Prima ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, organizat la Bistrița, a adunat alergători din țară și străinătate, francezii fiind cei mai numeroși, care au venit să celebreze Ziua Eroilor prin sport, să promoveze mișcarea, camaraderia și sănătatea.
Sportivii au luat startul din Piața Centrală, de lângă Biserica Evanghelică, la semimaraton – 20 km, semimaraton ștafetă – 4×5 km și cros – 5 km. Și copiii au avut parte de cursa lor.
Printre cei care au alergat la proba de cros s-a numărat primarul Bistriței, Ioan Turc, dar și primarul din Maieru, Vasile Borș, cunoscut pentru participările lui din ultimii ani la competiții sportive de alergare, îndeosebi montană.
”Sunt în jur de 600 de participanți la probele de semimaraton, cros și ștafetă și la probele pentru copii. Sunt foarte mulți participanți din țară, în special din Transilvania, dar avem și din sudul țării. Ne bucurăm că au venit alături de noi și partenerii francezi care, astfel, vor să aducă un omagiu eroilor noștri. Am decis să organizăm evenimentul la Bistrița pentru că aici se trăiește în spiritul Invictus, iar la Brigada 81 Mecanizată suntem foști militari care am luptat în teatrele de operații, în Irak și Afganistan. Vrem să dăm un exemplu tuturor și să încurajăm organizarea, de Ziua Eroilor, a unor evenimente sportive”, a spus Florin Boc, căpitanul echipei Invictus România și totodată organizatorul Semimaratonului Eroilor.
”E o zi foarte importantă pentru toți militarii din lume, prin participarea noastră la acest eveniment vrem să dăm dovadă de respect față de toți răniții și militarii care și-au sacrificat viața”, ne-a spus căpitanul echipei franceze.
Înainte de start, toți membrii echipei Invictus România au primit medalii și diplome, dar și încurajări din partea unor comandați, înaintea Invictus Games 2023 care va avea loc la Düsseldorf. Generalul Cornel Scurt, fost comandant al Brigăzii 81 Mecanizate, s-a numărat printre ei, bucuros să revină la Bistrița și să-și revadă foștii camarazi, dar și orașul.
Imediat după aceea, s-a dat startul, iar printre alergări s-au numărat peste 20 de militari de la Brigada 81 Mecanizată, cărora li s-au alăturat plutoane de la unitățile subordonate, dar și numeroși bistrițeni.
”Eu sunt bistrițean, născut în Feldru, dar voi alerga și pentru Irlanda pentru că sunt cetățean irdandez. Locuiesc în Dublin de 28 de ani, am venit acasă și am prins ocazia să alerg cu toată lumea. Am făcut Armata aici, am fost la un lot sportiv și am venit să alerg și pentru România și pentru Irlanda”, a spus Dionisie Frim.
La finalizarea cursei, toți alergătorii au primit medalii și multe aplauze.
Traseul: Piața Centrală – str. Gheorghe Șincai – str. Dogarilor – str. Parcului – str. Vadului – str. Codrișor până la str. Viorelelor cu întoarcere pe str. Codrișor – str. Vadului – Parcul Municipal – Piața Mică – Piața Centrală.
Aici rezultatele Semimaratonului Eroilor Invictus.
Semimaratonul Eroilor Invictus și-a propus din start să celebreze prin sport Ziua Eroilor, 25 Mai, sărbătoare națională ce comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate și, totodată, de a promova activitățile sportive de masă și beneficiului acestora asupra sănătății fizice și psihice.
Povestea Invictus România a început în 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games. Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus.
Lăsând, doar pt. un minut , la o parte toate frustrările noastre și Nervii vis – a vis de spărturile și defectele din mica noastră urbe, …..
Dar, – DIN RESPECT pt toți și pt. soldați și foști militari care au luptat în teatrele de operații, în Irak și Afganistan, și pt invitații din alte țări care au onorat evenimentul, totuși, FELICITĂRI pt. Organizarea
cursei ! 🤗 👏 Un spirit frumos de camaraderie între toți alergătorii!
p.s. bineînțeles , că se putea și mai bine, adică să&i primim într-o urbe fara șantiere etc.