Actualitate

Se cere mobilizare maximă pe Linia Verde și Axă, altfel ”riscul este major”

Lucrările la Linia Verde și pe axa Gării – Decebal – A. Mureșanu – Năsăudului trebuie să se termine obligatoriu până la finalul anului, altfel ”riscul este unul major”.

”În situația în care proiectele nu se vor închide la timp, adică până la 31 decembrie 2023, riscul este unul major, în sensul în care circa 10% din proiectele pe întreaga regiune vor putea beneficia de facilitatea de a fi continuate din bani ai bugetului local. Riscul este mult mai mare, acela de a returna întreaga valoare a proiectelor. Discutăm în primul rând despre Linia Verde și despre Axă. Am avut întâlniri cu ADR Nord-Vest, cu constructorul. Nu e o dramă dacă o componentă mică din aceste lucrări se va întinde și pe primul trimestru al anului viitor, dar în proporție de 90 sau peste 90% proiectele trebuie să fie finalizate”, a declarat primarul Bistriței, Ioan Turc.

El a menționat că ”riscul există și e nevoie de mobilizare și de o conlucrare Primărie – constructor cât se poate de bună pentru a trece peste problemele care apar, iar ritmul lucrărilor trebuie să fie foarte bun. Banii există, e nevoie de mobilizare”.

”Ar fi extraordinar dacă și Aquabis și ADI Apă-Canal ar închide procedura pentru MasterPlanul pe Bistrița. Este extrem de complicat pentru noi să rezolvăm problema înlocuirii conductelor de apă și canalizare, în proiect nu sunt cuprinse astfel de lucrări. Tot ce am făcut anul trecut a fost din bugetul local, iar o componentă a fost finanțată de Aquabis, după îndelungi discuții și mari eforturi”, a afirmat primarul Bistriței.

Pe lângă crearea rutei noi de transport public (Unirea/DN 17 – Calea Moldovei – General Grigore Bălan – Bistricioarei – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Dornei – Gheorghe Șincai – Independenței – Libertății – Viișoar/DN 17) operat cu vehicule electrice, în proiectul cu bani europeni ”Linia Verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric sau hibrid cu normă de poluare redusă” (88,9 milioane de lei, peste 18 milioane de euro) se prevede modernizarea părții carosabile pe anumite tronsoane şi a zonelor adiacente, prin remodelarea parcărilor, trotuarelor, spațiilor verzi și a pistelor de cicliști. Proiectul cu bani europeni implică, de asemenea, amenajarea a 42 de stații de autobuz curente și două stații terminale. Constructor este M.I.S. Grup.

Lucrările în proiectul cu fonduri europene ”Reconfigurarea axei de transport public pe traseul str. Gării – b-dul Decebal – str. Andrei Mureșanu – str. Năsăudului” (58,4 milioane lei, circa 12 milioane euro) constau în: realizarea de benzi dedicate transportului public, realizarea pistelor pentru bicicliști, reabilitarea trotuarelor, realizarea unui sistem rutier nou la partea carosabilă, realizarea unui pasaj pietonal subteran pe B-dul Decebal în zona pieței, iluminat public cu sistem de telegestiune, modernizarea stațiilor de transport public existente, realizarea de sisteme de monitorizare video. Capacități: stații de transport – 10, lungime piste bicicliști – 4.596 m, lungime trotuar – 4.435 m, lungime carosabil reabilitat – 2.347 m. Constructor este M.I.S. Grup.

6 comentarii

 • 22 milioane de de koko…plus 25% penalizari.Tzuruck la fondiri europene.Sa scoata primarul mugetarii din primarie pe santier daca vrea sa nu ajunga primaria in faliment.

  23
  2
 • Constructorul tocmai a plătit o emisiune publicitară pe un post național de televiziune pentru mai-marii județului în care aceștia au plâns de mila românașilor de peste hotare. N-o să pățească nimic. Și nu-i doare capul pe șefii politici de bistrițenii care umblă prin gropi de un an de zile și pe care intenționează să-i bage pe toți prin tuneluri. O să facă niște spectacole anul viitor, plătite tot din banii noștri și se realeg cu 12% voturi. Că ce să și faci. Aia hoți, ăștia hoți/ Mama lor la toți!

  30
  2
 • sa inceapa pasajul de la Garaaaaa !!!!!!!!!!!! sa le facem toate odata sa nu ne mai incurcam. A, si la preturi duble !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! da gradini pe bloc ??? nu mai face domn primar? si domn viceprimar?

  12
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.