Actualitate

Scandal la Josenii Bârgăului. Localnicii, furioși pe pădurari

După ce Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului a obținut în instanță anularea titlurilor de proprietate asupra unor mari suprafețe de păduri grănicerești care au fost trecute pe nedrept la Primăria Josenii Bârgăului, marți, oamenii au ieșit în stradă și au cerut ca pădurarii să nu mai intre în averea lor.

Dintr-o filmare primită la redacție reiese multă furie din partea locuitorilor comunei care au obținut anularea titlurilor de proprietate, dar nu și împroprietărirea lor cu pădurile pentru care s-au judecat.

”Pădurile de la Josenii Bârgăului, în suprafață de aproximativ 2300 de ha, trebuie să le preluăm în proprietatea statului și în administrarea Direcției Silvice Bistrița. A fost un proces în care Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului a reușit să anuleze titlul de proprietate deținut de Primăria Josenii Bârgăului, dar nu alt titlu, așa încât trebuie să preluăm pădurile în proprietatea statului. Noi ne-am pregătit să preluăm aceste suprafețe de pădure. Am cerut modificarea organigramei la Regia Națională a Pădurilor. Acum, Ocolul Silvic Comunal Josenii Bârgăului RA are 4 pădurari și un șef de district, iar conform normelor noastre vor rămâne doi pădurari întrucât lipim pădurea aceasta la un district deja existent al nostru existent în zonă. Am făcut concursul, au câștigat doi oameni, dar încă nu i-am angajat pentru că, pentru a putea prelua efectiv aceste suprafețe, trebuie Garda Forestieră să ridice suspendarea serviciilor silvice. Garda Forestieră zice că nu poate ridica suspendarea serviciilor silvice până când nu are motivarea instanței din care să rezulte că hotărârea e definitivă. Am fost notificați zilele trecute și de către Ocolul Josenii Bârgăului căruia îi expiră autorizația și vrea să preluăm pădurile, am notificat din nou Garda Forestieră și Prefectura, așa că suntem în așteptare. Noi suntem pregătiți să le preluăm, doar așteptăm undă verde”, a declarat, de curând, Gheorghe Ivan, șeful Direcției Silvice Bistrița pentru Timp Online.

Conform raportărilor contabile de pe site-ul Ocolului Silvic Comuna Josenii Bârgăului RA,cifra de afaceri din 2020 a fost de 7,6 milioane de lei și profitul de 1,7 milioane de lei, iar în 2021 de 5,4 milioane de lei și profit de 1 milion de lei.

Sentința instanței Tribunalului Bistrița-Năsăud poate fi vizualizată AICI.

Având în vedere că asociația a mai acționat în judecată și administrațiile locale din Bistrița Bârgăului și Tiha Bârgăului există posibilitatea ca și aceste comune, în viitor, să ajungă în aceeași situație ca și vecinii de la Josenii Bârgăului.

15 comentarii

 • Planeta și ce conține ea, aparține tuturor. Ce o tot țineți cu proprietatea. Banii, foamea de bani motivează acțiunea. Atât. Lipsă minte pauză. Fragmentarea teritoriului national prin „împroprietărire”. Ne întoarcem la deținători de moșii și averii teritoriale. Adică involuăm. Oamenii manipulați fără minte.

  17
  15
 • Adică ziceți că proprietatea dumneavoastră este și a mea, nu? Și invers? Iar cei care au furat din averea rusenilor erau în drept, nu? Cât de proști credeți că sunt oamenii? Mai manipulați mult cu textele astea? Cum ar veni: proprietatea privată este protejată prin Constituție doar pentru cei care au furat-o nu și pentru cei care o dețin, prin acte de moștenire? Iar pe restul proprietăților nefurate, încă, cu acte, statul eșuat și mafiot devine proprietar, că așa zice Ivan de la Direcția Silvică sau Ștețco de la Garda Forestieră? Cine sunt cei doi? Se suprapun ei peste puterea judecătorească sau democrația din România este o farsă de prost gust în care evoluează hoții lui Iilescu, Năstase, Ponta, Dragnea și acest fost gonac al teroristului Omar Hayssam cunoscut ca Marcel Ciolacu?

  24
  13
  • Vreau ca toate unitatile militare de pompieri sa treaca in mana fostilor pompieri si a urmasilor lor!
   Asa vreti si voi sa luati cu japca pamantul …tarii

   13
   4
  • Florica Dura, ești urmașa a grănicerilor din Rusu Bargaului? Daca nu ești nu te baga in vorbă, eu sunt urmaș a grănicerilor și nu ți-am cerut ție părerea! Popa nu este din Rusu Bargaului la fel că și câțiva din protestatari, cum au ajuns ăștia grăniceri din Rusu Bargaului, 30 de protestatari nu reprezintă tot satul grăniceresc, mai mult de 60% din sat nu ii aprobă. Popa cu șleahtă lui vrea să pună mâna pe pădurile comunității din Rusu Bargaului, i-a promis avocatului 100 ha de pădure din a comunității că și răsplată! Asta e Popa, du-te popa in Joseni, de unde ești și cere-ti acolo proprietatea ta, nu a altora!

   12
   1
 • Ar fi interesant de știut câți copaci au plantat moșii și strămoșii (doar de la Burebista încoace, nu și înainte…) celor care revendică azi pădurile ca fiind moștenirea lor de drept…

  12
  5
 • Când doi se ceartă al treilea câștigă! Vați băgat puricii în cojoc, amu grăbiți-vă. și
  vă faceți poze cu ce păduri ați avut ! Totuși ce obraznic e statul , el ce acte pentru acele păduri?

  4
  3
  • Bai teapa, ce acte ai tu, de te bagi? Ești urmaș de grănicer din Rusu Bargaului? Nu ești, atunci îți vezi de treabă, in calitate de urmaș de grănicer din localitatea mai sus menționată nu te-am întrebat pe tine nimic pe tine, mars canta la alta masa, nu-i problema ta sa te bagi!

   2
   6
 • Bă ion tu ești de la Romsilva! Astea urăsc proprietatea privată . Întrebam și io cum poate fi statul proprietar pe ce nu e a lui?

  3
  5
  • Bai Teparule, ești cumva grănicer din Rusu Bargaului? Eu da, așa că vezi-ti de a tale, nu vorbim de proprietatea statului ci a grănicerilor! Nici atât nu ai înțeles!

   1
   4
 • Da! Ion este mare și tare că nu se știe cine este! Postează cu numele adevărat, măi, nu te ascunde după un alias! Hai, să te vedem la nume și prenume. pe urmă stăm de vorbă! Iar Florica Dura este urmaș de grănicer, nu jvinitură ca unii dintre voi! Sigur că, nu din Rusu Bârgăului, nici nu am afirmat așa ceva. Iar popa este urmaș de grănicer și de fost deținut politic, fost la canal, fodt în DO, în Bărăgăn! Preuteasa Platon, soția este declarată urmaș de grănicer. În ce îl privește pe avocat, ar merita 200de hectare, dar nu are nevoie și nici nu îi va da nimeni, pentru că proprietatea este INDIVIZĂ, da de unde să știe asta un manipulator ca ION fără acte?!

  9
  7
  • Din ce spune șăfu Directiei silvice , am înțeles că celor din Joseni li s a desființat titlu de proprietate și că aprox2300ha de pădure intră în proprietatea statului, și administrarea direcției silvice punct Deci rezultă că pădurea nui a matale că urmaș nici a popi nici a preotesei. E simplu ați luat țeapă!

 • Țeapă au luat proștii care se uită în gura manipulatorilor! Dreptul de proprietate asupra pădurilor grănicerești ale comunității din Rusu Bârgăului a fost câștigat DEFINITIV, prin SENTINȚĂ DEFINITIVĂ în favoarea celor care și-a demonstrat succesiunea la moștenire!!!. În ceea ce privește cealaltă manipulare, cum că, Direcția Silvică ia pădurile acestea treaba stă așa: Obligarea Prefecturii BN de a scrie titlurile de proprietate pe numele urmașilor declarați de instanță se judecă într-un alt dosar, care a fost disjuns din cel în care s-au anulat titlurile date ÎN FALS către PRimăria Josenii Bârgăului, fără ca aceasta să aibă acte de proprietate și nici oarece DREPT! Dosarul cu pricina are numărul 6548/190/ 2006, este foarte avansat și întârzierile acestuia sunt din cauza exclusivă a Prefecturii BN, care a tras de timp și a cerut amânări peste amânări, pentru a lălăi dosarul, ca între timp, probabil, ăia care taie pădurile bârgăoanilor să mai poată tăia! Dar, lucrurile se vor clarifica repede!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.