Puțin peste 10% din populația județului Bistrița-Năsăud are studii superioare, dintre deținătorii diplomelor de licență majoritatea fiind femei. Bărbații predomină categoria celor cu studii medii, iar femeile devin, din nou, majoritare atunci când vine vorba despre nivelul scăzut de educație.
Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în privința educației lucrurile stau astfel:
- 45,4% are nivel scăzut de educație (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită),
- 43,8% au nivel mediu (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici)
- 10,8% nivel superior.
După etnie, ponderea populației cu studii superioare este următoarea:
- 57,8% dintre evrei
- 37,5% dintre ruși
- 34,09% dintre germani
- 14,28% dintre italieni
- 12,64% dintre maghiari
- 11,4% dintre români
- 1,72% dintre romi
Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Bistrița-Năsăud se situează pe locul 28 în ierarhia judeţelor.
Date neconcludente prezentate așa. Evreii sunt cei mai putini ca număr, rușii tot așa,, deși ar putea să plece la țara lor și tătucul lor Putin, germanii puțini fațâ de alte vremuri.așa că raportat la cifrele prezentate e puțin forțată concluzia. Eventual comparații privind alt gen de studii ar putea să dovedească interesul pentru educatie, care oricum e redus. Se vede la tot pasul. Și din aceștia se aleg conducătorii iluștri pe care ii avem! Vrem din rahat să facem bici și să facă zgomot ! Fără comentarii !
@Gigi Contra
Ai inceput bine ziua, optimismul sus de tot, prin nori 😃
Tu unde te situezi dragul meu în lista prezentată??… Eu Levente Puskás la finalul listei 8 clase la Andrei Mureșanu… TU??….
😉
Foarte bine făcut pentru datele date, e important să știm unde ne situăm, bineînțeles mereu se poate îmbunătăți orice.
Tot la AM, când școala era școală, și am învățat tot timpul , până la un Doctorat pe bune! Restul nu mai contează! Importanți sunt doar cei care prostesc și manipulează votanții și ne conduc așa cum se vede!
@Gigi Contra
Olé, așa îmi place.
Astea sunt lucrurile frumoase de citit, iar în rest îi vom trimite pe cântăreții primăverii între toți la NAIBA!!! … și dacă astăzi NU atunci mâine, dar se vor duce, altă ieșire nu au.
Ai grijă de tine bărbate.
Domnule Puskas nu vă cunosc dar vă prețuiesc pentru comentariile de bun simț, pentru cum punctați, cu bucurie, orice lucru bun consemnat in presa locală. Onestitatea cu care va prezentați studiile sunt dovada vie că școla de calitate contează și nu neapărat multă și de proastă calitate.
Ce se vede din intervențiile dvs. este că ați absolvit academia celor 7 ani de acasă.
Felicitări!! 👏(să vă folosesc semnul comentariilor)
NOOO ! Nemții au procentaj mai mic ca rușii? Noi ca popor germanofil care când prindem un neamț îl punem direct președinte sau cel puțin primar, noi care ne ridicăm în picioare și aplaudăm când auzim de Germania ar trebui să luăm măsuri în privința asta, de exemplu am putea să le plătim facultatea nemților și eventual să treacă examenele fără să se prezinte.
Probabil ca rușii sunt imigranți. Au făcut facultatea in Rusia si au fugit de regimul lui Putin.
Nu m-ar mira ca si indienii, pakistanezii etc “sa fie mai deștepți ca nemții sau romanii” pentru ca vin la noi doar vârfurile, grosul populației rămâne in țara lor.
Neagu Djuvara zicea ica cei mai mulți emigranți romani care au plecat in America acum 100 de ani proveneau fin Transilvania.
De ce? Pentru ca erau cei mai educați, școliți si cu bani de buzunar, pe când romanii din Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea nu prea au emigrat. Pentru că erau mai săraci si cu școala mai putina. Populatie era mai rurală, țărani, agricultori.
Haideti sa va dau ca exemplu Canada. Acolo nu poate merge oricine, trebuie sa aplici pentru viza la Ambasada Canadei, un fel de “Loteria Vizelor” după care ei selectează doar olimpicii
Îl accepta pe Rareș Buhai si pe ceilalți olimpici bistrițeni, pe care am uitat cum îi cheamă, si după aceea când fac recensământ , reiese ca romanii sunt mai inteligenți decât canadienii.
Vai de capul lor ,,studii superioare ” pe la fabricile de diplome” de la distanta.Jumătate din absolventii de astfel de magazii au dificultati de exprimare si scriere corecte.
,,cu prostul neșcolarizat, te lupți un pic și ai scăpat…dar lupta este colosală, cu prostul care are școală.” Aici, statistic e evidențiată doar cantitatea, în schimb calitatea lasă de dorit. La ce-ți folosesc trei facultăți, făcute la 50 de ani, doar să dea bine pe facebook? Rămân de bază cei 7 ani de-acasă, sigur, fără să minimalizăm pe cei care au făcut școală pe bune și mai ales și-au pus-o în slujba semenilor. No, numa zâc, că nici io nu-s prea școlit.
Desigur, în județul Bistrița-Năsăud, cel mai superior nivel de educație este cel de chelner.
Că mă distrează ăștia așa zis de dreapta, o tot dau înainte cu chelnerul dar ei au votat la primarie un șofer de multicar iar la senat au votat un mecanic.
Suciule, tu esti? :))
Va rog, inapoi in pestera
Nea Ioane,”‘ nu esti prea scolit”,dar gandesti bine ! Si eu ,prefer varianta asta….Era un banc dragut cu …Dumnezeu care daruia inteligenta unor oameni care -si doreau…..si scurtez… …..Cand s-a terminat inteligenta din cazanul in care zacea, le-a dat cate o…. diploma ! Intradevar,e o mare problema cu educatia si cititul fizic ,invatatul, relatiile interpersonale, etc.!Dupa parerea mea,doar vreo 10% dintre tineri au calitate,stiu ce vor face in viata, stapanesc notiuni ca : datorie, toleranta,altruism,empatie, voluntariat, loialitate sau iubire !
Astea se văd la comentariile și postările unora, dar eu vreau să cred mai mult că o fac la comanda unor politruci , deși poate mă înșel!
Aceeasi lozinca comunista, „cand scoala era scoala”. La un moment dat chiar am crezut ca pe vremuri se facea scoala adevarata, pana au ajuns in fata tastaturii calaii limbii romane. E normal sa gresesti din cauza oboselii sau din neatentie, sa mai uiti cate-un „i”, dar cand ii vezi ca pun cratima gresit in 4 din 5 locuri, realizezi ca rata de alfabetizare promovata de comunisti este o minciuna ordinara. Defapt, daca ne luam dupa informatiile oficiale, cea mai mare crestere a ratei de alfabetizare in Romania a survenit intre Primul si al Doilea Razboi Mondial. Ce ne-a oferit comunismul? Inca imi aduc aminte „cu mare placere” de multi profesori „adevarati”: „la mine in clasa unul nu misca”, „in fata mea stau drepti toti elevii”. Asa au crescut generatii intregi cu frica de exprimare, lipsa de initiativa in domeniile in care activeaza si cu motto-ul de baza : „capul plecat sabia nu-l taie”.
daca romanii au un procent de 11,4 % de ce sunt pe penultimul loc??? dupa 2,64 al maghiarilor?? ca sa nu ii suparam?????????????
Corect era 12,64 nu 2,64 !
Nivelul de educație în rândul tinerilor care absolvă o școală, fie gimnazială, liceală sau universitară, este foarte scăzut datorită legilor date în acest sens de toți guvernanții în ultimii 30 și ceva de ani, părere personală…Legea educației este cel mai modificat act normativ care reglementează activitatea școlară, mai sunt și altele, dar nu chiar așa!Elitele pleacă din țară din motive lesne de înțeles, carieră, salarizare, motivație, seriozitate etc.Cei rămași în țară îi vedem pe majoritatea în sistemul bugetar, unde vremea trece leafa merge, angajați doar pe pile, pentru că în privat, unde se cere competență reală, nu i-ar lua nimeni!Vorba unui fost președinte de stat, „școala românească scoate numai tâmpiți”, oare așa este?
Barbarossa, este usor sa dam vina doar pe politicieni. Ai vazut vreun protest din partea profesorilor cand ani la rand politrucii ai macelarit programele scolare prin fel de fel de teze unice, prin scoaterea examenelor de admitere in majoritatea universitatilor, prin ignorarea alocarii de fonduri pentru laboratoarelor de fizica, chimie, biologie, etc. din toate liceele? Nu, ei au iesit la protest doar cu sindicalistii cand au cerut salarii mai mari. Mi-a spus o ruda care a absolvit in urma cu cativa ani la CNLR ca o profesoara renumita facea meditatii doar cu cate 3 elevi deodata. Deci nu mai au nici macar bunul simt de a medita doar elevi carora nu le predau la clasa, pe care-l aveau unii profesori din vremea cand eram eu elev.
Se vede, multi nu înțeleg nimic din nimic, nici lucrurile elementare.
Nu trebuie sa fi geniu, dar problema e că mulți sunt mai prosti decât prevede legea…))
La maghiari e scris gresit procentul in articol
Da, am corectat. Mulțumim!