Bistrițenii cu probleme locomotorii au dificultăți să găsească locuri libere la stat dacă au nevoie de recuperare medicală. Unii sunt nevoiți să aștepte chiar și mai bine de o lună ca să se elibereze un loc, a atras atenția consilierul UDMR Mathe Attila, care activează în domeniu, la ultima ședință a Consiliului Local Bistrița.
”România cheltuie enorm de mulți bani pe tratamente și medicamente costisitoare și foarte puțin pe profilaxie. Într-o țară modernă și civilizată, profilaxia este mai întâi de toate: de a preveni bolile și problemele de sănătate. Ca și cadru medical în recuperare medicală semnalez că avem un deficit cu centre de recuperare care vin în ajutorul pacienților în mod gratuit. Centrele actuale sunt sufocate și nu fac față cererii. Locurile gratuite, la data anunțului, se epuizează în câteva ore, iar în unele luni și în câteva minute, așa încât ajungem la liste de așteptare de peste o lună sau chiar mai multe. Persoanele cu un loc de muncă care nu au timp să vâneze locuri libere sau să aștepte luni până ajung la tratament pierd locurile și, să fim sinceri, de multe ori trece durerea până ajungem la un centru de stat dacă nu permitem unul privat.
Profilaxia este cel mai ieftin tratament. Trebuie să venim în sprijinul pacienților. Spun aceste lucruri pentru că a fost lansat în România Ghidul solicitantului în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru comunități de seniori, sprijin pentru persoane vârstnice, vulnerabile, afectate de probleme locative, program care dispune de o alocare totală de 80 de milioane de euro. Este în sprijinul persoanelor vârstnice cu venituri reduse, iar avantajul este că se dau bani pentru edificarea unui imobil nou sau modernizarea construcțiilor existente. Știu că avem un centru pentru persoane vârstnice, dar acolo e un singur kinetoterapeut care nu face față cererii și nu poate oferi toate tratamentele necesare ce înseamnă tratament profilactic, ce includ proceduri de fizioterapie, masaj, terapie ocupațională, etc. Alt avantaj ar fi că prevede și recuperare la domiciliu, ceea ce nu numai în Bistrița, ci și în orașe este deficitară. Haideți să nu ratăm această șansă”, a spus Mathe Atilla (UDMR).
Primarul Ioan Turc i-a răspuns că municipalitatea are în vedere să acceseze bani europeni și pentru acest domeniu.
”În cadrul structurii medicale pe care o constituim – noua organigramă ne va ajuta și mai mult în acest demers – vom avea în vedere și această componentă de recuperare. Sunt de acord, am făcut discuții și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate cu domnul Szekely, deci ne dorim ca, printre altele, să acoperim și această componentă de recuperare inclusiv la domiciliu. Știm că sunt oameni bolnavi, la pat, care provin din familii cu probleme speciale pe care nu are cine să îi întoarcă de pe o parte pe alta, sunt oameni cu dizabilități pe care nu are cine să-i ajute să coboare de la etajul 4. Am avut solicitări de acest gen și le-am dat curs. Cabinetul stomatologic mobil va merge în localitățile aparținătoare unde sunt oameni care, cu siguranță, în viața lor, nu au mers la un medic stomatolog. Avem nevoie și de o acoperire a serviciilor prin CJAS măcar parțial, dar toate aceste lucruri le vom regla. Ceea ce am discutat se va întâmpla, mergem și pe această componentă de recuperare inclusiv la domiciliu, care este cea mai ieftină pentru noi și foarte comodă pentru oamenii care au nevoie de acest lucru”, a spus primarul.
Adaugă comentariu