Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la Băile Figa, unde a participat la deschiderea Centrului social de zi realizat cu bani europeni, că România a ajuns deja în ceasul al 12-lea în care poate lua măsuri fiscale, altfel se întrevede recesiunea.
”Guvernul face eforturi să evităm acest risc care planează asupra noastră, de suspendare a fondurilor europene. Fără ele, România ar fi într-o derivă totală, nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi. Discutăm de sume impresionante de bani, PNRR are peste 29 de miliarde de euro, politica de coeziune peste 46 de miliarde de euro. Mult criticata reformă și ordonanță a austerității este o răscruce de drumuri pentru România. Această ordonanță aduce cu sine descentralizarea serviciilor publice, regionalizarea anumitor servicii publice, elemente de reformă profundă, măsuri care trebuie luate acum, nu mai târziu, ca să nu ajungem la situații delicate pentru România din perspectiva sustenabilității finanțelor publice. Este un moment de răscruce pentru România, a spus și domnul prim-ministru, trebuie să avem mai puțini șefi la bani, sunt peste 16.000 de șefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt șefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puțini, să avem mult mai puțină birocrație. Nu poți să ceri impozite și taxe de la omul amărât, iar pe cheltuielile publice să ai o țopăială și un dezmăț, nu poate merge la infinit așa. 1,2 milioane de angajați astăzi nu plătesc CASS”, a spus Marcel Boloș.
El a adăugat: ”Nu mai merge așa! Nici eu nu credeam că planează o asemenea greutate asupra României. Guvernul își asumă unm mare risc, în an preelectoral să faci reformă este un act de curaj și de patriotism la nivel național. Aceste decizii care vor urma și pe care nu le mai putem amâna prea mult timp vor pune România pe un nou drum de dezvoltare. Vedeți că multe state membre UE deja și-au anunțat recesiunea, iar noi trebuie să luăm toate măsurile necesare ca să evităm pe cât posibil intrarea în stare de recesiune”.
Ce urmează? ”Vom discuta mai întâi cu Comisia Europeană ca să nu luăm măsuri pe care ulterior comisia să le dorească ajustate. Probabil că vor mai fi mici ajustări după ce ne întoarcem de la comisie, dar planul în întregul său este realizat: reforma sistemului fiscal, reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii fiscale. Cel puțin de zece ori va crește nivelul amenzilor, cel puțin de două ori cuantumul pedepselor pentru evaziune fiscală, vor fi redevențe privind exploatarea bogățiilor naturale care vor crește și de 1.000 de ori, veți vedea un pachet de măsuri destul de robust. Nu este corect să aibă cifre de afaceri de miliarde cei care exploatează bogățiile solului, profituri uriașe și redevențele la buget să fie infime, chiar batjocoritoare. Ca să nu mai vorbim de terenul statului român, de pe 300.000 ha să încasezi 2,5 milioane lei este penibil, absurd. Nu e normal să ne îndreptăm spre mici întreprinzători și cei care au piețe de monopol să stea bine mersi, neclintiți, unii dintre ei de-a dreptul obraznic, au pierderi fiscale la cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro. Nu se mai poate continua așa la nesfârșit. Pentru marile corporații o să fie o măsură corectă din punctul de vedere al impozitării, dar și noi trebuie să ne organizăm mai bine pentru colectare, ANAF va intra într-un proces de reorganizare profundă, țineți minte ce vă spun. Dacă nu intrăm într-o stare de normalitate, putem ajunge la probleme mai mari decât cele din 2010”.
Marcel Boloș spune că aceste măsuri vor fi adoptate, cel mai probabil, în luna septembrie și că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor. ”Orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României. Ne vom consulta luna aceasta cu Comisia Europeană, se așteaptă ca măsurile să aibă un impact de 2% din PIB, asta înseamnă 32 de miliarde de lei. Acest pachet integrat de măsuri cred că ar trebui să fie acceptat de către comisie. Dacă ar fi fost după mine, l-aș fi făcut chiar un pic mai dur, dar nu eu decid, ci coaliția de guvernare este cea care are ultimul cuvânt. Fără aceste măsuri deficitul bugetar va ajunge undeva la 7%, prin aceste măsuri va fi o temperare a acestui deficit și, chiar dacă vom ieși cam șifonați la sfârșitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult mai bine decât ce avem în prezent”.
Discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.
Gaura din.bugetul national a fost produsa de topaiala.si dezmatul angajatilor publici, de sutele de.mii de asistati sociali, de cei 600 de parlamentari care.trebuiau sa.fie doar 300 daca USL adica pnl.si PSD la.vremea aceea nu incalcau constitutia si ignorau referendumul, de.zeciile de mii de romani care au dat mita sa.iasa la pensie desi nu aveau dreptul legal, de zecile de mii de angajati care stau in primariile comunale.fara sa faca nimic, de jaful angajatilor CFR, de delapidari ale variilor ministri, directori etc. Pe scurt de caracatita sistemul public si cei care I au votat.
gaura din bugetul național s-a produs din două motive mari, restul sunt aproape nesemnificative:
– estimare total greșită a veniturilor;
– neîncasări din TVA și alte taxe și impozite;
Harneala de referendum cu 300 de parlamentari, a fost făcut de turnătorul Petrov numai așa la plezneală, tot el a uitat de referendum pentru că risca să rămână sinistrul PDL fără parlamentari. Așa că Perov inițiatorul a ignorat primul referendumul și încă ceva, acest referendum a avut doar rol consultativ nu obligatoriu.
Hotiiiii care fura Românii …600 de parlamentari ,ăștia a dus Românii și Romania la dezastru.
România are printre cele mai mici bugete (raportate la produsul intern brut).
Trăim din bani împrumutați si din fonduri europene. In timp ce țările vestice se autosusțin, din bani de la populatie!
E corect ca in curând sa plătim dobânzi la credite echivalente cu bugetul educației?
E corect sa cheltuim mai mult decât avem ( încasăm prin taxe di impozite)?
Nu!
România are mulți oameni bogați, iar aceștia trebuie impozitati! Sa nu mai fie nevoie sa ne împrumutam.
Cota unică de TVA la 19% la toate produsele
CASS plateste toată lumea. Si pensionarii,pentru ca si ei au nevoie de asistenta medicală.
Impozit de 10% pt toate categoriile socio-profesionale.
Toată lumea se pensionează cel mai devreme la 65 ani, (economie la bugetul de pensii)
Mi vine sa rad când văd ca se discuta daca sa mărim TVA de la 5 la 9 sau sa impozitam dividendele cu 5% sau 8%
Când alte tari impozitează cu 27% si peste o anumită suma impozitul e de 42%..
Normal ca ai deficit, la ce impozite sunt in România.
@Adi iar te bagi unde nu te prea pricepi!
Hai să-ți dau un exemplu: În IT, pe vremea impozitului progresiv, se practica angajarea pe minim + bani la negru sau angajarea pe PFA, II. Statul nu încasa nimic ca și impozit. Azi niciun jucător mare de pe piață nu se mai complică cu asta, astfel la salar de 5000€ statul încasează câteva sute de euro impozit + alte taxe (cas, cass…).
Dacă se va schimba sistemul de impozitare, toți cei cu venituri mari vor găsi „soluții” să plătească mai puțin, deci statul nu va câștiga ci va pierde.
Eu zic sa taiem jumatate din birocratie, sa reducem Parlamentul la maxim 150 de alesi, sa mai taiem de.la.primarii posturi unde stau multi de pomana. Sincer cu exceptia armatei, politiei, judecatori, serviciilor de siguranta nationala asa cam taia tot si trecut spre privat. Dta trebuie sa intelegi ca nu se poate trai pe spinarea celor care produc in economia reala si ca trebuie sa pui mana sa ti platesti nevoile singur si ca deci nu ti datoreaza nimeni nimic. Clar?
Reduceti 700.000 de bugetari si diminuati cheltuielile inutile si exagerate de functionare ale institutiilor de stat.Taxati marile companii si eradicati marea si mica evaziune.Nu mai permiteti externalizarea profiturilor mariti redevente fara absolut nici o exceptie.Nu mai finantati partide politice ,creati locuri de munca nu stimulati asist ul social.Mariti pedepsele penale si aplicati legea pentru cei care fura sau irosesc aiurea banul public .Faceti ca in Singapore ,ca tot vrea unul sa fim singaporezi .
Sunt de acord cu ce spui cu exceptia mitului acestuia cu Marile corporatii. Marile corporatii sunt straine si creeaza locuri de munca in Romania. Vrei sa le taxezi? Vor pleca si te lasa asa cum te au gasit inainte de a veni …
Nu pleacă nimeni.De fapt asta e mitul.
Vrem DEZMAT pe ape in paduri la munte si la mare. Ura , traiasca DEZMATUL si din administratie ! Cu adevarat suntem in centrul Europei primii la DEZMAT si asta se vede pe sosele ziua la 11, 12 ai impresia si cu siguranta asa este toata lumea se da cu masina pe la cumparaturi, mai nimeni nu lucreaza sau fuge de la serviciu sa cheltuie banii . Chiar daca se face fotoghinu 10 lei DEZMATUL continua cu si mai mare furie. In Germania pana la ora 16 sunt goale strazile in localitati, deci toata lumea are de lucru sau vrea sa munceasca ca nu tine cu DEZMATUL fara euroi la tine.
E na, merge asta e abureala expusă pentru restul populației să prindă bine la prostime.
Las-o, bă, că merge-așa, Ne-am obișnuit cu ea!
PNL-ul a ingropat PNTCD-ul Nu exista alt partid politic care sa sustina dezvoltarea economiei, industria sau agriculura privata
Din pacate si PNL-ul va avea aceasi soarta
PNL a disparut cand bolnavul Crin Antonescu si banda a facut alianta USL pe care au refactu-o recent.. comunist la comunist trage… problema e ca populatia Romaniei e formata in majoritate din putori ordinare cu mana intinsa la banii altora (buget national se numeste)… pensionarii pe viata..