Arheologi de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, alături de voluntari ai Bibliotecii Arhimede Arcalia, au participat în acest week-end la un diagnostic arheologic autorizat, într-o pădure din apropierea Dealului Cetății din Arcalia, comuna Șieu Măgheruș.
Aici a fost descoperit cu detectorul de metale, la sfârșitul anului 2022, un tezaur monetar de epocă romană de către Muji Andrei și Liviu Buta, ce conținea 32 de monede de argint.
Descoperit într-o zonă cu teren extrem de accidentat, cercetările au necesitat un efort în plus, însă ele au fost încununate de un mare succes, reușindu-se astfel identificarea a încă 25 de monede de argint de epocă romană, ce completează tezaurul inițial.
Complexul Muzeal anunță că, după prelucrarea datelor, curățarea monedelor și studierea acestora, va reveni cu informații noi despre această descoperire deosebită.
Sigur gasiti un tezaur acolo pentru ca primaria sapa si ea de mult …
Tezaurul descoperit a aparținut strămoșilor noștri și fost furat de ungurii catolici de la marea mănăstire bistrițeană ortodoxă – Panta Nossa – a bessilor lui Osul cel Mare și a fost îngropat la rădăcina unui copac. Dovada clară e cioata din fotografie.
@Bessos, elucubrațiile unui popă pseudo-istoric, în capul căruia bântuie Osul cel Mare, bessii, etc.