Consiliul Local a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Cetatea Medievală Bistriţa”, finanțat prin PNRR cu cofinanțare din bugetul local, în valoare de 12,1 milioane lei.
Obiectivul proiectului este revitalizarea şi punerea în valoare a Cetății Medievale Bistriţa, promovarea, marcarea şi semnalizarea punctelor de interes, în scopul revitalizării turismului.
Lucrările vizează: restaurarea şi punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate ale Cetăţii Medievale Bistrița (296 mp); restaurarea şi amenajarea Turnului Dogarilor (1.195 mp) ca spațiu cu destinaţia de ateliere, conferinţe şi includerea în circuitul turistic; amenajarea terenului aferent corespunzător zonei istorice. Nu vor lipsi elementele de iluminat arhitectural, sistemele de supraveghere video, iar pe terenul de lângă Turnul Dogarilor va fi amenajat un amfiteatru în aer liber.
Se dorește promovarea turismului cultural, legat de spațiile istorice din oraş, pe traseul vechiului zid de împrejmuire al Cetății Medievale Bistrița, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la dezvoltarea circuitelor turistice locale, regionale sau internaţionale.
Zidul Cetății și Turnului Dogarilor au fost donate municipalității de către Biserica Evanghelică CA în vederea restaurării și amenajării prin acest proiect.
Cetatea Medievală Bistrița este inclusă și pe cele 12 rute turistice/culturale din PNRR, în vederea promovării prin platforma România Atractivă, prin digitalizarea rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing și aplicaţii pentru telefon.
Fostul Primar isi dorea un altfel de proiect unul hazliu in ton cu mandatul
Am participat la acea sedinta de CL in care se explica ca se doreste confectionarea din tabla neagra a refacerii unor portiuni intinse de ziduri de tabla,si corniere.
Se mai dorea si amplasarea unei PASARELE Suspendate tot din tabla si fier peste b-dul Independentei colt cu Dragos Voda.
Asta era viziunea marcarii istoriei la Bistrita oras medieval , prin inlocuirea pietrei si barnelor de lemn cu fier care desigur trebuia festit anual.
Noroc cu opozitia Ecologistilor si Verzilor din vremea aceea.
Domnule Primar !
Va mai amintiti sedinta coluna la sediul liberalilor cu VERZII cand faceam mare mistocareala de cei care au fost in stare de o asemenea propunere dar si opozitie excelenta de am eliminat aceste ciudatenii ?
Asa ca fiti va rog atent sa iasa o treaba ca la carte.
Foarte greu însă lucurile încep ușor să se miște în sensul bun. Nu voi renunța până ce nu voi vedea terminat restaurarea și protejarea prin interzicerea traficului autovechiculelor lângă valorosul Zid al Cetății.
Cosmeticalele moderne ca anfiteatru etc…. în jurul Turnului Dogarilor nu mă interesează sper să nu afecteze moștenirea istorică.
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Ce este cu imensitatea aceea de gard metalic din poză dinspre spațiu verde din fața Turnului Dogarilor și Casa de Cultură ? Vă este rușine cu Casa de Cultură și nu mai vreți să o vedeți ?
Nu ştiți nimic ! 🤣 Habar nu aveți voi cum arătau gardurile metalice medievale din ” piatră naturală ” fabricată ! 🤣
Imensitate acea de gard trebuie amplasată în fața urîtănilor de blocuri din fața Turnurilor Dogarilor care strică tot farmecul medieval al Zidului Cetății.
Pe acele străzi sunt mai multe clădiri moderne sau modernizate ce nu au ce căuta acolo. Acestea cel puțin ar trebui mascate la stradă cu garduri ornamentale foarte înalte să nu le mai vadă nimeni.
Gardul acela din partea de Est a Turnului Dogarilor nu are nici-un rost, spațiul verde trebuie prelungit până la Palatul Culturii așa s-ar integra în asamblu și porțiunea din Zidul Cetății rămasă între Turnul Dogarilor și Palatul Culturii pe lângă aceasta așa s-ar realiza un spațiu mai mare în Parcu Mare care ar putea găzdui evenimente de mai mare amploare.
Gardul ăla din Parcu Mare din fața Turnului Dogarilor arată exact ca zidul lui Trump de la granița cu Mexicul. Poate că are același rol să ne ferească de mexicanii din Centru Vechi ha ha
D-l # Turnul Cetatii , ar trebui sa fie extrem de multumit. Abia astept sa-i vad „bucuria” ! Cred deasemeni ca si d-l G. Dragan ar trebui sa se bucure. Sunt curios cum se va pune „in valoare” zidul cetatii , in zona de influienta a dansului. (Nu ma gandesc neaparat la sisteme de supraveghere video , desi la multi le surade ideea…)
Conducta aceea de gaz ” medievală ” de pe lângă Zidul Cetății arată fix ca un cur . Este obligatoriu ca această conductă să fie relocată pe alte străzi !
Stadionul este unul din simbolurile oraşului el trebuie salvat nu demolat !
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Treptele acelea de la baza Turnului Dogarilor sunt numai potrivite pentru ca tineri să se suie şi să facă grafiti.
Nişte artă modernă nu strică niciodată pe clădiri istorice 😆. Vezi cel mai bun exemplu comânjălile de pe clădirile din Parcarea Lupeni .
Întreb nu dau cu paru, printre ultimele sale destinați Turnu Dogarilor a fost spital de nebuni. Unde încap în Turnu Dogarilor și ateliere și săli de coferință ?
Primarul ăsta gurist numai săli de coferință are în cap să se audă pe el vorbind fără rost. Mai vrea să facă una pe Parcarea Bistricioarei, a mai vrut să ceva asemănător la Liceul Agricol mă mir că nu vrea să facă una și-n Cocoșu. Numai săli de coferință ne lipsesc în Bistrița că în rest avem de toate străzi asfaltate, parcări, apă și canal avem tot ce ne trebuie și avem și timp să mergem la Primărie sau la săli de coferință să ascultăm aiurea toți guriștii.
https://timponline.ro/cand-va-fi-demolat-punctul-termic-de-pe-bistricioarei-pentru-ca-sa-se-poata-parca/
Turnuri să fie, că ”dogari” (fără una sau mai multe doage) sunt destui !