În ziua resfințirii și reinaugurării Bisericii Evanghelice, la Bistrița sunt programate o serie de evenimente culturale, pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu, dar și în biserică.
Pe pietonal a avut loc un spectacol folcloric, de fanfare și de dansuri cu participarea Ansamblului profesionist ”Cununa de pe Someş”, a formaţiilor de dansuri din Reghin, Sighişoara, Wels şi Bistrița, a fanfarelor din Drabenderhohe (Germania), Traun (Austria) şi Bistrița.
Seara, în Biserica Evanghelică proaspăt resfințită a cântat Corul Bach din Braşov, dirijor Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre. Corul Bach din Braşov este corul bisericesc al comunităţii evanghelice şi a fost fondat în 1933.
Totodată, a fost programat un concert de orgă susținut de Erich Turk, fost dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaş, profesor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, precum şi de ansamblul Flauto Dolce.
Ansamblurile folclorice din străinătate sunt formate din oameni OBIȘNUIȚI care muncesc ca si medici, asistente, poștași, agenți de asigurări, ingineri, angajat la căile ferate.
Plătesc COTIZATIE lunară pentru a fi membru, platesc chirie pt a închiria sala de repetiții, plătesc transportul, plătesc cazarea, plătesc manopera pt. confectionarea costumelor.
La aniversarea a 40 de ani de activitate fiecare membru este îndemnat să plătească pt închirierea unui spațiu, sa cumpere vin, bere, si sa aducă la petrecere ceva de mâncare.
Eu am făcut salata orientala (cartofi, oua, bacon, măsline, gogoșari, ceapa, roșii).
Ansamblurile folclorice sunt private!
Daca ești invitat la un festival de folclor, tu platesti!