Cristian Cornea, elevul care a construit în urmă cu 5 ani un elicopter din materiale reciclabile la Palatul Copiilor, fiind premiat la concursuri naționale de electronică, va absolvi anul acesta Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” fiind admis deja la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la inginerie electrică.
”Sunt în clasa a XII-a la Colegiul Național Liviu Rebreanu și în al patrulea an în echipa de robotică Bolts and Gears. Deja, am început să am un rol ceva mai secundar în echipă, de supraveghetor, fiindcă vine o perioadă mai încărcată pentru mine, cu Bacalaureatul, iar apoi trebuie să facem un pas înapoi noi, cei mari, ca să vină o nouă generație și să se perpetue tot procesul. Cei patru ani în echipa de robotică au fost pentru mine o experiență unică. Nu am mers doar la școală, am avut, în paralel și o activitate unde am putut descoperi lucruri noi. Pot spune că m-am dezvoltat și am învățat multe. De la o zi la alta, am demontat robotul și l-am refăcut. Procesul este foarte dinamic. Dacă mă întrebați ce face robotul azi vă dau un răspuns, iar peste două zile, vă dau alt răspuns”, ne-a spus Cristian Corne care participă împreună cu echipa la ”Demo”, concursul organizat în acest sfârșit de săptămână la CNLR.
Chiar dacă nu a terminat încă liceul, el a fost acceptat deja la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
”În urma unui concurs, am fost acceptat acolo, la Facultatea de Inginerie Electrică. Îmi doresc să continui pot pe acest domeniu: automatizări, electronică, robotică, pasiunile mele. Prima mea tangență cu partea de electronică a fost pe la 4-5 ani. Mi-a adus taică-mio ceva rebuturi de baterii – că lucrează la Rombat – și ceva motoare. Apoi, cu timpul, am meșterit chestii mai avansat, iar în clasa a VII-a am intrat la Palatul Copiilor la secția de electronică. După ce termin facultatea, mă văd poate într-o fabrică, reparând pe acolo sistemele mai complicate, băiatul cu mentenanța. În străinătate nu vreau să merg. Este frumos, am fost cu un proiect Erasmus, dar nu vreau să mă stabilesc în altă țară. Mai bine rpmân acasă și poate îmi fac propria mea firmă, dar mai întâi mi-ar trebui un venit stabil. Vorba aceea, nu supraviețuiește cel mai puternic sau cel mai pregătit, ci cel care se adaptează și pe motto-ul ăsta merg. Văd ce e, mă adaptez adaptez la situație și fac să îmi fie bine”, a spus Cristian Cornea.
În urmă cu 5 ani, Cristian Cornea ne spunea: „Am găsit pe internet un videoclip cu un elicopter din materiale reciclabile şi m-am inspirat de acolo. M-am gândit să fac un elicopter din ce găsesc pe aici şi am găsit un PET de la un suc cu aloe vera cu caise. Am avut ceva dispute legate de ce să punem în vârf şi ce să facem. Până la urmă, am decis să sacrificăm o sirenă, să-i luăm vârful. A mai fost o idee ca partea din jos a unui bec cu leduri să fie pusă în vârf, dar până la urmă am renunţat la ea. Ca să fie mai special, am zis să punem şi un LED multicolor în vârf. Partea electronică e alcătuită din două motoare şi un LED. Bine, la LED ne trebuie şi o rezistenţă şi un acumulator de la o baterie de laptop stricată Ţinând cont că e primul meu concurs, nu am pretenţii prea mari. Sper doar să câştig experienţă”.
Pare un baiat super , modest si cu gandire matura. Cred ca va iesi „ceva” bun din Cristian. Glumind un pic , trebuie sa stii Cristi ca intr-o fabrica treburile merg bine doar atunci cand cei de la mentenanta „someaza”…Desigur , aparenta ca nu lucreaza (nimic) , este doar inselatoare intrucat dupa rezolvarea unei probleme intr-o zona (la un utilaj) mereu apar noi „batai de cap” in alta parte a fabricii. Dar ai dreptate , poate fi una dintre cele mai frumoase profesii.
Cam tot vântul e în favoarea lui, le are în clar ce dorește plus existând o pasiune în ceea ce face îi vor aduce satisfacții pe plan profesional.
Bravo tinere 👍🏻