Sănătate

Dr. Letiția Vlăduțiu: Aparatura din centrul de recuperare este ultramodernă

În Centrul social de zi de la Băile Figa se vor putea face proceduri de recuperare medicală cu aparate ultramoderne care nu există încă în stațiunile balneoclimaterice de tradiție, a spus dr. Letiția Vlăduțiu care se ocupă de coordonarea echipei de terapeuți.

”Este un centru ultramodern de recuperare, deocamdată pentru cazurile sociale, dar în viitor va fi disponibil tuturor celor care au nevoie de recuperare neurologică, reumatologică, psihică, etc. Centrul este foarte bine dotat, cu personal adecvat. Nu știu dacă este în jurul nostru un loc în care să fie atât de multă aparatură de specialitate cum e în acest centru. Prin stațiunile prin care am fost nu am văzut o asemenea aparatură pentru electroterapie, fizioterapie, aparatură Tecar care este de ultimă generație. Avem băile galvanice, magnetofluxul, ultrascurte, plus mediul ambiental cu muzică de relaxare și spațiu de relaxare. Este o combinație între recuperare și relaxare, ceea ce contează foarte mult. Se știe că 70% din afecțiune ține de partea psihică. Dacă tu vii la recuperare neurologică, reumatologică, combinat cu partea psihologică – pentru că este aici terapeut permanent, psiholog – șansele de recuperare sunt mai mari”, a spus dr. Letiția Vlăduțiu, cea care va stabili pentru început un plan de recuperare pentru fiecare pacient care vine aici, urmând să fie coopttat în echipă și un medic de balneofizioterapie.

În prima fază, Centrul Social de Zi de la Băile Figa va putea fi utilizat de locuitorii orașului Beclean – s-au înscris deja peste o mie pentru a urma proceduri – iar în a doua etapă va fi deschis și turiștilor. Aici vor putea să facă:

  • Terapii cu unde șoc Shockwave care acționează, prin piele, asupra tendoanelor sau mușchilor și, uneori, asupra oaselor, prin intermediul unui dispozitiv portabil, de dimensiuni mici. Această terapie este utilizată, în mod obișnuit, pentru a trata diferite afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi fasciita plantară, tendinopatia Ahileana, sindromul cotului jucătorului de tenis, sindromul cotului jucătorului de golf, leziunile de coafă rotatorie și tendinita calcificată. ESWT poate fi benefică și pentru anumite fracturi osoase și leziuni care nu se vindecă așa cum ar fi normal
  • Drenaj limfatic, o formă de terapie delicată, nedureroasă. Fiecare sesiune durează aproximativ 60 de minute, iar terapia se face de obicei o dată pe zi, de patru sau cinci ori pe săptămână, timp de două până la patru săptămâni. Un studiu efectuat de Leduc și Colls a demonstrat că cea mai mare reducere a limfedemului se produce în prima săptămână de tratament și se stabilizează în a doua săptămână. Terapia facilitează fluxul limfei din zonele afectate, în direcții care urmează structurii sistemului limfatic, astfel încât limfa acumulată să se poată scurge prin canalele adecvate.
  • Magnetoterapie sau terapia cu magneți reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii (dureri articulare, reumatism etc.) și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.
  • Electroterapie este o formă de tratament medical specifică fizioterapiei care folosește mici impulsuri electrice pentru a repara țesutul, a stimula mușchii și a crește forța musculară. Poate ajuta la reducerea durerii și la vindecarea organismului
  • Kinetoterapie sau terapia fizică îi ajută pe oamenii de toate vârstele, care au afecțiuni medicale sau leziuni ce le limitează capacitatea de mișcare, să își recapete această funcție.
  • Terapie prin radiofrecvență este o procedură non-invazivă, nedureroasă ce folosește undele electromagnetice de înaltă frecvență (undele radio). Acestea traversează țesuturile superficiale ale organismului, determinând diminuarea durerii aparatului musculo-scheletal prin asocierea unor efecte benefice prin efectul termic asupra structurilor țintite.
  • Laseroterapie, o procedură de fizioterapie noninvazivă, atraumatică, aseptică, cu multe aplicații în acest domeniu, de la terapia durerii la acțiunea directă pe care o are asupra stimulării țesuturilor și a proceselor biologice. Este recomandată pentru tratamentul durerilor de umăr, hernie de disc, leziunile cartilajelor, dureri de spate, artroză, etc.
  • Sală de recuperare prin termoterapie. Termoterapia este o metodă de tratament, care utilizează ca agent terapeutic factorul termic vehiculat de diverși vectori: apă, lumină, aer, parafină, nămol, nisip. Se îmbunătățește astfel circulația sangvină, se asigură transportul oxigenului și nutrienților către zona vătămată, grăbind vindecarea, se favorizează starea de bine și relaxarea musculaturii.
  • Împachetări cu parafină, o formă de terapie termică profundă. Ceara de parafină lichefiată este foarte eficientă în absorbția și reținerea căldurii. Când pe zona afectată e aplicată parafina, căldura se transferă din ceară în zona dureroasă  pe măsură ce ceara se solidifică. Căldura crește circulația și ameliorează durerea și rigiditatea. Pentru a ajuta la înmuierea pielii, parafina crește alimentarea cu sânge a pielii, deschizând în același timp porii și captând umezeala din straturile subiacente ale pielii. Sunt indicate în cazul afecțiunilor reumatice degenerative, afecţiunilor sistemului nervos periferic, circulaţie periferică deficitară, redarea mobilităţii musculare și articulare, decontracturarea musculară.
  • Împachetări cu nămol. Prin încălzirea zonei dureroase, nămolul elimină spasmele musculare şi rigiditatea articulaţiilor. După o cură de 10-18 zile, durerile nu mai sunt atât de intense. Nămolul se aplică la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcţie de consistenţa nămolului, timp de 15-30 minute. Împachetările cu nămol sunt proceduri de tratament balneoclimateric și sunt recomandate persoanelor care suferă de: reumatism inflamator (periartrită, poliartrită, spondilită anchilizantă), reumatism degenerativ (coxartroză, gonartroză, artroză, lombalgie etc.), afecțiuni dermatologice, afecțiuni vasculare periferice, afecțiuni ale sistemului central și periferic.
  • Băile galvanice în 4 celule. Sunt utilizate pentru a trata artrita inflamatorie sau problemele articulațiilor. De asemenea, mai sunt indicate pentru efectele benefice asupra sistemului nervos, aparatului cardiovascular sau asupra sistemului nervos.
  • Hidromasaj util ca să întărească corpul, să stimuleze digestia, circulația, sistemul imunitar și să aline durerea. Apa are proprietatea de a elibera de stres și de a întineri corpul omenesc. Influențează pozitiv dezoltarea mușchilor, calmează durerile de plămâni, inimă, stomac prin stimularea nervilor de pe coloana vertebrală.

În centru mai sunt sală de fitness, cabinet medical, cabinet consiliere psihologică și cameră de relaxare, plus spații administrative. În jurul Centrului social de zi este pistă de biciclete și zonă pietonală 1 kilometru.

Centrul Social de Zi a fost construit prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiţii 9b – „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Obiectivul specific 13.1 – „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

Obiectivul general al proiectului îl constituie prevenirea marginalizării și excluziunii sociale, creșterea gradului de incluziune socială și îmbunătățire a calității vieții pentru următoarele grupuri vulnerabile: persoane de vârsta a treia și alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunității, inclusiv persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico- dependente din orașul Beclean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.