Două zone din Bistrița necesită ”îngrijire și o atenție mai mare”, consideră Nicolae Pavelean, consilier USR. Este vorba de parcul din Piața Unirii și de cel din fața Sinagogoii Bistrița de pe strada General Grigore Bălan, ambele cu mobilier stradal deteriorat și zone verzi neîngrijite.
”Avem două spații verzi care ar necesita o îngrijire și o atenție mai mare. Este vorba despre spațiul din fața Filantropiei Ortodoxe Bistrița, de la Biserica de la Coroana. Din păcate, în acel spațiu, se adună deseori oameni ai străzii care lasă în urma lor lucruri ce fac greu de frecventat acest loc. Dacă puteți, vă rog să dispuneți o supraveghere mai bună a acestei zone pentru că, până la urmă, este un spațiu verde situat ultracentral, în proximitatea pietonalului și e păcat să nu să nu fie utilizat de mai mulți oameni. Și băncile de acolo ar necesita o întreținere mai bună. Al doilea spațiu este parcul din fața Sinagogii Bistrița. Și în acest loc băncile sunt deteriorate, iarba nu e întreținută. Ar trebui mai multă atenție pentru această zonă fiindcă și această zonă ar putea fi frecventată de mai mulți oameni”, a spus Nicolae Pavelean în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița.
Primarul Ioan Turc i-a răspuns că, în ce privește perimetrul Bisericii Coroana, administrația locală a făcut o solicitare către Urbana pentru a-i fi donată fosta toaletă publică.
”Lucrul acesta s-a întâmplat. Găsim soluția cu Direcția Juridică pentru a accepta donația, după care vom interveni așa cum se cuvine acolo. Nu derulăm investiții în diferite locuri ale orașului și lăsăm tocmai centrul, tocmai zona istorică de izbeliște. Fiți sigur că tratăm cu toată atenția perimetrul respectiv. Referitor la zona verde din proximitatea Sinagogii vom avea aceeași abordare. Am discutat cu colegii mei de la Direcția de Infrastructură și Servicii. Pe toate culoarele de mobilitate, peste tot unde derulăm proiecte, cu prioritate, direcția va veni, dacă nu este prinsă în proiect refacerea spațiilor verzi și a mobilierului, o vom face noi, prin Primărie. Vom regenera și spațiile verzi, vom înlocui mobilierul, vom umbla la toate aceste elemente de detaliu, coșuri de gunoi conforme cu zona centrală. Toate acestea sunt pe agendă. Din păcate, ne confruntăm cu această problemă generată de persoane care se așază cu orele, și în zona centrală, în Piața Mică, și în proximitatea Bisericii Coroana, și în alte părți, consumă alcool, unii adorm acolo. Îi ridicăm, îi ducem la spital, încheiem procese verbale de contravenție. Nu este o problemă simplă, dar anumite cazuri au fost rezolvate. Suntem atenți la aceste nuanțe. Și pe mine mă deranjează, vă asigur, dar totul trebuie făcut cu respectarea cadrului legal. E un neajuns, dar încercăm să găsim cele mai bune soluții punctual”.
Plin de gasti de romiiii, care blocheaza accesul altor etnii in parcuri.Gasiti solutii sa dispara, sa munceasca si ei.Ca prosti sunt multi ( populatia Bistritei) care contribuie la inmultirea lor.Si politia locala sa isi faca treaba.Ne-am saturat!!!
Felicitari consilierului USR pentru aceste preocupari.
Tin sa amintesc ca din vremea fostului viceprimar KIS LASZLO si al Primarului OTC am atras atentia in repetate randuri ca odata ce s-a lasat de izbeliste si s-a desfintat mai tarziu toaleta publica din acel spatiu au reaparut rahatii si urinarile pe iarba la tot pasul.
Desi era absolut necesar modernizarea acelei toalete necesara pe capatul Pietonalului au trecut atatia ani si nu s-a luat nici o hotarare.
Ba si mai rau de atat pe masa Parlamentarilor de CACOA se afla un proiet de hotarare prin care se doreste ca la art. 13 din legea spatiilor VERZI sa se poata construi la liber pe perimetrele VERZI si deja a trecut de SENAT prin grija PSD +PNL.
Se doreste si schimbarea CODULUI de URBANISM si se scoate obligatia ca un dezvoltator sa amenajeze 30% Spatiu Verde aferent constructiei.
Cu toate ca in UE media este de 27mp de Sp.VERDE pe cap de locuitor iar in Romania 7mp, alesii nostri dusi cu pluta fac fix invers cantand la aceeasi masa cu rechinii imobiliari.
Piata Unirii din Bistrita ar trebui complet reabilitată, fără a afecta spatiu verde existent. In primul rând ar trebui înlocuite pavajele din beton, cu piatră naturală, având în vedere că aici se află Biserica Minoritilor, cel mai vechi monument de arhitectură medievală din oras.
Dar asta nu e totul, pentru că in Piata Unirii din Bistrita care este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. Si cu toate astea in anul 2012 un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Mica Unire. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romanească din partea Comitatului Bistrita-Năsăud participantă la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentionalele” fuseseră sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. Putina lume stie ca printre cei 1.228 delegaţi participanti la Marea Adunare Naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, se numarau si cei din partea Comitatului Bistrita-Nasaud , printre care: Grigore Pletosu, Vasile Bichigean, Teodor Şimon, Vasile Moisil, dr. Emil Precup, Augustin Bena, Victor Motogna, dr. Nicolae Drăganu, Ioan Pecurariu , Macedon Linul , dr. Laurenţiu Oanea, dr. Alexandru Hăliţă, dr.Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone dr. Victor Onişor, unii dintre ei avînd şi mandatul (credinţionalul) pentru votarea Marii Uniri. Pe langa Rezoluţia Marii Uniri, în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost ales si Marele Sfat Național Român organul provizoriu al puterii de stat din Transilvania până la unirea definitivă cu România, având rol legislativ. Dintre cei 212 membri ai Marelui Sfat Naţional Român, 5 au fost alesi din partea Comitatului Bistrita-Nasaud: dr. Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone, dr. Victor Onişor, dr. Alexandru Haliţă dr. Laurenţiu Oanea.
De aceea, bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat inapoi la IJP, unde se mai află incă soclul de marmură de pe care a fost dislocat in 2012 de către fostul primar Ovidiu Cretu, iar pe locul lui să fie ridicat un monument simbol, evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 .
Acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis de la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului s-ar putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura ar putea fi trecute numele delegatilor din Comitatul Bistrita-Nasaud participanti la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare locală Monumentului Unirii.
De asemenea, pe soclul monumentului s-ar putea aplica un basorelief din bronz executat după imaginea fotografică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Intrebare:De ce ieșirile din străzi secundare în străzi principale ,nu sînt măturate de firma care face curățenie în oraș?
Exemplu-aparatului,ieșiri în Ștefan cel Mare și Tudor Vladimirescu, nu mătura nimeni iar cei ce-si fac veacul și cerșesc în zonă fac camping și lasă zilnic mizerie în zona stației de autobuz,bloc 3,scara C,31 scara A.
Sa vedetei parcul din fata blocului Lama cupa amiaza plim de lumbanci putine SI alea pline de excremente de porumbei SI ciori pe care le alimentează un personaj cunoscut de Trei ori pe zi un personaj cu probleme medicalecu scuter electric care plimba copii pe bani in parc cu scuterul el fiind cu dizabilitate(Autentice parinti care lasati copii la acesta)in rest un parc de doi lei ,promisiunile din campanie a Lui Nelutu sunt asteptate din nou la anul viitor in o noua campanie electorala cu bla bla bla😁😀
Domnule Doru, să avem puțină răbdare, externalizează serviciile publice Hangan cu Turc, spun Hangan că asta face jocurile și atunci o sa se tripleze costurile cu firmele „agreate” și o să se cosasca odată pe an sau la doi ani cu costuri că pentru firme🤫
E vorba de ieșirile din Spatarului spre Ștefan cel Mare și Tudor Vladimirescu care nu sînt măturate.
Pai cine dictează aici?
Dezvoltorii, politicieni corupți din spatele lor și primăriile prin anumiți angajați.
Vor să distrugă totul, uitați va numai la orașul nostru ce jalnic a ajuns, cu blocuri peste case cu case îngrămădite una in alta care nu respectă nicio regulă urbanistică, și cine sunt vinovații, politicieni care și au trimis la înaintare niste javre avide de îmbogățirea lor și a tătucilor lor calca in picioare tot, oameni, viața lor, distrug orașe , dar cine e vinovat?
Noi că nu facem nimic, scrisori către televiziunile centrale, către organele de control care de fapt is tot de-a lor.
Până când fraților?
Foarte plini de ei cu electrice nu stau de vorba cu nimeni doar se plimba cu asta zisa agenda zilnica abia scriu urat SI nu vad alte lucruri,rusine putorilor analfabeti funcționali😁😀