Economie

Perspective noi în Cocoș. Pe lângă agrement, se prefigurează și o zonă de ”tehnologie înaltă”

default

Centrul de date pentru administrarea tehnică a Cloud-ului Regional Nord-Vest va fi construit pe strada Aerodromului nr. 33 din Unirea pe o suprafață de 8500 de mp identificată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ca fiind potrivită în acest scop.

Consiliul Local Bistrița, care s-a întrunit, joi, în ședință ordinară, a analizat solicitarea STS, iar apoi și-a dat un acord de principiu cu 15 voturi ”pentru” în vederea trecerii din domeniul public al UAT în domeniul public al statului a respectivei suprafețe de teren.

”Este clară importanța realizării unui cloud regional la Bistrița. Există un acord între județele din zona de nord-vest a țării. Am făcut discuții de natură tehnică la CJ, am mers în teren cu specialiști de la STS. E o investiție care eu cred că va ajuta și alte domenii pe orizontală pentru că acolo vor lucra specialiști în domeniul IT. Mai mult decât atât, noi dorim ca parcul de dezvoltare inteligentă să fie edificat în proximitatea viitorului cloud. Deci vom avea o zonă de tehnologie înaltă în zona Cocoș într-un viitor apropiat”, a spus primarul Ioan Turc.

Cloud-ul regional pentru regiunea Nord-Vest, proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 30 de milioane de euro, va fi realizat în județul Bistrița-Năsăud, a anunțat președintele Consiliului Județean BN, Radu Moldovan, care este și președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

12 comentarii

  • D-l primar ramane mereu surprinzator , „plin de idei” , de soft , de high teach , dar mai ales plin de sine , admirandu-si perlele pe care le scoate din „nobila”-i gurita. Din gura , e cel mai tare!

    53
    8
  • Acum sa ne spuna domnul primar cati IT isti trebuie adusi in zona sa echilibreze prostia construirii partiei schi si ingradirii cu sarma a livezii cu peri seculari?

    29
    4
  • Consiliul local avea și alte variante, deja pregătite. Putea să pună centrul de date în punctul termic de la blocul Turn de pe Gării. Sau în punctul termic de pe strada Grănicerilor din spatele Casei de asigurări de Sănătate. Ar fi stat datele, ordonate, grupate, compactate nu împrăștiate de-a lela pe câmpul tactic.

    20
    1
  • Este absolut stupefiantă lipsa de viziune și dezorganizarea, lucrul în pripă, fușăreala și voluntarismul nesăbuit împachetate toate în staniolul termenilor prețioși și frazeologiei bombastice a actualului. În jurul lui indivizi care nu-și mai încap în piele de autosuficiență girează și întăresc decizii care nu aduc nimic bun pentru dezvoltarea pe termen lung a orașului.
    Vechea administrație s-a zbătut ani și ani de zile pentru a obține de la Statul Roman terenurile în cauză pentru a dezvolta o amplă zonă de agrement, zonă care e din ce în ce mai conturată. Acum consiliul local a ajuns la concluzia că a primit prea mult și trebuie să de-a Statului Roman înapoi din proprietatea municipalității. Mai precis STS-ului care sa-și facă un centru administrativ în mijlocul zonei de agrement. N-a găsit primăria 8500 de metri pătrați în altă parte. Primăria care de altfel s-a comportat ca cel mai mare investitor pe piața imobiliară cumpărând tot felul de proprietăți pentru scopuri dubioase și nevoi inventate.
    Acum cinci luni Primăria cumpăra de la CJ sediul LDP pentru un milion de Euro. Acum face cadoul un teren din proprietatea orașului la cererea CJ pentru construirea unui sediu administrativ. Municipiul pierde de două ori pe mâna CJ-ului. Odată bani, apoi terenul transmis acum pentru totdeauna STS-ului? Care este folosul pentru cetățenii orașului? Absolut niciunul?
    Când s-a anunțat cu mare pompă proiectul centrului de împachetat fum s-a vehiculat că acesta se va face la Beclean. Nu e clar dacă e vorba de același lucru s-au, s-a aruncat doar momeala, să se adune peștii, așa cum fac pescarii înainte să arunce cârligul în apă.
    Câte locuri de muncă vor fi create? Pentru cât timp? De ce nu au fost prezentate și discutate aceste lucruri. Nu este vorba de vreun proiect care are legătură cu piața cu afacerile. Este vorba de un proiect public care implică angajarea de oameni în sectorul public și ar trebui ca acest lucru sa fie definit și clar de la bun început. Câți oameni vor fi angajați de CJ sa lucreze la cloud-ul regional și cine îi va plăti, pentru câtă vreme, ca sa vedem daca merită. Ce foloase va aduce? Pentru cine? Cum va arăta și ce impact urbanistic va avea asupra dezvoltării zonei? Când a fost dezbaterea asta și noi n-am știut?
    Ar fi fost primul nivel. Asta daca ne interesa dezvoltarea locală. Daca ne interesează numai sa mai dăm niște contracte la MIS și Frasinul că oricum aveau treabă în zonă, atunci, este altceva.
    Despre ce parc de dezvoltare inteligentă vorbeste primarul smart? Se gandește să pornească producția de benzi cu leduri pentru semafoarele din toată Uniunea Europeană? Sau sunt doar alte vorbe cum au fost multe. Să ne amintim numai de cartierul tinerilor care trebuia să fie parcelat în aceasi locatie. O altă idee foarte proastă, ca să fim clari.
    În parcul industrial construit cu bani europeni, primăria vrea să pună panouri solare, după ce a construit drumuri, stație de epurare si a carat acolo curent electric si gaz. În mijlocul zonei de agrement proprietate a orașului recuperata cu greu de la Statul Roman de care ar putea să beneficieze toți locuitorii orașului, se construiesc acum niște birouri foarte scumpe pentru o mână de angajați la Stat. Este fotografia perfectă a momentului! Imaginea Statului capturat și a societății care este din nou captivă noului PCR condus de personaje la fel de inteligente și a noilor securiști.

    71
    4
    • Subscriu, foarte logic, argumentat si la obiect!
      Aia cu teren pentru tineri trebuie sa dispara sau inca nu s au nascut toti copii…lor?

      32
      2
    • Și „sau” dl. Gio, nu numai „dea”. Am vazut imediat după ce am citit textul. Din pacate doar după ce l-am transmis. N-avea nici un rost să vin cu o erata, greșelile fiind impardonabile. E reconfortant însă că ideile au fost înțelese și cei care le apreciază au trecut cu îngăduința peste erorile flagrante pentru care îmi cer scuze. Grămăticii și propagandiștii interesați ai cauzelor pierdute au fost totdeauna mai atenti la cum scriu decât la ce scriu fapt pentru care le sunt recunoscator.

      11
      2
  • Centrele de date se fac în mine abandonate pin alte părți.

    1.Se reglează problemele legate de asigurarea temperaturilor constante, costuri le rețelei de energie , eliminarea extremelor)
    2. Securitatea instalațiilor – în caz de conflict.

    14
  • Toate incep sa prindă contur.
    – centru Nato in caz de conflict la Bistrita
    – spital Nato cu heliport
    – centru STS de cloud aproape de unitate si aproape de zona de poligon
    – si totul aproape de viitoarea centura/autostrada

    Probabil e doar o coincidență….f…k no

    19
    1
    • Nu e coincidenta cu mhnca clasei politice pentru ateagerea de cat mai multe fonduri in zona spune:

      Clasa politica se mandreste cu astfel de investitii si ni le baga pe nas ca arma electorala dar politica de mai sus e…cel mai sarac judet , cel mai corupt, cel mai rosu / invers proportional cu iq
      PS in urma acestor investitii ramanem tot acolo!!! Adica …ultimii!
      Americanii de asta nu au investit in ro si nu ne dau viza ca au nevoie de noi aici sipoate e mai ieftin de reconstruit! Doar ei stiu!!!

      14
      2
    • Nu văd cine ar fi îndeajuns de tâmpit să vadă în zona de agrement că și extinderea noțiunii de „scut uman” .Mentalitatea NATO funcționează pe principiul protejării vieții umane. Dar sper să nu fii căzut decidenții în spectrul gândirii magice..dacă noi și aliații noștrii respectăm legile războiului.. inamicii fac la fel.
      De urmărit un pic la est ce se întâmplă. Rușii nu dau doi bani pe infrastructura civilă . Iar în cazul acesta eventualul impact asupra civililor trebuie luat în considerare.

      10
      3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.