebunii în libertate e mai usor de condus poporul.
      E tinut ocupat tot timpul, iar ei pot sa-si vada linistiti de treburile lor….

      9
      1
  • Da domnul Moldovan te doare, te doare la bască, ai două motive să faci acele investiții, unu,ai fratele director la Aquabis, apoi ai firmele de casă care vor lucrari cu statul. Dute pe drumul care leagă UNIREA cu Noua Sală Polivalenta, au început să spargă asfaltul și să repare conducta de apă, fiind rețea nouă executată de renumita firmă Mis. Atâta timp cât nu răspunde nimeni de calitatea lucrărilor, nu cred că mai are rost să facem investiții.

    56
    3
  • ECOLOGISTULE ! Daca stai in casa trist si nu te implici pe fata o sa mori si mai trist.
    Nu este ajuns sa imi spui mie tot ce te nemultumeste, asta se face catre Primar si Consilieri si cu prezenta si nume asumat in sala de sedinte CL.Asa functioneaza implicarea si DEMOCRATIA cea scumpa la vedere.
    Hai noroc !

    15
    32
  • Asta demonstrează calitatea profesională a salariaților de la ADI apa-canal, Consiliul Județean și bine-nțeles AQUABIS. Pe când alte companii de apă-canalizare sunt pe terminate cu licitațiile, lucrările avansează, Tătucul a găsit vinovații in exterior. Voi ați acceptat și contractat Consultantul, voi ați tot solicitat schimbări de soluții ca nu erau multumiți primarii voștri, voi ați intervenit politic pe probleme de proceduri pe care JASPERS nu le accepta decât cu argumente. Dacă aveți dreptate acționați in instanță! Când ați majorat tarifele , care au ajuns cele mai mari din țară nu v-ați văitat și nimeni nu v-a putut opri, iar calitatea slabă a serviciilor nu le justifică și întreruperile in furnizare sunt cel mai frecvente. Multe lucrări făcute cu firmele de casă nu au atins indicatorii tehnico-economici prevăzuți in studiile făcute. Sunteți vinovați direct de aceste situații!
    Nu mai puteți prosti lumea! Rușine oricum nu aveți! Demisiile la ADI apa-canalizare și AQUABIS ar fi singura soluție , dar nu in România sau la BN!

    59
  • Pentru atatea strazi va trebuie 100 de firme sa lucreze deodata si tot nu e suficient. Proiectul asta il vad realizat la p….vara. Nu mai cred nici 10m daca vreti sa-i faceti ca vor fi realizati la termen. In Romania, pesimist pe viata…asta ne e soarta!!!

    14
    • Nici pistele de biciclete din Bistrița nu au reușit incompetenți din administrația Bistriței să le termine. Vezi aici pista de biciclete de pe strada Drumul Cetății la care termenul de predare a trecut de nu știu câte ori și tot nu au fost în stare să o termine.

      28
    • Nu au fost capabili să termine acea pistă de biciclete pentru că cei din Primărie ori sunt incompetenți ori hoți ori ambele.

      22
    • Zilele acestea primarul bătea câmpii că nu deschide și nu ridică mașinile de pe pistele deja făcute fiindcă nu sunt parcării What ce are sula cu prefectura ?! Insă pe străzile înguste de pe dealul Budacului și Jelnei sunt parcări pe pistele pe care nu lea cerut nimeni și nu poate urca nimeni ?!

      25
  • Investiti in extinderea retelei de apa canal ca sa puteti fura si sa va acoperiti pierderile dar nu vreti sa montati contoare inteligente pentru a sti exact cit consuma fiecare consumator,

    23
  • În afară de sifonări, de la șantierele în care se îngroapă țevi de proastă calitate, și facturi prin care se ciordesc trenuri de materiale pe care nimeni nu le bagă în șanțurile cu care brăzdează satele, drumuri ale căror straturi de piatră și asfalt sunt ciordite și chiar înlocuite cu pietriș -de trei ori mai ieftin decât piatra de carieră- furt la lățimea, înălțimea și grosimea benzii de asfalt, pentru a scoate cam 40% din banii finali, care să fie materializați în șpăgi consistente, la ce altceva îi mai duce capul? Poate la ceva vânători exotice, conturi care să le ajungă și urmașilor lor pentru o viață chipurile tihnită și cumpărat influență, nu? Greșesc? Oare cât îi mai rabdă Dumnezeu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.