Un tânăr din satul Telcișor, comuna Telciu, a decedat la numai 18 ani în timp ce muncea la pădure în Austria. Un copac s-a prăbușit peste el și l-a strivit, informează presa austriacă. Colegii lui au încercat în zadar să-l salveze tăind copacul.
Accidentul s-a petrecut lângă Gmünd, joi, 9 noiembrie, unde o echipă de muncitori români lucra într-o pădure afectată de multe doborâturi de vânt. Florin (18 ani) lucra cu un motoferăstrău pe un teren abrupt, impracticabil, unde tăia copaci. La un moment dat, un copac s-a prăbușit peste el și l-a strivit. Doi colegi l-au găsit pe tânăr rănit grav, dar, cu toate că au intervenit imediat și rapid și au tăiat copacul ce căzuse peste el, nu l-au putut salva, informează presa austriacă.
Potrivit poliției din Gmünd, tânărul lucra legal la o companie austriacă care îi asigurase echipament de protecție corespunzător, inclusiv cască. El lucra cu un ferăstrău cu lanț.
Conform Annei-Sophie Pirtscher, de la Forstliche Ausbildungsstätte Ossiach, accidentele de acest gen sunt mai frecvente în condiții de muncă dificile, cum ar fi terenurile abrupte și zonele cu copaci căzuți sau afectați de dăunători. Pirtscher a subliniat importanța instruirii adecvate în utilizarea drujbelor și a echipamentului de protecție, menționând că mulți dintre lucrătorii străini, inclusiv cei din România și Bulgaria, vin în Austria atrași de salariile mai bune.
În contextul acestui tragic eveniment, Pirtscher a atras atenția asupra necesității unui control mai riguros al firmelor care oferă servicii forestiere și a recomandat proprietarilor de păduri să efectueze verificări temeinice înainte de a angaja o firmă, pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță și calitate în muncă. Un aspect important menționat este introducerea permisului european pentru utilizarea drujbelor, o măsură de siguranță deja obligatorie în țări precum Germania și Italia, dar nu și în Austria până în prezent.
În timpul lucrărilor forestiere au loc anual în toată Austria în jur de 1.000 de accidente, dintre care 40 sunt fatale.
”La 18 ani nu se poate numi muncitor forestier neavând nicio calificare. Acești tineri habar nu au despre riscurile la care se expun în exploatare forestieră, nimeni nu le face protecția muncii, nu cunosc utilajele și nu au pregătire profesională, se avântă aiurea și sunt practic omorâți, iar patronii nu răspund penal întrucât sunt asigurați de asigurări sociale”, a comentat cineva.
Soarta noastră, a românilor. Mergem în țări străine, să facem cele mai grele și josnice munci, refuzate de ,,stăpâni”. Răsplata este mică, sacrificiul mare. Cu banii plătiți de noi românii pentru rumegușul importat de la austrieci, provenit din lemnele exportate de la noi, ei plătesc munca românilor pentru munci periculoase. Noi rămânem cu munții rași, cu urșii coborâți la oraș și sacrificii precum cea prezentată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
PĂREREA MEA !
Saraci copii tineri sant expusi la acidente pe hrapcile austriecilor sant bagati in prapastile austriecilor ca galadiatori si cand te gandesti ca nemernici de politicieni ne cer ca sa facem copii sa moara pe coclaurile sraine, iar progeniturile lor sant la scoli cele mai bune din Europa ,rusine sa va fie .Dzeu sal ierte pe saracul baiat .
Măi Boșota , pe tine chiar te cheamă Boșota sau e doar un pseudonim?
Imi aduc aminte cu drag de bunicul meu, David (născut in 1926) care imi spunea povesti înainte de culcare, despre haiducul Bosota.
Cum ai vrut sa ma semnez Iliescu,Adrian Nastase,Catu, Klaus ce sa povestim nepotilor despre acesti oameni de nimic.