Mai mulți copii care învață în șapte clase Step by Step la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița absentează de la cursuri acuzând stări de vomă și diaree. Elevii s-ar simțit rău după ce luni au mâncat paste livrate de un restaurant din Bistrița care le duce mâncarea la școală în caserole.
La Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița sunt nouă clase Step by Step cu un număr total de 200 de elevi care au programul prelungit până la ora 16.00, timp în care servesc și masa. Șapte clase funcționează în clădirea școlii de pe strada 1 Decembrie și primesc mâncare în caserole, iar două la Colegiul Tehnic InfoEl, elevii de acolo servind masa la cantina liceului.
Părinții copiilor din cele șapte clase care învață în clădirea școlii au apelat la Restaurantul Nossa din Bistrița care le duce copiilor mâncarea la școală. Decizia a fost a comitetului de părinți care a optat pentru oferta acestui local întrucât pentru 16,5 lei pe zi copiii primesc trei feluri de mâncare, alți furnizori oferind același serviciu pentru sume mai mari, de 24 de lei/zi.
A fost ales un singur furnizor de mâncare la cererea conducerii școlii.
”Școala are obligația să asigure spațiul unde se servește masa, părinții sunt cei care aleg firma. La începutul anului școlar, au fost mai multe oferte pe care le-am pus la dispoziția părinților care au votat firma. Noi am cerut să se meargă unitar pentru că suntem unitate școlară nu suntem unitate de turism. Ne interesează în primul rând procesul educațional, bineînțeles că și alimentația copiilor, dar siguranța în primul rând. Nu putem să avem șapte firme pentru cele 7 clase care mănâncă în școală. Părinții au votat pentru firma care deține Restaurantul Nossa”, ne-a spus directorul școlii, Mirela Nelca.
Același restaurant a livrat mâncare școlii și anul trecut și nu au fost probleme. Luni însă, după ce au mâncat pastele cu sos bolognese, mai mulți copii au acuzat stări de vomă și diaree.
“Luni, 25 septembrie, după ora 17.30 am fost anunțată de doamnele învățătoare de la Step by Step că sunt copii care acuză stări de greață, vomă, unii chiar în timpul orelor. Au fost mai multe cazuri după ce copiii au ajuns acasă. Prima dată ne-am gândit la firma de catering care asigură masa, dar o concluzie nu vor putea trage decât cei care au luat probe și din mâncarea servită în data de 25 septembrie. Analizele se fac și pentru personalul nostru pentru că aici se servește masa, cu toate că noi, în 19 septembrie am avut un control de la Direcția de Sănătate Publică și am fost în regulă. Inclusiv firma a fost așteptată până a venit cu mâncarea, controlată, să aibă toate avizele, să fie totul în regulă. Noi am informat Inspectoratul Școlar Județean fiindcă așa mi se pare normal. Totodată, eu am propus să nu se mai aducă mâncare până nu se rezolvă această problemă, însă acest lucru este la latitudinea părinților pentru că ei plătesc. Șase dintre cele șapte clase care mănâncă în școală au spus să schimbăm firma, o clasă a continuat să primească mâncare și marți. Joi vom avea o întâlnire cu părinții să decidă ei ce se întâmplă mai departe: merg cu aceeși firmă sau aleg alta”, a continuat directoarea.
Mirela Nelca susține că nu are toate datele ca să indice un vinovat pentru cele întâmplate.
”Suspect mi se pare numărul cazurilor. Nu este un număr foarte mare, 1-3 copii în fiecare clasă. La o singură clasă am avut 11 copii, dar 4 au fost cu simptome de enterocolită dinainte, nici măcar nu au fost la școală. În total, absentează de la școală 20 de copii, dar nu pot spune că sunt cu toții cu aceleași simptome. Părinții îi anunță bolnavi fără să ne dea un diagnostic. Ce mi se pare suspect este că avem cazuri și la alte clase, de gimnaziu, copii care nu au servit masa. Până nu se pronunță instituțiile statului care fac verificări nu pot să spun. Și săptămâna trecută am mai avut cazuri izolate. Marți, am intrat în fiecare clasă, iar unii copii mi-au spus că mâncarea a fost foarte bună și au mâncat trei porți. Alt copilaș a mâncat doar ciorba și a acuzat stări de vomă și diaree. Am intrat într-o clasă, toți copilașii lucrau, iar când m-au văzut au început să spună că îi doare burta, capul. Din informațiile pe care le am nu știu să fie vreun copil internat”, a spus Mirela Nelca.
Dacă școala ar fi avut cantină, nu s-ar fi ajuns la această situație.
”Noi nu avem cantină, nu avem personal. În sală se servește masa doar în sistem catering. Firma vine cu caserole de unică folosință. Curățenia e asigurată de școală, se dezinfectează, se aerisește, lăsăm 15 minute sala goală între două grupe. Ideal ar fi să avem o cantină proprie, un corp nou de clădire în care să servească masa pentru că noi avem nouă clase Step by Step. Părinții vor această alternativă educațională fiindcă sunt nevoiți să-și lase copiii la școală până la 16.00, când ies de la muncă. În total sunt peste 200”, a spus Mirela Nelca.
Restaurantul care livrează mâncare în caserole nu are autorizație pentru catering
Timp Online a consultat lista unităților autorizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud pentru activități de catering, iar Restaurantul Nossa nu figurează.
”Din ce a văzut echipa de control, mâncarea e pregătită la unitatea de pe centru, de fast food, această firmă având două restaurante. Cel de pe centru nu poate pregăti toate alimentele și nici nu poate face catering pe acea unitate. Echipa a luat probe și vom vedea care e rezultatul controlului. Sigur o să dăm ordonanță de suspendare sau de interzicerea desfășurării activității în restaurant din toate punctele de vedere până se remediază neconformitățile. Din păcate, sunt mai multe asociații de părinți care au făcut contracte cu furnizori care nu sunt autorizați pentru catering din necunoștință de legislație sau din nerespectarea legislației. După legislația noastră nu poate face catering decât cel care are înregistrată activitatea de catering. Cateringul înseamnă mai mult decât livrarea mâncării la domiciliu. Aici fac unii dintre ei confuzia susținând că părinții sunt cei care fac contractul în numele consumatorului și nu în numele unității de învățământ. Cam asta ar fi teoretic justificarea unora care au făcut astfel de contracte. În conformitate cu legislația sanitar-veterinară nu este corect. Vom finaliza controlul și vom comunica măsurile pe care le vom lua”, a declarat pentru Timp Online Ioan Bogolin, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud.
Nosa , Casa cu Bere ambele crâşme pe strada Liviu Rebreanu. Acolo pe strada Liviu Rebreanu nu este loc pentru o bucătărie cu spațiu suficent pentru produse conforme plus că toate casele de acolo sunt insalubre.
Când te gândeşti că uni din copiii noştri sunt nevoiți să învețe lângă crâşmele acelea insalubre de pe str. Luviu Rebreanu. Ce educație ” aleasă ” pot să primească de acolo ?!
La localurile de pe strada Liviu Rebreanu nu numai bucătăriile sunt extrem de mici inpropri pentru pregătirea de produse alimentare calitative însă și spațile de depozitare sunt extrem de mici unele locale depozitează materia primă chiar în încăperile destinate clienților . În plus datorită clădirilor de acolo igenizarea este dificilă și se degradează repede.
Oare apriga Protecție a Consumatorului când va face controale și la localurile de pe strada Liviu Rebreanu ?!
Pe strada Liviu Rebreanu este o încregătură politică de aceea nu se fac controale numai când expodează buba și acelea controale se fac cu „finețe”.