Actualitate

Cozi la preparate tradiționale din porc. Prețurile încep de la …

La Târgul de Crăciun s-au format sâmbătă cozi la două căsuțe unde se vând preparate tradiționale din porc. La ”Căsuța purcelușilor veseli din ograda lui Dănuț” și la ”Căsuța cu de-ale gurii de pe Valea Șieului”, oamenii au avut de unde alege: de la cârnați, la jumări, coaste, slănină afumată sau tobă.

La Carmangeria lui Dănuț Lihat din Ruștior, cele mai ieftine sunt jumările la 12 lei/150 de grame, iar apoi toate prețurile încep cu 3, 4 și chiar 5, astfel: coastele de porc – 34 de lei/g, ciolanul de porc – 34 de lei/kg, caltaboș – 37 de lei/kg, gușă – 37 de lei/kg, mușchi de porc afumat – 38 de lei/kg, toba – 40 de lei/kg, cârnații de casă – 45 de lei/kg, cârnații subțiri – 47 de lei/kg, cel mai scump fiind salamul de Ruștior – 58 de lei/kg.

Dănuț Lihat a început producția în pandemie când a obținut o finanțare prin Programul Start-Up Nation, iar cu banii primiți și-a cumpărat utilaje pentru prelucrarea cărnii. Clădirea în care funcționează carmangeria și celelalte dotări le-a făcut cu bani proprii.

În 2020, el declara pentru Timp Online: ”Mi-am deschis o carmangerie la Ruștior unde facem produse tradiționale și fără conservanți și aditivi, cu gustul acela de altădată. Folosesc carne de porc, carne de vită și de oaie din zonă, de la fermieri care cresc animalele pe pășuni. Facem cârnați de oaie și de porc, pastramă de oaie, salam de porc, de porc și vită, tobă, caltaboși, jumări, pastă de jumări. Toate le fac eu după rețete tradiționale cu care am crescut, cu anumite condimente pe care le știu de la maică-mea, dar și ce am mai învățat din alte părți unde am mai fost să lucrez ca bucătar”.

Etichete

19 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.