Cultură

Complexul Muzeal colectează obiecte din perioada comunistă

În perioada următoare, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud își propune să desfășoare o amplă campanie de recuperare a memoriei din perioada comunistă prin identificarea de bunuri specifice acelei perioade, atât din spațiul privat, cât și din spațiul public.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud dispune de spații de depozitare generoase, iar odată ajunse în spațiul muzeal, bunurile donate vor trece printr-o comisie de evaluare, vor fi incluse într-un fond documentar și ulterior, valorificate în viitoare expoziții.

Lista obiectelor care vor fi oferite spre donație poate să cuprindă obiecte de uz casnic/gospodăresc, piese de mobilier, acte/obiecte personale, jucării, piese de vestimentație, mărțișoare, fotografii, felicitări etc.

”Cu siguranță, în amintirea multora dintre noi, încă se mai păstrează nostalgia unei perioade care ne-a marcat copilăria și tinerețea. Câți dintre dumneavoastră vă mai amintiți de peștele de sticlă așezat la loc de cinste pe un mileu alb, croșetat de mâinile mamelor sau bunicilor noastre? Campania de recuperare de obiecte, cu titlul ”Depozit `89. Ultima noapte de comunism” se va întinde pe o perioadă de minim 5 ani. Scopul acestui proiect este de a reînvia amintirea acelor vremuri și de a oferi comunității, cu precădere generației tinere, o perspectivă amplă atât asupra istoriei, cât și a vieții cotidiene, pentru a înțelege mai bine perioda dinainte de 1989 și impactul pe care l-a avut asupra societății în care trăim astăzi.

Dragi bistrițeni, alăturați-vă și de această dată, demersului nostru de a reconstitui un regim totalitar „încă” prezent în casele dumneavoastră și de a scoate în evidență o parte importantă a istoriei recente. Responsabil proiect: Sofia Adriana Stancu, muzeograf, e-mail: sofiaadriana11@yahoo.com. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: sofiaadriana11@yahoo.com sau la telefon: 0263/211063”, transmite Complexul Muzeal.

5 comentarii

  • Apreciez activitatea Complexului Muzeal Bistrița -Năsăud.
    Este un muzeu viu, cu expoziții temporare (nu permanente) si activități culturale.
    Muzeul meu preferat este https://louisiana.dk/en/
    si expozițiile se schimba de trei ori pe ani. Tot timpul este ceva nou, Pablo Picasso, Salvador Dali, Frida Kahlo, Max Ernst, Andy Warhol, Kandinski, Giacometti.
    Restaurant, sala de concert, poezie, sala de joaca pt copii, vizionare de videoclipuri, (pictura, modelare, construcții, olărit).

    Deci, muzeul Județean poate sa facă o expoziție despre Comunism timp de 4 luni, iar după aceea una despre Casa Regală tot 4 luni.
    Cât de plictisitor ar fi, daca ar fi aceeași expoziție timp de 50 de ani. Expoziții permanente.
    Nu mai merge asa, in lumea de azi, in care oamenii nu mai au răbdare, vor ceva nou tot timpul.
    Deci, este loc pentru toată lumea; și pentru Comunism si pentru Monarhie.

    4
    3
  • Cele mai multe obiecte, acte si apucaturi le gasiti la comunistii din Primarie, CJ, si Prefectura. Ei nu s-au lepadat pana astazi de trecutul Iepocii de Haur.

    12
    5
  • La Berlin este un muzeu al comunismului https://www.ddr-museum.de/en
    Am fost la Berlin, dar in acest muzeu nu am ajuns, încă. Poate data viitoare.

    In localitatea Cristur-Sieu este un muzeu sătesc înființat de către fostul invatator Vasile Cosma
    Găsiți acolo toate numere revistelor “Cutezătorii”, Șoimii Patriei, “Almanah”, Scânteia, Luminița, Aruci Pigonici, , nici nu mai știu cum se numeau revistele si ziarele.
    Contactați-o pe fiica domnului învățător, Manuela

    https://timponline.ro/un-invatator-din-cristur-sieu-a-pastrat-caietele-elevilor-carora-le-a-predat-minunatiile-muzeului-din-scoala-foto/

    4
    2
  • Fix asta era Memoria care trebuia recuperată! Pestele de sticlă de pe televizor. Muzeul n-are nimic despre Iuliu Hossu, Leon Manu, Ioan Chertes, Pompei Onofrei, Alexandru Russu, vărfuri ale Bisericii catacombelor, ale rezistentei împotriva comunismului, originari din județ sau având legături cu Bistrița. Ce contează! Să recuperăm niste sifoane, butelii și un televizor cu lămpi. Asta e important.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.