A început proiectarea pentru obiectivul ”Regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric”, investiție pe care Primăria Bistrița vrea să o deruleze cu bani europeni.
Este vorba despre imobilele situate în Piața Centrală la nr. 7-24, unde se află și Ansamblul Sugălete.
”De la idee la realitate. Case din zona centrală, inclusiv Ansamblul Sugălete, mai aproape de restaurare cu bani europeni. Este vorba despre imobilele situate în Piața Centrală la nr. 7-24, în zona de rezervație istorică a municipiului. Această inițiativă am lansat-o la Bistrița și a fost preluată de ADR Nord-Vest, cu acceptul Comisiei Europene, pentru a face posibilă și finanțarea refațadizărilor de case vechi din zone centrale ale orașelor.
În acest sens, am avut o întâlnire cu arhitectul Szabolcs Guttmann, în urma semnării contractului cu compania clujeană K&K Studio de Proiectare pentru realizarea documentațiilor obiectivului ”Regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric”. Echipa domnului Guttmann a început deja măsurătorile la aceste adrese pentru întocmirea documentației tehnico-economice.
După elaborarea primelor faze de proiectare, urmează depunerea cererii de finanțare pe componenta Regenerare urbană din Programul Regional Nord-Vest 2021-2027”, a precizat primarul Ioan Turc.
Municipalitatea a anunțat:
”K&K Studio de Proiectare SRL, în calitate de proiectant general, va efectua pe o perioadă de aproximativ 30 zile din data de 01.03.2024, măsurători în vederea realizării documentației de proiectare (studiului topografic, scanării laser, relevare, expertiză tehnică și biologică, realizarea studiului geotehnic, arheologic, de parament și a auditului energetic), pentru obiectivul menționat.
Măsurătorile, studiile și expertizele vor fi realizate atât la exterior, cât și în spațiile interioare ale imobilelor. Drept urmare, vă rugăm asigurarea accesului în spațiile interioare a personalului desemnat de K&K Studio de Proiectare SRL. Atât persoanele delegate, cât și însoțitorii acestora se vor legitima cu documentele de identitate/delegație la solicitarea locatarilor imobilelor/beneficiarului. Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa Direcției Tehnice din cadrul Primăriei (tel. 0744 819 755)”.
Cu desenatul stăm bine, cu meseriașii mai greu…
@Bojor
ce-ați vrut să transmiteți domnule profesor?
eu unul n-am înțeles nimic din comentariul de mai sus
Păi nu e coincidență cum consilierul primarului tocmai și-a cumpărat săracul trei case pe centru vechi????
Pietonalizarea străzii Liviu Rebreanu sa dovedit a fi un eşec de proporți grandioase transformând aceea aria într-o zonă infectă unde au proliferat crâşmele. Este nevoie urgentă de noi parcări şi căi de acces auto în Centru Vechi care să readucă oamenii şi viața în centru oraşului.
Ansamblul Arhitectural Sugălete din Bistriţa este un simbol unic în felul său pentru arhitectura medievală din Transilvania. Este vorba de 13 case cu arcade la parter, care conform unor surse documentare au fost ridicate între anii 1480–1550, având rolul de a servi dezvoltării comerţului din acea epocă . Este de presupus faptul că acordarea dreptului de a ţine târg, acordat de regele Ludovic de Anjou în anul 1353, a contribuit la înflorirea comerţului în perioada de dezvoltare a oraşului medieval ceea ce a determinat ridicarea ansamblului „Sugălete” folosit drept bazar, de unde bistriţenii putea să cumpere produsele negustorilor aflaţi în tranzit prin oraş. În plus negustorii care comercializau produsele lor erau scutiţi de taxe şi impozite.
Sub aspect arhitectural nu se cunoaste constructorul acestui ansamblu urban , dar se ştie că preţul ridicării construirii celor 13 case a fost plătit de comunitatea săsească din oraş. Complexul arhitectural Sugălete este realizat dintr-un şir de 13 clădiri cu parter şi etaj ce prezintă la stradă o frumoasă galerie de arcade semicirculare cu 20 de bolţi, majoritatea în ogive, care se sprijină pe 21 de stâlpi masivi din piatră cu formă dreptunghiulară. Faptul că forma bolţilor nu este identică, sugerează exisţenta mai multor etape de construcţie sau refaceri succesive în perioada secolelor XV-XIX. Aceast complex arhitectural era atracţia principală a pieţei medievale a saşilor (Marktplatz). După unii istorici, aici funcţiona cu predilecţie piaţa de cereale, iar numele de Sugălete ar proveni de la unitatea de măsură utilizată în acele vremuri pentru grâne, adică găleata, a cărei formă este sugerată şi de bolţile ansamblului .
Asadar, valoarea acestui monument de arhitectură medievală este dată, atât de forma şi vechimea construcţiei, cât şi de particularitătile detaliilor constructive ale caselor: deschideri în arc frânt, scuturi heraldice, câteva ferestre de influenţă renascentistă, statuia Sfântului Nicolae (Casa cu nr. 13), bolţi în cruce pe ogive, steaua cu şase colţuri, semiluna în forma unei măşti umane etc. Conform documentelor vremii, în Casa cu nr. 24 a fost deschisă, în anul 1516, prima farmacie a oraşului denumită ,,La vulturul negru”; astăzi, această casă adăpostind Galeria de Artă Pastică ,,Arcade 24″ şi atelierele de creaţie ale artiştilor plastici. În schimb, Casa cu numărul 13 este de peste 500 de ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice Bistriţa.
De aceea, restaurarea imobilelor ce alcătuiesc ansamblul Sugălete trebuie făcută cu profesionalism, si nu ca în cazul turnului Bisericii Evanghelice care după incendiul din 11 iunie 2008 a fost restaurat si vopsit cu vopsea lavabilă, în loc să fie păstrat finisajul din piatră, asa cum a fost de-a lungul secolelor.
Toate bune sí frumoase,dar de ce trebuie sa cersim pt ori ce de la straini? Noi nu suntem ín stare sa ne gospodarim? La ce gospodar avem, sí am avut desigur. Din contributii ,taxe,impozite noi nu ne gospodarim ,prima data ne Liam salariile( deloc de neglijat) de nu mai ramane nimic. Daca facem ceva pt comunitate din imprumut facem ín bataie de joc,deloc cu raspundere . Nimeni nu este tras la raspundere pt greseli,pt lucru facut de mantuiala. Bine a punctat dl . Bojor cu desen( proiectare) stam bine dar e bai cu mesterii nepriceputi care lucreaza de mantuiala.
@cetățeanul
Guvernul actual se screme pt. programul o-amărâtă-de-masă-caldă-în-școli (15 lei)
pentru elevi..matale vorbești despre cerșit la străini?
te-a tras curentul suveranist domnule
Din contribuții, taxe, impozite n-apucăm să ne gospodărim ci plătim pensii speciale pt. speciali pensionați la 45 care-și beau cafeaua prin subsolurile gazetelor online urmărind comentariile domnului Bălan.
„Lăsați-ne să fim români,
În țară noi să fim stăpâni…
Să nu cerșim la alte state,
Să trăim simplu și în libertate”
Bine a punctat profesorul Bojor ..exact pe profilul lui (SIC) ..alta-i realitatea însă:
„Se estimează că prin plecarea saşilor, în judeţ au rămas abandonate circa 6.000 de locuinţe, 15.000 hectare de pământ în zonele cele mai fertile ale judeţului, alte bunuri imobile şi mobile, produse agricole şi industriale în valoare de aproximativ 500 milioane dolari aur”
Prof. Viorel Rus
„Rezistenţa anticomunistă în judeţul Bistriţa-Năsăud (1945-1989)”
Ed. Ioan Cutova,Bistriţa,2006
Rog pe domnul Primar IOAN TURC sa nu taie copacii din Piata Centrala sa nu scoata iarba si cele doua rondouri de flori.
Paleta coloristica din piata este unica in Transilvania restul cetateilor vechi sunt betonate exagerat.
Sa nu uite domnul Primar ca in ceșe 5.000 semnaturi stranse de bistriteni peste 100 au fost liberali care s-au opus prostiei de MINERALIZARE a locului in vremea lui OTC.
A fost si este un proiect idiot care inlocuieste o natura interesanta din Piata un mini ecosistem cu betoane, borduri, dale si este total pe dos cu ce se cere in UE privind protectia zonelor urbane si evitarea creerii de INSULE de CALDURA (ICU)
Bălane dute mă şi vezi capodopera de pasaj subteran din Decebal loc potrivit pentru boschetari şi agresori.
https://timponline.ro/un-tanar-care-a-lovit-si-agresat-sexual-o-femeie-in-pasajul-de-la-gara-a-fost-retinut/
@instigatoru` cu pasaju`
papagalule ..te-au păcălit cunoștințele/prostacii ..prin pasajul ăla au trecut muncitorii in 22 decembrie 1989 și l-au dat jos pe comunistu` veșnic pantofar analfabet Nicolae Ceaușescu.
câți ani aveai atunci mucosule?
altu` care dă ”falău” gloatei-prostimea anti-Bălan ..vai de steaua voastră!
@ Magellan, Ce are sula cu prefectura .
Apropo de istorie şi de nicknameul
tău Magellan a fost un eşec a cam fost lichidat de Paula pe insulă în Pacific. Paula acum este erou şi are statui prin Pacific.
Lasa ca pe tine te-a rezolvat! Pe Independentei a desfintat spatiile verzi si a facut parcari. Pohta ce-ai pohtit mata si vecinii. Acuma faceti gura pentru Piata Centrala. Dar cand s-a mineralizat pe Independentei a fost ok! Nu?!
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ