Actualitate

Pagube de 90.000 de euro făcute de urși și lupi. Statul, restant la plată

Fermierii din Bistrița-Năsăud așteaptă încă despăgubiri de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru pagubele produse de urșii și lupii care s-au înmulțit excesiv. Comisiile de constatare a pagubelor au estimat că li se cuvin peste 430.000 de lei, însă statul nu le-a plătit până acum nici 40% din banii cuveniți.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a declarat că instituția pe care o conduce a participat la 94 de comisii de constatare a pagubelor produse de speciile protejate, 81 de urși și 13 de lupi.

”Am emis 87 de decizii prin care se acordă o sumă de 432.000 de lei. Până în acest moment am plătit 160.000 de lei. Sperăm ca acum, în luna decembrie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să se achite de toate obligațiile către păgubiții județului nostru”, a spus Sever Roman.

Urșii și lupii au atacat stâne și ferme de vaci, cea mai mare pagubă fiind produsă unui cioban din Nușeni.

”Inclusiv două autoturisme au lovit urși și au de primit sume importante fiindcă au avut loc aceste accidente. S-au mai produs pagube pe terenurile agricole cultivate cu porumb, dar și în gospodăriile cetățenilor, de la porumbei, găini, porci și vaci. Sumele acelea mari, de peste 430.000 de lei, de aici rezultă, de la pagubele produse la rase foarte valoroase, cum ar fi vițeii Angus cu o valoare a carcasei foarte mare. Am avut un atac de lupi la Nușeni. Au fost omorâte 29 de oi de rasă, aici fiind cea mai mare pagubă din județ, evaluată undeva la 60.000 de lei”, a mai spus directorul APM.

În urma monitorizării speciilor din primăvara acestui an a reieșit faptul că, în județ sunt 906 urși (față 879 anul trecut) și 279 de lupi (față de 267 anul trecut).

De la începutul anului, APM Bistrița-Năsăud a emis 9 autorizații pentru recoltarea ursului, fiind recoltați 8.

Etichete

12 comentarii

  • Fix pix 90.000 euro la un stat care da bani pe tot felul de ghidusii si ajutoare speciale pentru asistati si pensii colosale pentru speciali.
    Romania este SANCTUARUL Europei unde Maria Sa URSUL este stapan in paduri iar LUPUL a fost animalul sfant al DACILOR liberi.
    Atata ne-a mai ramas cu ce sa ne mandrim in materie de codrii ca si aici omul prost si politicianul si mai prost din Parlamentul injuraturilor de maidan habar nu are cum sa trateze problema ca aceste animale mirifice sa nu fie amenintate, nici ele nici omul.
    Este de dorit ca mai marii tarii sa fie adusi pe dealul cu PERI SECULARI si explicat ce faceau sasii cu sute de ani in urma ca sa tina URSII la distanta care gasind mere, pere, prune plecau linistiti cu burta plina la hibernare.

    16
    30
    • Se vīna un numar de exemplare . Se pastra o teama ancestrala fata de om , iar atacurile si pagubele erau minime ,cind simtea omu,l ursul prefera sa fuga . Acum dupa masurile de protectie luate prosteste ursul o sa adauge omul pe lista de animale bune de mincat. DESPAGUBIRI sa PLATEASCA ASOCIATIILE de PAPAT banii FRAIERILOR care protejeaza cica URSUL

      1
      1
  • E foarte bine ca statul îi despăgubește pe cei care au suferit pierderi materiale. În acest fel împăcăm și capre și varză; avem în continuare o faună bogată , iar crescătorii de animale își recuperează paguba.
    Într-adevăr suma nu e mare; 90.000 €.
    Centura ne ocolitoare a Becleanului a costat 17 milioane de euro (sper să nu greșesc) pt un pod și 1 km de drum.
    5 milioane de euro pt reabilitarea termică a patru blocuri din Năsăud.

    Cred ca întârzie plata daunelor provocate de animalele sălbatice, pentru a nu fi contabilizate în acest an calendaristic. Așteaptă până în ianuarie 2024 din cauza deficitului excesiv ( cu mult peste angajamentul luat).
    Amânăm, amânăm, iar la anul vom fi în aceeași situație, venituri mai mici decât cheltuielile și nu ne încadrăm în ținta de deficit asumată cu UE și amânăm cheltuielile până în 2025.

    9
    4
  • Da, statul trebuie să plătească tot, dacă e un stat eșuat, precum conducătorii lui, dacă a permis defrișarea pădurilor, distrugerea faunei și florei montante, dar marii tăietori de lemne, marii vânători și braconieri, cei care au adus mistreți să aibă cu ce se distra, ei n-au nici o vină? Întreb, nu dau cu bota.

    9
    2
    • Mistretii nu au fost aduși de vanatori.Vanatorii ii răresc dacă sunt lăsați,vezi cote restrictive. La mistret s.a produs același fenomen ca și la urs ,lup,etc ,adică interzicere vanatoare sau cote insuficiente.

      3
      2
    • Nu plateste nimeni pentru ce nui al lui Vinatul apartine STATULUI ROMAN prosti il gestioneaza pe bani lui si cind il vineaza plateste astronomic . SA PLATEASCA STATUL.

  • ROMANIA ,aprox 8000 exemplare urs la 238 000 kilometri patrati,rezulta un exemplar la aprox 30 kmp.
    RUSIA ,120000 ex la aprox.17 mil kmp rezulta un urs la 140 kmp.
    SUA ,30000 ex,9,5 mil kmp = un ex
    la 316 kmp
    CANADA ,32000ex,10 mil kmp = un ex la 312 kmp.
    Concluziile le trageți singuri.

    4
    4
    • Se vīna un numar de exemplare . Se pastra o teama ancestrala fata de om , iar atacurile si pagubele erau minime ,cind simtea omu,l ursul prefera sa fuga . Acum dupa masurile de protectie luate prosteste ursul o sa adauge omul pe lista de animale bune de mincat. DESPAGUBIRI sa PLATEASCA ASOCIATIILE de PAPAT banii FRAIERILOR care protejeaza cica URSUL

    • Si Rusia si SUA si Canada vineaza un numar de ursi ca cota de recolta exemplare mari de masculi dominanti care este demonstrat stiintific ca omoara femelele cu pui si pui care nu sunt ai lor , si TOȚI ursi cu comportament deviant ( TOȚI URSI GUNOIERI) cersitori oe marginea drumurilor sau acei care coboara in orase si produc pagube . Tarifele de vinatoare sunt imense astupa gauri mari din bugete ,astupa pagubele facute tot de ursi . LA EI SE POATE ,LA NO??????I AVEM ASOCIATII CARE ………CE FAC ?????? PAPA BANI si ATIT. NOI E BOGATI ,nu avem nevoie de bani ,omoara ciobani ursi si lupi
      īi otravesc le omoara pui nu cistiga nimeni nimic .

      2
      1
    • România avea acum 30 de ani 8000 acum sunt undeva in jur de 28 de mi de ursi statistica data cu o mica marja de eroare de minister .

      2
      1
    • Aveti dreptate!
      Si daca stam sa socotim si sa scadem din suprafata totala a Romaniei, acea suprafata a oraselor si a locurilor unde ursul nu este prezent, rezulta ca sunt cu mult mai multi ursi pe kmp in padurile strabatute la pas de montaniarzi si drumeti, iubitori ai naturii. Sansele de a da nas in nas cu ursul pe poteci a crescut semnificativ, iar reactia animalcule luat prin surprindere poate fi una nefasta pentru om. Ne sunt dragi si ursii, si lupii, si celelalte vietuitoare, dar ar trebui sa ne fie mai drag omul. ONG-uri care militeaza pentru drepturile si protectia animalelor fac ceva si pentru protectia omului? Dintotdeauna, pana intr-o vreme, s-a tinut sub control numarul de exemplare de talie mare. Trebuie sa existe un control si un raport optim in toate astea. Este si vina omului, care le-a redus zona de habitat, probabil nici nu li se mai asigura hrana asa cum era candva. Oricum am invarti problema, un lucru este cert: populatia de ursi si lupi depaseste cu mult cota la care ar trebui sa fie. Ma intreb de ce nu se protejeaza (prin interzicerea vanatorii) si fazanii, iepurii, cocosii de multe, marmotele, si
      alte animale care nu prezinta un pericol real pentru om. In orice tara civilizata, care RESPECTA legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, nu exista suprapopulatie de ursi, lupi, mistreti.

      ” Art. 26. din legea mai sus mentionata:
      (2) În situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversităţii faunei sălbatice şi de păstrarea echilibrului ecologic, bazate pe cercetări ştiinţifice, administratorul împreună cu autoritatea publică centrală care răspunde de protecţia mediului propun restrangerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic.”
      La NOI s-a restrans prea mult perioada de vanatoare la urs, lup. Nepermis de mult.

      In rest, numai de bine!

      11
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS