Social

Ce rezultă din ultimele analize făcute apei care curge din Munții Rodnei în centrul comunei Maieru

Mii de oameni continuă să se aprovizioneze cu apă de la Maieru despre care se spune că ar conține coloizi de aur și argint, considerați vitali în menținerea tinereții, în lupta împotriva cancerului și pentru îmbunătăţirea activităţii celulelor.

În urma analizelor efectuate luna trecută, a reieșit faptul că are PH 8,27.

”Încă o dată, se confirmă că este o apă consumabilă și microbiologic pură!”, a transmis primarul Vasile Borș, care a dat publicității raportul obținut în laborator.

”Apa era cunoscută de cetățenii de zonă pentru calitățile ei fără să se fi făcut analize. Ea are o temperatură constantă atât vara, cât și iarna, de 14 grade. În această zonă, situată la 3,5 km de centrul satului, până în 2008 era un drum forestier neamenajat – se putea merge doar cu TAF-uri și tractoare – dar după aceea, printr-un proiect pentru care am obținut finanțarea înainte să intrăm în UE, am amenajat acest drum, l-am pietruit fiindcă nu era permis asfalt la drumuri forestiere, dar am făcut și poduri. Între timp, un cetățean român, dar care avea și cetățenie germană, medic veterinar de profesie, a venit în zonă, a aflat de aceste calități ale apei și a cumpărat bucata de teren unde este acest izvor. În 2015, a făcut analize la Institutul Frezenius în Germania unde s-a descoperit că această apă, pe lângă că are un pH foarte bun, ar avea și ioni de argint și aur coloidal. A făcut apoi demersurile către Apele Române ca să îmbutelieze această apă ca apă de izvor”, a spus Vasile Borș.

Întrucât capacitatea de îmbuteliere a familiei Bucovan – fiindcă despre ea este vorba – e una redusă, iar apa curgea oricum la vale având debitul între 6 și 10 litri pe secundă, în 2016, Consiliul Local Maieru, la inițiativa primarului Vasile Borș, a decis să discute cu investitorul și să-i ceară să permită administrației locale să capteze apa și să o aducă până în sat.

”Am hotărât să facem un lucru de care să beneficieze concetățenii noștri din Maieru, să aibă toți acces la apă. Până la izvorul din munte sunt 3,5 km de la Primărie și nu oricine avea posibilitatea să meargă pe acel drum care era mai rău. Am făcut această aducțiune de apă, am adus-o până la Primărie. Am construit un acoperiș ca să fie un fel de casă a apei. Ea curge încontinuu, pe patru robineți, nu se închide niciodată pentru a fi tot timpul proaspătă. Toți cetățenii din Maieru își duc apa și o consumă acasă. S-a constatat încă un lucru: chiar trei, patru, cinci luni dacă ții această apă mai ales în recipiente din sticlă nu își pierde din calități, deci este un lucru deosebit”, a spus primarul comunei Maieru într-un interviu acordat în 2019.

Etichete

9 comentarii

  • Cand Fat Frumos din Lacrima era cat pe ce sa fie coplesit in lupta de Zmaul cel Rau , cu 7 Capete , cerandu-i corbului care zbura prin preajma sa-i aduca apa vie (rasplata fiind lesul zmeuluiu rapus) este posibil ca acesta sa fi gasit apa in izvorul de la Maieru… Asadar daca fratii Nicula din Bihor s-au imbogatit pe seama „Izvorului Minunilor” din Apuseni propun ca acest izvor care duce departe numele si faima comunei Maieru , innobilindu-l , sa poarte numele „Izvorul cu Apa Vie” . Aceasta denumire ar trebui sa apara (scrisa) pe casa apei si la obarsia izvorului (in romana si engleza) iar sticlele de apa imbuteliate de catre familia Bucovan ar putea avea alaturi de valoarea Ph-ului si celelalte caracteristici , inclusiv continutul de ionii de argint si aur coloidal , inscriptia „Apa vie”(in romana , engleza si germana). Cu putin efort s-ar putea elabora si o monografie cu istoricul izvorului si calitatile apei acestuia.Este o sugestie.

    24
    11
  • In dar de la Dumnezeu este cu adecarat aceasta apa dar si Primarul din Maieru are meritul sau de edil constient si harnic datorita amenajarilor facute si a faptului ca s-a gandit la oameni.
    Consum de 10 ani aceasta apa de baut am stiut tot timpul ca este grozava deoarece mi s-a spus demult de niste profesori universitari ca pe cont propriu au facut analize serioase acestei ape la UBB Cluj si cu adevarat este asa cum a fost descrisa de Primar.
    Bravo MAIERU !

    23
    21
  • F3licitari primarului Borș și tuturor celor ce au realizat acest lucru,care dovedește interes pt cei ce i-au ales.

    13
    12
  • Am crescut la Rodna și cunosc munții Rodnei foarte foarte bine. Sunt sute de izvoare de apă potabilă și zeci de izvoare de borcut în zonă. Am avut fântână cu borcut( pompă) în curte în strada Piața Mică, nr 629 când eram copil. Poveștile cu ionii de argint și aurul coloidal sunt fabulații. Îl felicit pe domnul primar Borș pentru că a reușit să capteze izvorul și să-l aducă jos în comună.

    17
    20
  • Decât atâtea comentarii și păreri ale unor nespecialiști , de ce nu se vine cu analize la zi , făcute pe toate elementele de potabilitatea ale apei, fizico-chimice și biologice, de către un laborator acreditat pentru analizele apei potabile? Așa și apa de la izvoarele din Cusma, care funcționează din 1910 , datorită poluării făcute de oameni , acum necesită dezinfecție . Din păcate oamenii sunt vinovati de deprecierea naturii. Cu analizele la zi se poate spune apoi cât este de conformă apa respectivă, iar medicii pot spune pentru ce afecțiuni este recomandată! In rest doar protecție cât mai bună in zonă, să nu se deprecieze!

    15
    6
  • Cine punea problema apei pe vremuri,daca e apa de izvor nu vad ca nu ar fi buna ,problema e la fantani ,unde din cauza decantoarelor multe au fost afectate, au fost inconstienti care au facut direct decantor direct pe fantana, acuma e mai buna apa plina de clor de la robinet [vezi com Sant] si pe lei vorba batranilor ‘domnia se plateste’.

    7
    6
  • BĂ DA TOȚII AVEȚI O PROBLEMĂ CU APA DIN MAIERU, MAI ALES AMU SI MARII ,,CONDUCATORI ,,,,OVIDIU FLORIAN. DACA VASILE BORS ERA PNL, FĂCEAȚI RECLAMĂ SI HOP UN PROIECT CU FONDURI ,,SUFICIENTE,, SI BEE APA TOATĂ EUROPA CAI BUNA. LĂSAȚI NE SA BEM APĂ DIN MAIERU SI CEI DIN SÂNGEORZ DADE NU NEOM OTRĂVII CĂ SUNTEM PSD iști. DACĂ NU BEȚI VOI BĂGĂTORII DE SAMĂ

    4
    2
  • Ca de obicei lume proasta si analfabeta comenteaza si pe acest articol mai putin senatorul Ovidiu Florean si ecologistul balan care macar au articulat un comentariu asumat.

    1
    4
  • In scurt timp accesul la izvor o sa se faca pe baza de programare. Nu o data am facut cale-ntoarsa cand am vazut cate lume sta la coada.
    Evitati!

    3
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.