Politică

Bibliotecile din mediul rural vor fi digitalizate cu bani europeni, anunță ministrul Bogdan Ivan

Peste 1000 de biblioteci din mediul rural vor fi digitalizate și modernizate cu 37 de milioane de euro din fonduri europene, anunță ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

”Ne-am propus să dezvoltăm compentenţele digitale ale cetăţenilor nu doar în centrele oraşelor mari, ci să ducem beneficiile tehnologiei până la nivelul fiecărei commune şi fiecărui sat din România. Comunităţile de formare digitală pe care le construim acum vor aduce tehnologia mai aproape de oameni, vor fi porţi deschise spre viitor pentru cei care îşi doresc noi orizonturi. (…) Comunităţile de formare digitală pe care le creăm vor aduce tehnologia mai aproape de sute de mii de români, în anii care vin”, subliniază ministrul Bogdan Ivan.

Detalii despre Investiția 17 – Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale din cadrul componentei C7 “Transformarea digitală” din PNRR și despre beneficiarii acesteia pot fi consultate la adresa https://www.mcid.gov.ro/programe-europene/c7/.

11 comentarii

  • Bani papati fara rost deoarece nu mai merge la bibloteca comunala nimeni,in toata tara [cu exceptia oraselor]se platesc zeci de bibleotecari care nu fac nimic tota ziua.

    24
    4
  • De asta a fist numit, pentru a „””””digitaliza”””” 37 milioane de euro…printre 1000 de biblioteci!
    Cu banii astia construiesti 1000 biblioteci!

    23
    2
  • De ce începeți cu mărunțișurile?

    Nu era mai bine să digitalizați transmiterea informațiilor de la spital la medicul de familie?
    Îl trimiteti pe om cu” fișa de ieșire din spital , să meargă cu mapa la medicul de familie, pentru că altfel acesta nu stie că omul a fost internat!
    Acest lucru trebuie făcut digital!

    Prescripțiile de retete trebuie făcute electronic, digital, in circuit închis.
    Practic nu primesti o rețeta de hârtie, ci mergi la ORICE farmacie din țara, iar farmacia vede rețeta electronica pe calculator. Te găsește după CNP.

    Dar noi ne ocupam de nimicuri, digitalizarea bibliotecilor comunale.

    34
    • Pentru ca atata pot.
      Oamenii astia nu-s capabili sa gandeasca lucruri complexe doar atunci cand trebuie sa sifoneze bani prin firmele de partid.
      Si-s prea aroganti sa intrebe sau lase sa gandeasca oameni care se pricep.
      Ei au gandire de samsar: 1000 biblioteci x 1000€ contractu = milionu’. Si sare dopu la sampanie.

      15
      2
  • Echivalentul punctelor de informare turistice , multe fara rost … cu angajati ai partidului , ca si biblioteci in care se complecteaza fise de biblioteca , ca sa fie activitate , cu persoane care nu au fost niciodata acolo. Nu risipiti acesti bani , ganditi- va la ceva de folos comunitatilor !

    13
    1
  • Auzi la el, „comunitati de formare digitala”! Sa crapi de ras! Astia sunt complet iresponsabili! Cum sa digitalizezi ceva ce nu exista? Mai grav, nu exista in rural oameni interesati de biblioteca ori de digitalizare. Se vor organiza licitatii, se vor umfla banii si dupa ei se va alege praful de pe toba! Dar la anul sunt alegeri asa ca trebuie sparte toate fondurile.

    12
    2
  • Inainte de digitalizarea bibliotecilor din mediul rural trebuie făcută reforma administrativ-teritorială. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, iar 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. Astfel, 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an. De aceea, în administraţia locală ar trebui păstrarea acelor primării comunale care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte, aşa încât să-şi poată asigura din venituri proprii cheltuielile de funcţionare şi să ofere servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire comunală, fără să mai stea cu mâna întinsă pentru transferuri de fonduri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
    În felul acesta comunele din România ar putea deveni unităţi administrative sustenabile care să poată accesa proiecte de dezvoltare pentru toate satele componente.
    (Vezi si : https://www.bursa.ro/proiect-campusuri-scolare-rurale-85210154)

    12
  • Ivan cel Demagog! Groaznic ar fi prea mult pentru el cu toate ca ceea ce face este groaznic: vorbeste fara sa inteleaga ce vorbeste. Dar, cum a scris un preopinent, atata poate.

    10
    1
  • E greu buey comentacilor sa digitalizezi atata amar de biblioteci.Sa il ajute socrela lui Ciorbică.Prima data pe judet si apoi pe toata tarisoara.Cat despre cititori…O sa bata bibliotecile digitalizate ,tik tok ul.

    4
    1
  • Singurele realizari ale ministrului nostru sunt implantul de par si plimbatul servietei lui Radu Moldovan. In rest, numai gargara si povesti pescaresti. Romania e pe ultimul loc din UE la digitalizare si tot acolo va fi si peste 20 de ani. Ministerul Digitalizarii, Ministerul Familiei, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului sunt ministere inutile, inventate de PSD PNL ca sa aiba camarila de partid sinecuri cat cuprinde in Bucuresti. Toti angajatii acestor ministere taie frunze la caini pe salarii nesimtite, motiv pentru care luna asta guvernul Ciolacu a mai luat 3 miliarde de euro imprumut la cea mai mare dobanda din UE, respectiv 8,75%. Si nepotii nostri vor avea de platit creditele si dobanzile astea.

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.