Actualitate

Voluntarii au strâns 55 de tone de deșeuri din păduri și de pe malurile apelor

Voluntari din tot județul, mari sau mici, au participat la ziua de curățenie națională ”Let’s Do It, Romania!”. Au strâns deșeuri aruncate în păduri și la marginea apelor de oamenii care în continuare își bat joc de natură.

În ciuda faptului că Bistrița-Năsăud are un sistem bine pus la punct de management al deșeurilor, deși fiecare gospodărie are propria pubelă și primește în continuare saci pentru colectare selectivă, tot se mai găsesc unii care aruncă gunoi la marginea pădurii, în albiile râurilor, în șanțurile de lângă drumuri.

Sâmbătă, peste 1.700 de voluntari din tot județul au făcut curățenie. Elevii Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, alături de cadre didactice și elevi din alte școli bistrițene, au adunat deșeuri din pădurea Codrișor. La finalul activității de igienizare, au purtat o discuție despre cum arată natura fără deșeuri, despre infrastructura verde-albastră și Ariile Naturale Urbane din jurul Bistriței.

Conform datelor prezentate de organizatori, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, au participat oficial 1.733 de voluntari tineri și adulți (înregistrați și echipați de organizatori cu saci și mănuși), din 18 UAT-uri. A fost raportată colectarea a peste 2.900 saci cu deșeuri, care echivalează cu peste 55 tone deșeuri.

Au răspuns prezent la Ziua Național de Curățenie școli, Jandarmeria, Poliția municipală, Direcția Silvică BN, ocoale private, SGA BN, ONG-uri, asociații și cluburi sportive locale.

Zonele naturale igienizate (liziere, poieni, pajiști, maluri de ape curgătoare și lacuri, zone de relaxare, trasee turistice etc.) au fost eliberate de peste 55 de tone de deșeuri, în mare parte deșeuri istorice (mai vechi de 1 an), care au fost cartate cu ajutorul aplicației TrashOut, pe parcursul ultimilor ani.

Colectarea, transportul și transferul deșeurilor de pe trasee a fost realizată de către operatorul Supercom SA, iar depozitarea se face la Tărpiu de către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL.

“Ne mobilizăm de 13 ani să conservăm spațiul natural, visând la un județ curat. Și în acest an Let`s Do It, România! în județul Bistrița-Năsăud putem spune că a fost un succes! Împreună, avem puterea să schimbăm lucrurile în bine. Mulțumim tuturor celor care pe 16 septembrie au făcut atât de mult pentru viitorul nostru, al tuturor!” a declarat Cristian Țetcu, coordonator județean.

Și copiii de la Școala Tureac și-au petrecut ziua de sâmbătă adunând deșeuri din natură.

Angajații de la Sistemul de Gospodărirea Apelor Bistrița-Năsăud au participat și ei la acțiune adunând deșeuri de pe malurile râului Bistrița Ardeleană între Puntea Tudor Vladimirescu și Podul Berăriei.

Jandarmii din cadrul Grupei de Supraveghere și Intervenție Năsăud, din Sângeorz-Băi și jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița au ales să ecologizeze mai multe zone afectate de resturi menajere.

3 comentarii

  • Așteptăm să fie promovată aceasta zi altfel…
    Sa vad instituțiile statului că merg sa strângă și ei sau măcar pt o poza acolo că tare le mai place reclama și să apară pe sticla.
    Garda de Mediu știe cine mai exista sau sa desființat? Că de ii desființată nu e mare bai

    11
    2
  • Oare când vor înțelege oameni să nu mai arunce gunoie, moloz și alte obiecte voluminoase în natură…! Dacă vrem o țară ca afară noi toți trebuie să o facem, nu guvernanți! Noi trăim în țara asta, nu străini..!

    5
    1
  • În țările europene este și o curte de reciclare unde pot cetățenii să ducă gunoaie. La noi nu este și îmi pun întrebarea,,cei de la țară unde să ducă resturile vegetale?” Sau vine Supercom acasă și le preia? Dacă este așa până le preia ce fac cu ele? Le pun la drumul național unde locuiesc? În ce pot să le pun?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.