Sistemul de învățământ din România este complet neatractiv pentru un tânăr absolvent din mult mai multe motive decât salariul mizerabil de încadrare. E indezirabil pentru că toată clasa politică l-a nenorocit într-un așa hal încât să își favorizeze clientela, nicidecum să încurajeze ocuparea posturilor vacante corect, prin concurs.
Dacă vă veți uita la posturile pe durată nedeterminată scoase la concursul de titularizare în fiecare an, veți vedea că sunt extrem de puține, le poți număra pe degetele de la o mână, pentru că, și dacă se vacantează în timpul respectivului an școlar vreunul, este ocupat instant de diverși care se transferă cam unde vor ei sub umbrela protectoare a politicului.
Și tu, tânăr absolvent de facultate, dai concurs ca să stai acasă, șomer, cu media ta de 10 în sertar, sau, dacă nu vrei, te duci în capătul județului, pe unde găsești câte o oră, două, pe la mai multe școli unde poți să predai, îți irosești tinerețea în autobuze, iar după ce treci prin acest calvar ani de zile, realizezi că, dacă nu te înscrii în niciun partid, nu te mai transferi în vecii vecilor la oraș cu tot cu media ta de 10.
Vedeți? De-asta sunt pline partidele de profesori.
Apoi, după ce te-ai transferat încerci să-ți faci treaba cât poți tu mai bine, să nu deranjezi, să nu-i superi pe cei care te-au ajutat. Te duci peste tot unde ești convocat, ba la adunarea profesorilor de pe stânga, ba la cea de pe dreapta, ba la dezbaterea legilor educației făcută de X, ba la întrunirea lui Y, sperând că poate, poate, scapi de navetă la un moment dat, ori ți se face loc într-o școală, la oraș, ori, pentru merite politice deosebite, devii inspector. Astfel te califici fără prea mult efort la gradație de merit (plus 25% la salariu timp de 5 ani), te duci dintr-o școală în alta în vizită, ești așteptat cu mese peste tot și cu ”bine ați venit, domnule/doamnă inspector/are”.
Altfel, ce soartă poți avea? Să stai să aștepți brigada ISJ care vine să scotocească printre hârtii, să așterni mese la inspecția de definitivat și la cea de grad? Să scrii zilnic teancuri de planuri de lecții și de procese verbale de la inexistentele ședințe de catedră, să umbli de colo-colo ba în Săptămâna Altfel, ba în cea Verde cu grija să nu pierzi vreun elev pe drum și cu teama că nici de data aceasta ”programul de activități” nu a fost bun?
A, să nu mai zic în ce condiții trebuie să muncești. Poate că, la țară, unele școli arată bine, dar minunatele licee de prestigiu sunt niște ruine. Zilele trecute am fost la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și m-am minunat cât de rămas în urmă este, cu bănci rele, cu table din alt secol, cu clase întunecoase și reci. Bine că acest județ a găsit mormame de bani să-i arunce pe două hârtii fără valoare, dar scumpe rău, scoase din tiparnița Cărții Recordurilor pentru o tropăială fără rost pe stadionul năsăudean. Bine că an de an se găsesc sute de mii de euro de dat la tot felul de cântăreți și cântărețe care laudă primarii că i-au invitat să cânte pe la pseudo-zilele orașelor. Cum să-i nu-i laude? Doar pleacă de la ei cu bani de o Tesla nouă.
Da, știu toate refrenele cu care ne-au îmbătat de cap politicienii în trei decenii în care nu au făcut altceva decât să distrugă învățământul. Nu au găsit nici bani de salarii, nici de reparat școli fiindcă nu au fost programe de finanțare, bugetul nu a putut suporta o asemenea cheltuială. Dar pe voi vă poate suporta bugetul? Salariile voastre cu patru zerouri le poate plăti? Delegațiile voastre, mașinile voastre de serviciu, pe cei 465 de parlamentari (deși am votat să fie 300) îi poate suporta?
Profesorii, dacă vor să obțină ceva, să blocheze anul școlar. Mămicuțele și tăticuții decidenți din politică, cei care le-au promis domnilor Goe că îi duc vara aceasta în Grecia, Spania, Italia sau Egipt să se uite la situația lor școlară neîncheiată și să-și roadă toți unghiile pe plajă. Fabricile de diplome să nu mai aibă clienți, universitățile să fie goale la toamnă.
Dați-le o lecție, nu-i mai lăsați să își bată joc de voi!
Azi e Ziua Eroilor, fiți eroii propriilor voastre vieți și nu vă mai lăsați călcați în picioare de nimeni! De astfel de dascăli avem nevoie, nu de aplaudaci ai politicienilor și de înregimentați politic de dragul transferurilor și al funcțiilor călduțe.
Dragii mei, prieteni discursivi,
Vă salut din școala cu parșivi,
Unde inspectorul cel mai bun,
Poartă clop din pene de păun,
Unde directorul cel mai breaz,
Spune că te scoate din necaz,
Unde mândrul dascăl intrepid,
Pupă-n bot tovarăși de partid.
Dascăli cartezieni ce cugetați
Ca Descartes, ironii decartați,
Pentru că în școli, ca să exiști,
Metodic depinzi de “securiști”.
Pentru că aici, ca să convingi,
Contează pe cine și cum lingi.
…bv…foarte adevarat tot!
Dar nu profesorii i au dat doctoratul lui ciuca si ale mii pe langa ca el?
Tot profesorii au stabilit ca nu e plagiat…plagiatul?
Aia care fac jocul politicului ar trebui…..MARS AFARA DIN INVATAMANT LEPRA ORDINARA!
Cine sunt?
– inspectorii generali si scolari
– profesorii care fac politica sa nu ocupe functia de director decat dupa ce da concurs la oxford!
-profesorii care dau meditatii acasa si au norma intreaga la scoala…AFARA…cum vii tu obosit a doua zi dupa 8 ore la scoala si 6 acasa???? VII SA DORMI LA CATEDRA?
La Nasaud escrocii care s-au personificat in ”Asociaţia grănicerilor năsăudeni” de ce nu au dat bani pentru renovarea liceului si a gimnaziului? Mafiotii astia au preluat tot patrimoniul unei defuncte asociatii cu ajutorul unor judecatori (membri fondatori cica ) doar pentru uz personal? Se pare ca DA! Poate astia si cei care au decis in favoarea lor au ramas undeva la nivelul secolului 19 sau inceputul secolului 20 cand era granita pe aici. Sau poate or fi ceva vampiri de vreo 200 si ceva de ani!
Si corect, daca vrem viitor, trebuie sa facem educatie , altfel, vom continua sa avem in continuare analfabeti doar cu scoala vietii sa ne conduca tara! Romania cu actualii conducatori pare mai mult organizata ca o inchisoare decat o tara, cu borfasii astia de la putere! Chile a ajuns acolo sus avand doar conducatori care au terminat facultati americane de prestigiu! Si a fost un exemplu acum se afla la nivelul cehieiEste o miiiica maaaaaare diferenta fata de unul care a dat bacul la 30 si ceva de ani, si l-a luat cu greeeeeu Sau nu?
Premierul Ciuciuciuciuca ce zizice?
Pentru că asociațiile astea au fost, sunt și vor fi conduse de politruci. Școala nu mai este a lor, este a întregii comunități și acesta ar trebui să fie brandul local nu Dr. Alban pe care dansăm ”stilizat” îmbrăcați cu câte o piesă din costumul popular.
Deci am fost profesor vreo 6 ani, am prins perioada in care au taiat 25% ai luam 900 de lei, desi stateam in chirie si plateam 200 euro chiria. Intr-adevar erau putin bani atunci. Acum, dupa 12-13 ani e salariul 2500 net pentru un debutant cred.
Parerea mea e ca e suficient. Nu mai au dreptul sa ceara.
Scot elevi pentru romania anilor 90. Jumatatea din materii sunt degeaba.
Nu te pregtesc pentru viata. Iar la jumatate din ele se invata lucruri foarte sofisticate si alambicate. Nu te pregatesc pentru viata.
Multi profesori merg doar sa isi ia leafa, nu is curiosi sa faca ceva sa schimbe modul de a preda. Merg, trec orele, iau salariul. Rezultate nu au.
Cum sunt evaluati? Superficial. Doar niste hartii.
Asa ca, pe langa cereri salariale veniti si cu solutii de imbunatatire pentru sistemul in care activati
La greselile de ortografie si de exprimare, nu cred ca ai fost profesor.
..de asta e bine ca cei ca tine sa plece din invatamant.
Cei ca tine sunt foarte buni, dupa cum vad, ca….valutusti!
Domnule Marius,
In anii cat ati fost profesor cred ca ati reusit sa intuiti limitele cu care se confrunta sistemul. Programa scolara supraincarcata determina modul de abordare al activitatii la clasa.
Si apoi, daca dumneavoastra, care ati activat in sistem, apreciati ca salariul actual este suficient, inseamna ca va apreciati propria activitate.
Poate incercati niste teste pentru cunoasterea STIMEI DE SINE!
Cine face manualele școlare, cine stabilește ce trebuie învățat, cine spune ce cursuri trebuie făcute pentru că sunt folositoare și care nu sunt? Profesorii de la catedra?
Felicitari pentru acest editorial dureros de adevarat!!! Desi exista un articol de lege cara spune clar ca directorii sunt obligati, nu sfatuiti, sa scoata orele la concurs acest lucru nu se intampla. Daca mergeti prin scoli o sa vedeti ca majoritatea sunt plini de ore plus pe diferite criterii: nepotism, clientela politica, lingai. Sa zicem ca n-ar fi o problema daca macar le-ar face. Astfel, in acest context examenul de titularizare devine un test doar pentru fraieri pentru ca cei „destepti” isi rezolva altfel postul.A devenit, pur si simplu un paravan in spatele caruia se rezolva ceea ce este de rezolvat. E o putreziciune in sistem pe care o stie toata lumea dar nimeni nu face nimic, si de la an la an vedem „calitatea profesorilor” care intra in sistem. Tocmai de aceea as indrazni sa va rog sa va implicati un pic mai mult in aceste chestiuni, pentru ca aveti o voce puternica; in schimb, pe noi nu ne baga nimeni in seama.
Un salariat din mediul privat caruia nu-i convine salariul si conditiile de munca, incearca sa-si gaseasca un alt job. De regula acest salariat aduce si bani la buget. Nu pot intelege de ce grevele bugetariilor se fac intotdeauna pentru mariri de salar. Nu am vazut pana in prezent nici un bugetar sa intre in greva pentru calitatea serviciilor prestate. Referitor la profesori parerea mea ca s-au complacut ani la randul intr-o situatie care le-a convenit. As dorii foarte mult ca in viitor calitatea educatiei sa creasca iar de pe banciile scolilor sa iasa elevi pregatiti sa infrunte realitatea vietii. Sa aiba la baza cunostinte de drept, educatie financiara, educatie emotionala, dezvoltare sociala etc. Sa poata devenii independenti. Cu materiile care se predau in prezent nu cred ca vor avea un viitor mai bun. Sunt necesare schimbari mari in intreg sistemul de invatamant de la programul de formare a unui profesor, la modificarea programei scolare si a atitudinii elevului fata de scoala.
Asta cu blocarea anului școlar nu se va întâmpla niciodată și știți de ce, pentru că profesorii nu au acest interes, interesul lor și pe bună dreptate este să obțină o leafă decentă și lipsită de griji ! Deci, nici vorbă de blocare a anului școlar sau ceva de genu !!!
Este complet inutil. Problema invatamantului romanesc continua din 1945 incoace cand s a facut nationalizarea socialista. Singura solutie este privatizarea integrala de la gradinita la universitate, scoaterea sa de sub ciocanul comunist al ministerului educatie si formarea comisiilor de acreditare academica comouse doar din specialisti in acest domeniu. In ce priveste saracii, se pot acorda vouchere, burse sociale. In rest Plata direct la institutia aleasa. Nu exista alte solutii.
plus: in sistemul privat se angajeaza pe dosar si interviu organizat de un comitet profesoral al institutiei, nu pe invatat pe de rost niste manuale stupide. Apoi se fac verificari anuale sau semestriale de catre sefiii de departamente, exista felxibilitatea predarii unei materii, posiblitatea de a imbunatatii permanent materialele etc si multe alte libertati fundamentale actului de predare si cercetare. Asta e motivul pentru care cele mai bune universitati din lume (vedeti clasamentele de-a lungul anilor) sunt toate private. Uitati-va unde sunt universitatile din Romania – pe nicaieri… UBB pe locul 800-900 e dincolo de penibil…
guvernul liberal ii rasplateste acum pentru slugarnicia de pe vremea prostelii corona…….profesorii o votat werner si liberalismul…….. acuma e prea tarziu sa faca greva cand guvernul lor liberal este terminat