Economie

Cum a rezolvat municipalitatea ieftin problema iluminatului public pe opt străzi din Bistrița

Primăria Bistrița a rezolvat problema iluminatului public pe opt străzi dinspre Sigmir optând pentru o variantă mai modernă și, în același timp, mai ieftină, care va fi aplicată și în alte zone din oraș, a spus primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

”Prin Direcția de Infrastructură și Servicii a Primăriei Bistrița am rezolvat problema iluminatului public pentru opt străzi: str. Poligonului, str. Valea Stânelor, Aleea Trifoiului, Aleea Luceafărului, str. Orion, str. Astrelor, Aleea Jupiter, Aleea Uranus. Este vorba de străzile din zona spre Sigmir. Am montat de 63 de corpuri de iluminat cu LED dotate cu panouri fotovoltaice. Valoarea per corp de iluminat este 4376 de lei, iar totalul este 298.380 de lei.

Timpul de încărcare este de 4 ore și asigură un iluminat pentru opt ore. Aceste lămpi sunt dotate cu senzori de mișcare, iar ca urmare intensitatea luminii crește atunci când este nevoie, se creează o dozare corectă a consumului energiei acumulate, fapt care ne dă încredere că acest sistem este unul fezabil. Discutăm despre energie verde, despre un sistem care nu presupune costuri suplimentare decât într-o foarte mică măsură și, ca atare, este varianta pe care cu precădere vom merge în anul viitor și în anii care urmează. Bineînțeles, în paralel cu varianta clasică”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, pentru un kilometru de extindere de rețea de iluminat public îngropată, singura acceptată în prezent, cu telegestiune, costurile sunt de aproximativ 700.000 de lei/km.

Având în vedere că municipalitatea a cheltuit 300.000 de lei și a acoperit astfel câțiva km de străzi, concluzia este că astfel de investiții sunt fezabile și se va opta pentru ele și în viitor.

Etichete

3 comentarii

  • Cea mai eficientă solutie pentru iluminatului stradal este inlocuirea lămpilor actuale, cu corpuri de iluminat cu LED de eficiență ridicată, comandate prin telegestiune, si folosirea de stâlpi cu panouri fotovoltaice.
    luminatul stradal cu stâlpi fotovoltaici inseamnă inlocuirea totală a sursei de alimentare din reteaua natională si folosirea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie necesară iluminatului public. Stâlpii solari fotovoltaici folositi au pe lângă panoul fotovoltaic orientat catre punctul cardinal SUD si un controler inteligent care permite pornirea si programarea functionarii lampii cu LED precum si bateria sau acumulatorul solar. Controlerul permite programarea timpului de functionare de la lasarea intunericului dar si utilizarea lampii LED intre anumite ore, controlul incărcării si corectia incărcării cu temperatura.
    Avantajele sistemului cu stâlpii solari fotovoltaici constau in montajul rapid, fără lucrări suplimentare de cablare, mai ales pentru iluminarea zonelor in care cablarea este dificilă. De aceea, sistemul iluminatului stradal solar cu panouri fotovoltaice ar trebui extins pe cât mai multe străzi. Din păcate, la noi lucrurile se misca greu:
    (Vezi: https://timponline.ro/sistem-de-iluminat-stradal-cu-panouri-fotovoltaice-pentru-14-strazi-din-bistrita/)

  • Strazile amintite trebuia sa mai astepte deoarece sunt altele mai vechi care asteapta de 20 de ani marea iluminare doar ca primaria orasului se face ca nu vede…. e si normal ca e bezna totala. Traim in Romania si asta te enerveaza tot timpul datorita politicienilor incompetenti din toate timpurile si din toate partidele.

    0
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.