Sănătate

Cine sunt vinovații pentru cozile care se formează la Policlinică

În ciuda faptului că există un sistem de programare online, în fiecare final de lună, în fața Policlinicii Bistrița se formează cozi pentru programările aferente lunii viitoare. Și, chiar dacă stau cu orele la rând, unii oameni spun că tot nu găsesc niciun loc disponibil. A explicat de ce managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Pacienții ar fi cerut să se programeze special la anumiți medici

”Programările online funcționează foarte bine. Chiar și pentru cei care stau la rând la ghișeu, operatorul face programarea în sistem online. Problema este că în fiecare lună, 20-21, se introduc programările pentru luna următoare, câte sunt disponibile.

Degeaba caută oamenii date disponibile într-un an, nu o să găsească. Nu se introduc decât lunar pentru că policlinica este integrată în spital. Medicii care fac activitate în policlinică, în marea lor majoritate, sunt medici care lucrează în secțiile spitalului. Eu primesc programul pentru policlinică de la fiecare șef de secție pentru luna următoare.

Tot la cererea pacienților am făcut lucrul acesta, mai precis sistemul de programare l-am făcut per specialitate și per medic. Dacă am fi făcut per specialitate am fi putut face programări pe un an, pe doi, dar, la cererea pacienților, am făcut programare per specialitate și per medic. Ca să îl pot programa la doctorul X, eu trebuie să văd când are activitate de policlinică.

În spital trebuie să asigurăm liniile de gardă, medicii fac rotații.

Am găsit foarte multe cazuri de pacienți care știu criteriile când se bagă, intră atunci, în 20-21 și își fac programare în trei zile diferite că văd eu când m-oi duce. Din păcate, același om nu renunță la celelalte două locuri ca să lase locul altor pacienți și respectivii sunt luați în ziua respectivă de către medici ca să își umple locurile din program.

Sunt foarte multe. E ușor de arătat cu degetul. Uitați-vă că marea majoritate dintre cei de la coadă sunt bătrâni care nu știu folosi sistemul de programare online, dar sistemul e folosit chiar de către angajații care sunt la ghișeu”, a spus Lazany.

Medicii de familie nu ar trece pe biletele de trimitere codul pentru cronici

”Pacienților care sunt în evidența medicului de familie ca fiind bolnavi cronici li se dă biletul de trimitere cu un anumit cod, iar conform prevederilor legale, li se oferă analizele sau ce au nevoie în cinci zile chiar dacă noi nu mai avem fonduri disponibile fiindcă așa sunt prevederile legale și noi, lunar, solicităm la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, să încheiem un act adițional pentru tot ce am făcut în plus.

Lucrurile acestea trebuie să le cunoască și medicii de familie și să le treacă pacienților pe biletul de trimitere codul acela, altfel nu ni-l decontează CJAS.

Pacienții care sunt cronici, în programele naționale de sănătate, și au nevoie de urgențe medicale, sunt rezolvați”, a spus el.

8 comentarii

  • Disfuncționalități la tot pasul, un lucru care în mod normal ar trebui să funcționeze chit că e demonstrat și gândite ca sistemele on-line să fie practice fără piedici de niciun fel, uite că nu funcționează…
    În Media bistrițeană sa amintit disfuncționalitatea acestui lucru vorbind ambele părți, au fost ascultate părerile ambelor părți.
    Nu-mi voi băga nasul/ nu voi opina cu ce ar trebui să se facă, îi lăs pe responsabili de care depinde buna funcționare a sistemului sanitar bistrițean să-și facă propria meserie, au un contract laboral care pretinde/stipulează acest lucru și un salar renumerat care cere să depui un efort pentru el, iar nici cetățeanul nu rămâne un sfânt în această istorie și el trebuie să depună efortul de a fi un cetățean…o funcție care vine și cu obligații
    Într-un rezumat, bineînțeles că se pot îmbunătăți lucrurile punând fiecare din partea sa.
    Iar unde DA îmi voi băga nasul și am un cuvânt de spus…. atunci când ești pe culmile unui Stat, poți să nu fi un frumos al țări, un Don Juan… cetățeni tăi trec peste, poți fi un bețiv… cetățenii te vor ierta, punct tău slab să fie femeile/sexul frumos… cetățenii te vor ierta… DAR când atingi BANII lor și VIOLENȚĂ in orice format contra lor… aicea NU te vor mai ierta!!!
    Și panorama României din ultimii 33 ani are de a face cu acest lucru, bineînțeles că există și frumuseți în ea țară…îmi permit să spun că abundă și lucrurile frumoase și corecte.
    Inimile sus Bistrița ❤️

    2
    5
  • În belgia dacă NU te prezinți la programare s-au nu anunți că NU poți ajunge iei amendă de la 50 la 100 euro depinde de programare. Peste tot în Belgia e la fel nu pot să vă spun dacă aceeași tratament ESTE și pentru cetățenii belgiei. Eu simt că sunt umilită DIN plin DIN partea belgiei. Urât că încă în acest moment și 2023 se intampla acest lucru.

    1
    2
    • @Bor Adriana Corina
      Ține mai mult de fluidizarea sistemului medical, orelor laborale, atenția medicală față de pacient ca toată lumea care are nevoie de această necesitate să o poată obține…ordinea e insemnificativ!!…doar în gândirea ta e „umilința” așa cum tu descri, începe să fi corectă cu tine însăși prima dată ca să poți a fi corectă și cu ceilalți… și aici nu ies din context, fă efortul de a nu mă interpreta greșit… mă refer că acei. 50€ la 100€ mereu vor sta mai bine în buzunarul tău decât în buzunarul lor!!! în cazul în care decid că trebuie să aplice contravaloarea…. iar obligația oricărui pacient e de a nu-i incurca pe următori pacienți, ca să poată TOȚI ajunge la serviciile medicale în acea zi într-un mod echitativ/corect. Se pune accent pe ordine!🙂
      Primul dislike a fost de la mine 😉
      Aveți grijă de voi acolo în Belgia și nu uitați că Belgia are unele dintre cele mai rafinate tipuri de ciocolăți , nu ezitați niciun moment de a vă da un răsfăț 😃

  • Nu se încarcă datele disponinile in 21 la toate specialitățile…verificat de mine luna aceasta la obstetrică ginecologie…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.