Actualitate

Vânzările de apartamente au scăzut față de anul trecut cu circa 20%

În luna februarie, s-au vândut în Bistrița-Năsăud cu circa 20% mai puține apartamente față de aceeași perioadă de anul trecut.

În februarie 2023 s-au tranzacționat o sută de apartamente față de 119 în urmă cu un an.

S-au mai vândut 53 de terenuri agricole și două neagricole, 150 de terenuri cu construcții și 127 fără construcții, în total 432 de imobile.

În februarie 2022, erau vândute 60 de terenuri agricole și două neagricole, 250 de terenuri cu construcții și 170 fără construcții, în total 577 de imobile.

La nivelul înregii țări s-au parafat luna trecută puțin peste 11.000 de tranzacții cu unități individuale. Față de februarie 2022, sau chiar februarie 2021, scăderile sunt considerabile. Față de luna februarie a anului trecut, scăderea este de 24%, în timp ce față de februarie 2021, scăderea e de 15%.

Nivelul de apartamente vândute este mai mic și față de februarie 2017 și 2018.

19 comentarii

  • Daca înainte iti permiteai sa iei împrumut să zicem 250.000 lei si sa platesti rata de 2000 lei pe luna, acum la dobânzi de 8,5% pe an nu iti mai permiți, pentru ca trebuie sa platesti 3000 lei, si nu mai ai bani si de mâncare, haine, vacante, utilități. Apartamentele s-au scumpit , chiar daca pretul e acelaș, pentru ca platesti mult mai mult la banca decât înainte.
    Cei care vand apartamente trebuie sa se trezească la noua realitate!
    Sa le vândă cu 10% mai ieftin.
    Si atunci cumpărătorii iau împrumut doar 225.000 kei si isi permit sa plătească rata la banca.

    Am observat ca BNR nu mai mărește dobanda cheie. S-au oprit la 7% cu toate ca inflatia e de 14%.
    Ce înseamnă asta?
    Fed mărește dobanzile in continuare, BCE mărește dobanzile in continuare.
    Dolarul si Euro se întăresc, leul se devalorizează.
    Asta e pretul pe care îl platesti când refuzi sa mărești dobanzile, ți se devalorizează valuta.
    Si atunci cum o sa-si vândă apartamentele de 70.000 € zgârcitii care nu lasă din preț, daca 1 euro se face 5,1 lei.
    O sa fie si msi scump in lei, iar oamenii o sa-si permită si mai puțin sa cumpere.

    17
    1
    • Pretul este umflat de agentiile imobiliare care nu se mai multumesc cu un comision de 2-5%.Majoreaza pretul apartamentelor si caselor cu 15000-20000 eur.La fel fac si cu terenurile, isi pun 6000 eur in plus/ar.Daca anul trecut se vindea pe Ghinzii cu 3500-4000 eur/ar acum agentia imobiliara cere 10000 eur/ar. Agentiile imobiliare sunt cele care strica piata, nu le mai ajunge.

      11
      1
  • Cei care au avut lichidități, depozite bancare ori s-au încadrat la credite bancare în ultimii ani deja au achiziționat proprietăți (apartamente, case, terenuri). Dovada este prețul crescut de pe piața imobiliară, preț crescut artificial în opinia unor analiști.
    Cei potenți financiar și-au investit banii în proprietăți imobiliare, altfel inflația le diminua minim 25% din valoarea banilor. Uitați-vă spre exemplu la prețul apartamentelor din Cluj, aici prețul unui apartament a crescut în medie mai mult decât dublu (în unele zone exclusiviste chiar de 8 ori). Acum piața imobiliară este în “zona de regres”, este și logic să fie așa. Asta fiindcă cei potenți financiar deja și-au fost blocat lichiditățile în proprietățile deja achiziționate. Iar majoritatea din ei nici nu vreau să vândă încă și la actualele prețuri nici cumpărători nu prea găsesc. Plus că majoritatea angajaților nu se mai încadrează la credite cu actualele prețuri ale imobilelor de pe piață.
    Cei care înțeleg cum funcționează “clopotul lui Gauss” plus multe alte metode de analiză și studiu a pieței imobiliare spun că urmează “prăbușirea pieței imobiliare” în următoarea perioadă. Nu uitați: totul este ciclic!

    12
    1
  • M-am uitat la un anunț imobiliar pe OLX.
    Proprietarul descrie apartamentul si încheie cam asa; “Nu mai sunați și nu deranjați cu oferte ridicole si cu ultimul preț”.

    Mi se pare normal ca oamenii sa sune si sa ofere cu 10% mai puțin decât cere el!
    Dar se pare ca nu au nevoie de bani si au timp sa aștepte doi-trei ani pana le cumpara cineva apartamentul.

    16
    2
  • Prin 2050 acestea vor deveni viitoarele GHETOURI ale Romaniei in care se vor muta gratuit refugiatii climatici.

    6
    38
    • lumea mai locuiește si la bloc , e normal.
      Nu putem toti sa ne facem case in buricul târgului fata autorizații .

      32
      4
    • @bălan refugugiatut, Tu de ce ai două case una dintre ele fără autorizațe plus o cabană daca stai în una singură ?!!!!!!!!!
      Poate mai și gândești că uni oameni din Bistrița nua au nici una!

      34
      1
    • Decât să stai într-o casă bătrânească mică împuțită fără locuri de parcare din zona veche, casă lipită de altă casă bătrânească împuțită cu ferestrele în stradă unde dacă tragi o bășină cad toți trecători rătăciți pe pavajul de piatră naturală , este mult mai sănătos să locuiești într-un bloc dodat cu tot confortul necesar unei vieți moderne.

      20
      1
    • Nu este nicio problemă că se vor face blocuri și alte clădiri care vor distruge definitiv Pădurile Codrișor și Cocoșu. RUȘINE !

      17
    • Locul blocurilor este în Centru Orașului nu pe toate dealurile sau în cartierele frumoase de case din suburbi.

      18
      3
    • Bălane de unde le mai scoți și pe acestea că ai făcut un talmeș balmeș din toate : 2050 🤣 Ghetouri 🤣 refugiați climatici 🤣. Tocmai la noi la Bistrița vor veni și refugiați climatici și marțienii.

      18
      2
  • Sa vedeti cum merge piata.
    A doua zi va suna agentiile, va obliga un contract, va abureste ca merita mai mult ca au clienti si mai pun ei inca 30% dupa care ingheata !!!
    Pervesi.

    22
    • Corect. Prețul este dictat de agenții imobiliari. Oamenii care vând sunt prosti că pica in plasa lor.

      18
    • Adevarat, preturile sunt umflate de agentii, care vor sa „castige” mai mult decat proprietarul, desi sunt destui care cauta ap, se lasa bagubasi din cauza preturilor fff mari.
      Oameni buni – puneti voi anuntul pe net la un pret corect, si o sa vedeti cati va cauta (nu agentii)

    • Pt. Gogu

      Din cauza preturilor impuse acum pe piata de agentii si anunturi si daca ar vrea cineva nu mai poate sa puna un pret corect. de ce? pentru ca eu ca persoana fizica daca vind un teren sau o casa la un pret corect, adica pe jumate din ce este pe net la anunturi imobiliare, pe urma nu am alte oferte sa iau altceva, decit tot acele anunturi si agentii si cu banii aceia nu mai pot cumpara nimic. Asa ca toti tin de pret si nu risca. Mai e si chestia aia ca daca vecinu vinde cu atita pai eu nu ma las mai prejos…

      3
      1
    • De ce nu te duci sa incerci sa cumperi in las fierbinti?
      Acolo ai un atuu…esti la fel ca giani!!!

      1
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.