Actualitate

34 de ani de la Revoluție. Eroii-martiri, comemorați la Bistrița

De Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății și Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, la 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș, aflat în fața Palatului Administrativ din Bistrița, a avut loc un ceremonial militar-religios la care au luat parte oficialități și reprezentanți ai asociației de revoluționari ”22 Decembrie 1989”.

După acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor-martiri și au fost depuse coroane de flori la Monumentul Revoluției. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

În discursul său, primarul Ioan Turc a spus că nostalgia unora pentru stabilitatea din comunism este o realitate, dar că acea perioadă a însemnat și altceva. ”Comemorăm 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. În primul rând, îi omagiem pe toți cei care au luptat și s-au jertfit de-a lungul perioadei comuniste, în vremurile grele, pentru ca această țară să devină mai bună, mai dreaptă. În al doilea rând, ne gândim mai profund la momentul 1989, ne gândim de unde am plecat și de ce au fost necesare atât de multe sacrificii pentru ca astăzi să putem spune că da, România este într-o stare cu mult mai bună. Știu, sunt români care încă sunt nostalgici după regimul comunist și nu o spun ca și blam, este o realitate, pentru că asimilează regimul comunist cu un fel de stabilitate, economică în primul rând. Ne aducem aminte că atunci un absolvent primea un loc de muncă, un apartament, dar regimul comunist a însemnat și altceva: o cenzură puternică, noi românii nu aveam dreptul să călătorim în afara granițelor țării, numai în statele comuniste iar în ultima perioadă foarte greu și acolo, drepturile politice și civile erau fie ignorate fie încălcate grosolan, penuria de alimente, de medicamente, de combustibil, frigul și întunericul din casele românilor erau o realitate”.

Primarul Bistriței a vorbit și despre drumul parcurs de România în cei 34 de ani și despre ceea ce ar trebui făcut în viitor pentru ca țara noastră să se dezvolte. ”Cu toate poticnelile, împotriva tuturor sincopelor, am făcut pași importanți. Suntem țară membră NATO și a Uniunii Europene, NATO înseamnă pentru România siguranță, securitate, Uniunea Europeană înseamnă pentru România o viață mai bună. Ce trebuie să facem în continuare? Pe lângă tot ceea ce este necesar pentru ca progresul economic și securitatea țării să fie asigurate, cred că avem obligația de a ne prezerva identitatea națională în convergență cu valorile Uniunii Europene. Valorile sunt importante, și mă refer în primul rând la oamenii publici, onoarea nu poate fi ignorată, nu avem dreptul să folosim orice fel de metode pentru a ne atinge scopurile, și un lucru extrem de important: putem fi adversari și competitori politici, dar dușmani niciodată”.

Prefectul Teofil Cioarbă a dat citire mesajului premierului, iar președintele Asociației ”22 Decembrie 1989”, George Avram, a rememorat evenimentele din decembrie 1989, precizând că Bistrița a fost al 5-lea oraș care s-a alăturat Revoluției începute la Timișoara.

Protestele, luptele de stradă şi demonstraţiile din decembrie 1989 au dus la sfârşitul regimului comunist în România. Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. ”Tovarășul” a rostit atunci celebra profeție care avea să fie infirmată în scurt timp: ”România se va întoarce la capitalism doar atunci când va face plopul pere şi răchita micşunele, dar nici măcar atunci!”. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea. Leontina Bânciu, născută în Borleasa, comuna Târlișua, a murit la Timişoara, în 17 decembrie, împuşcată în masacrul de la Podul Decebal. Cristian Remus Bucur este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Bistrița, iar Ioan Sabău în localitatea Brăteni, comuna Sânmihaiu de Câmpie.

6 comentarii

  • Multă recunoaștere tuturor celor care și-au îndepărtat frica, și-au putut-o pune pe al doilea loc și au ieșit pe străzi spunând NU acelei mizerii!!!!…. eu poate nu aș fi avut acel curaj.
    Foarte corecte cele spuse de Edilul Bistriței, bazate pe fapte trăite și experimentate… și ce a mai rămas de aici în continuare.
    ❤️
    🇪🇺👍🏻

    8
    20
  • Nu trebuie să fi nostalgic, după acele vremuri, dar nici nu poți nega realitatea. După 34 de ani, este tot mai clar că a fost vorba de-o lovitură de stat, orchestrată de afară. Că nu s-au potrivit toate calculele și în loc să beneficieze rușii, au beneficiat americanii, asta e. Ce-i dureros că au pierdut românii, pe termen lung, azi trăiesc bine românii prin reprezentanții lor, dar viitorul nu sună bine. Totuși, la Bistrița a fost o revoltă justificată a muncitorilor, de care au profitat șmecherii, care o duc bine și azi. No, numa zâc.

    38
    4
    • „Livolutia”…..După părerea mea,a fost o revolta în masa,spontana, la Timișoara,urmata de una la București,deturnate de entități știute și acceptate….sa dea bine ….ca revoluție! Trebuiau victime!!Și au fost din păcate,multe și nevinovate!Am plâns când am auzit la Europa libera ,de moartea a zeci de copii,tineri și adulți pe treptele Catedralei Ortodoxe din Timisoara,împușcați fără mila din taburi ale Armatei romane!!, neputând intra sa se protejeze,din cauza porților închise!! Știți ce au făcut după aceea? Au dus trupurile la București,le-au ars și au aruncat cenușa în canalizare!! Și cei care au făcut treaba asta,au purtat grade și poate mai trăiesc!! De ce defilează Armata prin oraș în aceste zile? Ar trebui sa gândim mai profund la ce s-a întâmplat atunci ….Ce s-a ales din Procesul Comunismului? O bătaie de joc! MAI MULT DE JUMATATE DIN TARA,ASCULTA EUROPA LIBERA PE ASCUNS! SI ATUNCI,DE CE TRAIM IN RESPUBLICA? DE CE NU SE PREDA LA SCOALA ,INCA,ISTORIA ADEVARATA A ACESTEI TARI,ISTORIA MODERNA ,CARE DE FAPT,DAINUIESTE,CAM DE LA MIJLOCUL SEC.XIX,PASOPTISTII……Am ajuns o tara cotropita din interior, de profitorii „revolutiei”,de fostii nomenclaturisti și securiști cu averi acumulate și puse deoparte un timp,de tot felul de cocalari imbogatiti peste noapte din…..Am asistat de-a lungul anilor la o degradare constanta a relațiilor interumane, la inversarea scării valorilor,la pierderea respectului dintre generații, la scăderea apetitului pentru citit,studiu,performanta….În schimb,au apărut generații,lipsite de empatie,indiferente,arogante,cu degetele îndoite și capul „plecat”mai tot timpul… În felul asta,fraților,peste nu mult timp …..

      9
      1
  • Motto:
    „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”
    (Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)

    Revoluția din 1989 s-a soldat cu 1.166 de victime în orașele declarate martir, precum : Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.
    Cu toate astea, există orase in care desi nu s-a tras niciun foc de armă, o serie de personaje locale au obţinut certificate de revoluţionar şi beneficiază de o serie de avantaje materiale. Indemnizaţia de revoluţionar este de aproximativ 2.000 de lei pe lună, la care se adauga o serie de alte beneficii.
    Chiar dacă in 22 decembrie 1989, la Bistrita nu s-a tras niciun foc de armă, o serie de personaje locale au obţinut certificate de revoluţionar şi beneficiază de o grămadă de avantaje. Indemnizaţia de revoluţionar este de aproximativ 2.000 de lei pe lună, la care se adauga o serie de alte avantaje. Prin urmare la Bistrita a fost o revolutie de catifea, cu revolutionari de carton. Referitor la cei trei eroi invocati, trebuie mentionat ca acestia nu au nici o legatura cu revolutia bistriteana.
    Ioan Sabau a fost impuscat in cap in municipiul Cluj-Napoca in Piata Libertatii. El muncea in Cluj la Trustul de Constructii si era student la seral. Trupul sau a fost adus si inhumat in cimitirul din localitatea natala, satul Brateni.
    Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur care s-a nascut la 17 februarie 1969 in Bistrita. El si-a pierdut viata la Bucuresti, fiind impuscat in fata sediului MapN. El era student la Academia Militara Tehnica UM 02545.
    Leontina Bânciu, născută în Borleasa, comuna Târlișua, a fost împuşcată în masacrul de la Podul Decebal si a murit la Timişoara, pe 17 decembrie, 1989 în brațele soțului ei.
    Un alt caz mult mediatizat este orasul Buzău unde însusi premierul Marcel Ciolacu își atribuie astfel de merite în revolutie. In dosarul său de revoluționar Ciolacu spune că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica din București. Ciolacu afirma că el nu vânează beneficii de pe urma participării la Revoluție, desi documente cadastrale de arhivă arată că a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revoluționar și vândut apoi, în 2007.
    (Vezi: https://recorder.ro/wp-content/uploads/2023/12/Scan-Dec-11-2023-3.pdf)
    Si exemplele ar putea continua.

    29
    3
  • Multe hectare de teren din zona noii polivalente (Cocos) sunt atribuite falșilor revoluționari, în fapt niște profitori care ar fi primit , pentru aceleași merite și de la Ceaușescu un premiu, dacă ”rivoluția” eșua !
    Ce revoluționar bistrițean ar fi meritat 1 ha teren intravilan , cu valoare de cca 5000 euro/ar = 500.000 euro pentru o șmecherie românească ?
    Capu la plecat nu i-l taie sabia , a zis ioșka !

    23
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.