Economie

Piața Decebal va fi ”o bijuterie arhitecturală”. Când vor începe lucrările

Piața agroalimentară Decebal va avea ”absolut toate atributele unei piețe de top”, inclusiv ”zone de relaxare”, unde copiii vor putea fi lăsați în timp ce părinții sau bunicii își vor face cumpărăturile, cafenele, zone de food, spune primarul Ioan Turc.

”Studiul de fezabilitate pentru noua piață agroalimentară este gata, este în primărie. Îl analizăm, după care vom intra pentru o ultimă discuție cu proiectantul în așa fel încât să-i dăm forma finală și, dacă va fi cazul, să facem anumite ajustări. Am avut multe întâlniri cu proiectantul pe aceasstă temă și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dăm drumul lucrărilor pentru realizarea unei piețe noi. Nu va fi o piață pur și simplu. Va fi, în primul rând, o bijuterie arhitecturală pentru că aceasta este intenția mea și a echipei pe care o coordonez”, a explicat primarul Ioan Turc.

Potrivit edilului, din punct de vedere funcțional, va avea ”absolut toate atributele unei piețe de top”: ”Eu nu mă raportez doar la Bistrița, la România, mă raportez la ce înseamnă planul european. Dacă vrem să facem din Bistrița un oraș atractiv trebuie să ieșim din această capcană, să ne comparăm doar cu orașele din jur sau cu ce a fost înainte. Trebuie să ne uităm la ce e mai bun în Europa, iar dacă putem să facem lucruri care să depășească cu mult media europeană sau vârful european în anumite materii, să o facem”.

Noua piață este proiectată în așa fel încât să aibă spații pentru vânzarea produselor bio, unde producătorii locali vor avea întâietate, dar vor putea vinde și comercianții.

”Omul când intră în piață trebuie să știe că la dreapta sunt producătorii, la stânga comercianții. Vor fi spații dedicate pentru vânzarea cărnii, a produselor lactate, vom avea zone de relaxare, unde copiii vor putea fi lăsați în timp ce părinții sau bunicii își vor face cumpărăturile, vom avea cafenele, zone de food, iar la nivelul superior zone unde vor putea fi vândute produse industriale cu un anumit specific. După finalizarea construcției vom renunța la actuala piață a rușilor pentru că zona aceea s-a dezvoltat într-un anumit mod. De aceea, vom concentra în această piață inclusiv produse cu caracter industrial de care oamenii au nevoie. Vom avea locuri de parcare suficiente, vom avea zonă de flori și un tunel prin care se va face legătura între zona de flori, zona de fructe, legume și piața mare, clădirea principală. Vom urbaniza tot arealul respectiv în așa fel încât oamenii nici nu vor mai recunoaște în raport cu ceea ce există în momentul de față. Schimbarea va fi radicală”, a spus Ioan Turc la Bistrița FM.

Investiția în noua piață este estimată la 17,5 milioane euro din bugetul local și dintr-un credit deja contractat de municipalitate.

Conform temei de proiectare, municipalitatea dorește demolarea halei de lactate, a halei de pește, a tuturor chioșcurilor inestetice, construirea unui nou corp de clădire în locul pieței de fructe, construirea unui corp de clădire nou regim S+P+E sau 2E în locul pieței de legume, amenajarea unor locuri de parcare inclusiv pe acoperiș, montarea de panouri fotovoltaice.

25 comentarii

 • Mihai, e adevărat că nu-i totul roz, dar când dai ”meritul” pe proiectele ”vechii administrații” , îmi vine să trag cu pușca (un pârț) !

  17
  37
  • proiectele sunt bune, executia lasa de dorit!!!!! iar despre ajutorul lui Dumnezeu pe care il tot invoca domn primar…sa avem pardon. El este platit ptr asta nu Dumnezeu. Cat despre ce vrei tu sa tragi cu pusca…. e clar din ce barca esti! galbena rau!!!!!

   36
   5
  • Bai tu nu ai citit expunerea primarului? Nu vezi ca nu ne mai comparam acum cu nimic din alte orase din Romania? Acum vrem sa intrecem marile orase din Europa si ce mai….tot mapamondul.Schimba cipul de propaganda si pune l pe ăsta nou.Sau esti robotu lui Ciuca si te-au dat in provincie.

   20
   7
  • Am fost în Oradea săptămâna trecută și orașul e un dezastru, exact ca aici, drumuri în șantier neterminate.

   4
   2
 • În materialul prezentat nu este precizat despre un depozit de legume unde producătorul țăran vine cu legume, lactate…, sunt autoutilitare parcate cu marfa și personale ale țăranilor și comercianților blocând parcare in perioada vânzări produselor.

  28
  2
 • Băi băiatule, proiectul de modernizare este gata de de 11 ani și arată foarte bine:
  https://timponline.ro/vezi-cum-va-arata-piata-decebal-dupa-modernizare/
  Dacă te-ai gândit să faci altul rău te-ai gândit. Oricum nu mai apucați voi să ctitoriți nimic. O să vă alunge lumea peste mai puțin de un an. O să vă zboare voturile pe lângă urechi ca pietrele. O să vă vedeți și voi atunci cât de buni și de deștepți sunteți. Neapărat, după, să vă priviți în oglindă din profil. O să constatați că ați dobândit nasul lui Michael Jackson.

  35
  6
 • …sa faceti tot asa….o groapa mare in mijloc unde sa amenajati …piata de pesti!

  43
  6
 • Un Primar cu viziune. Multumim domnule IOAN TURC pentru stradania de a avea ceva bun si frumos,restul indivizilor cartilaginosi fara nume sa scuipe venin ca numai la asta se pricep.

  5
  16
 • Să meargă primarul și proiectantul pe calea Moldovei să vadă ce trotuare au făcut cml așa lucrare se făcea acum 30 de ani .Așa o fi fost proiectul ca trotuarul să aibă dimensiuni diferite de la un capăt la celalalt..

 • Eu zic să-l votați, că altfel nimeni nu o să mai aibă atâta interes să termine tot ce a început el. Și, serios vorbind, primarul ăsta chiar are multă ambiție. Suntem oameni, lucrurile nu se pot face la secundă! Să sperăm că în maxim un an modernizarea orașului va fi gata! 🙂

  3
  8
 • Eu zic să terminați cu hate-ul. Măcar omul chiar face ceva, spre deosebire de toată țara asta care de-abia funcționează. Nu vreți să vedeți o Bistrița altfel? Un oraș turistic apreciat în toată țara și chiar în Europa? Atunci faceți fraților sacrificii! Știu că e greu. Și eu merg în fiecare zi pe aceleași trotuare inexistente, pline de moloz. Dar având în vedere cum se fac lucrurile în țara asta, eu zic să ne bucurăm că se face totuși ceva, chiar dacă durează mai mult. Ce se face repede, se face fără calitate!

  1
  12
 • Măi dar terminați cu hate-ul oameni buni! Eu chiar cred în primarul ăsta. Cine-i pentru să dea like! Ceilalți să scuipe venin și să aștepte să se facă lucrurile singure!

  7
  11
 • In momentul de fata tot orasul e o „bijuterie arhitecturala”… Cam asa e si prin alte orase, zici ca s-au inteles toti.
  Ma intreb totusi cand(si daca) se vor finaliza lucrarile incepute.

 • Foarte bine,avem nevoie de renovarea orașului și de o astfel de piață,înainte cu tupeu domnule primar ,aceste lucruri se puteau realiza cu banii irosiți pe pârtia fantomă dar uităm de trăsnăile din trecut și criticam când apar lucrurile necesare comunități… trebuie sa avem răbdare și înțelepciune și să vedem că în sfârșit se mișcă lucrurile la Bistrița

  2
  7
 • Strada Arțarilor trebuie să fie menținută în continuare pe lângă piață pe două sensuri de circulație cum sa dovedit acum că este foarte utilă.

  23
  • Nici nu au de ales trebuie să păstreze două sensuri auto pe Arțarilor datorită faptului că nu se mai poate trece pe bulevarduĺ Decebal până ce vor astupa groapa producătoare de țânțari numită pasaj subteran, datorită îngustări bulevardelor Decebal , Andrei Mureşa etc…. şi străzilor de pe Linia Verde datorită Aberației de Şincai şi blocării Centrului Vechi.

   15
  • Crescătoria de tânțari din Decebal numită pompos pasaj subteran este ecologică 🤣 în curând vor apare acolo şi mormolocii şi broscuțele rare 🤣

   10
  • Aşa cum a propus primarul Turc este necesar să fie unite pe lângă linie străzile Colibiței cu Miron Cristea şi mai departe cu Mareşal Leonida Pop şi Agronomului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.