Social

Viitorul parc dendrologic de la Șirioara, completat cu puieți de tei și platani

Noi puieți au fost plantați în parcul dendrologic din Șirioara, înființat de ecologistul Marius Bălan pe un teren pe care bunicul său l-a cumpărat în 1922 de la un grof ungur. De data acaeasta au fost plantați tei și platani.

”Parcul din Șirioara adoptat de ecologistul Marius Bălan a primit – ca în fiecare an din ultimii zeci – puieți viguroși care să-l întinerească. Tei și platani noi vor înverzi anul acesta și mai încolo, peste alți câțiva ani, vor oferi miros puternic și umbră pentru cei care vor trece în zona aliniamentului stradal”, a scris pe Facebook Lucian Moldovan, care a postat și câteva fotografii.

Puieții sunt plantați pe un teren cumpărat de bunicul lui Marius Bălan, în 1922, de la un grof ungur.

”Groful a plantat acolo nişte pini, nişte arbori grozavi, cât un frigider de groasă au tulpina. Şi mi-am zis să fac şi eu ceva să nu stau degeaba şi am plantat mai bine de 120 de fire, copăcei care au crescut mari. Am adus şi alte specii, şi foiase şi încet, cu treabă bună, vreau să-l declar parc dendrologic pentru că, în momentul în care ai peste 30 de specii un areal poate fi declarat părculeţ dendrologic. Acesta este visul meu vizavi de satul Şirioara, satul copilăriei mele, al părinţilor şi bunicilor mei”, a spus Marius Bălan în 2015.

Tot la Şirioara, familia Bălan deține și o cabană unde îşi petrece week-endurile, dar şi vacanţele de vară.

18 comentarii

  • O precizare se impune ca sa nu fie confuzia prea mare.
    Adevarat Parcul din Sirioara a apartinut unui mic grof maghiar local.In 1922 el a fost impartit in doua si cumparat de bunicul meu si un preot greco-catolic din sat.
    Cel personal este plin cu specii puse de mine unde exista si un gard de separare cu cel al satului care nu a fost revendicat.
    Aici in curbele drumului unde se afla Parcul plantez tot eu de 34 de ani in fiecare sezon de primavara-toamna tarzie tot felul de specii de parc.
    Fac precizarea ca prietenul meu LUCIAN MOLDOVAN nu a stiut in amanunte aceste aspecte si in general tot eu ma ocup cu ambele Parcuri si de aici apare o mica confuzie.
    Precizez insa ca Primaria Sieu-Odorhei prin Primarul SFINTEAN si Vice Primarul- Ovidiu Zapartan au aprobat in premiera pentru Parc suma de 3.000 lei pentru cumpararea arborilor de pepiniera adusi de mine si un nepot medicul veterinar DAN IGNATESCU un alt mare iubitor de arbori .
    Cu Multumiri multe tuturor celor implicati in aceasta activitate inclusiv fiilor satului care au trudit alaturi de mine.
    Multumesc TIMP ONLINE .

    18
    28
  • Felicitari pentru aceste preocupari cu adevarat ecologiste. Daca fiecare cetatean ar planta anual un singur copac (pom fructifer sau arbore ornamental) s-ar schimba mult fata tarii.Altfel , sugerez demolarea gardului de separare ale celor doua proprietati cu pastrarea unor eventuale borne de separare simbolice . Sugerez deasemeni implicarea comunitatii locale si a scolii in gestionarea activitatilor specifice. (Ce ore frumoase de biologie s-ar putea tine acolo!)

    9
    8
  • În satele românești este o delimitare foarte proeminentă între ; NATURĂ (pădure 🌲🎄 🦊 unde sunt copacii) și OAMENI ( unde nu e absolut nimic, ca nu cumva ca arborii să facă umbră la legumele din grădină,
    In satului bunicilor mei nu sunt copaci, e doar porumb, grâu, cartofi, pruni, meri) natura 🌲🎄 e la 2 km distanță de sat.

    În Danemarca natura e în curtea omului, garduri vii, mesteceni, stejari, fagi, iar când îți bei cafeaua de dimineață vezi ; veverițe, vulpi, caprioare, etc.
    iar vecinul te întreabă dacă nu vrei să tai copacul ăla mare de 6m. pentru că el nu poate vedea marea și corăbiile din cauza copacului.

    Mi-aș dori să văd mai mulți arbori seculari prin satele românești, ( arbori nu pomi fructiferi) pe lângă drum, prin curțile oamenilor, prin grădini. Plopi, castani, tei, mesteceni, stejari, platani, sălcii, fagi , nuci, molizi etc. Arbori de 6-10 m scorburoși și îndoiți de vânt…..
    Felicitări domnule Marius Bălan!

    5
    19
    • O să fie seculari peste cateva sute de ani. Daca se prind. Oricum n-ai cum să-i vezi și mulțumești degeaba.
      Părerea mea e ca n-o să se prinda nici astia cum nu s-au prins nici ceilalti plantati de micul gradinar. Daca citesti numai articolele din ToL din ultimii 10 ani ai sa vezi ca s-a plantat o pădure în parcul grofului din Sirioara. Și, când treci pe acolo, nimic!
      Ba mai mult arbori scorburoși de 10-15 metri în care își faceau cuiburile păsările dar și matusalemi de 20-30 de metri cu diametrul la baza de 3 metri au fost tăiați cu voia domnului care plantează în fiecare an gradinuța. Te doare inima când ști cum a fost parcul ăla și ce-a ajuns. Sigur că pe aia tăiați nu i-a pozat nimeni pentru ziar. Îți trimit eu poze dacă vrei în privat cu arborii seculari din Șirioara facuți lemn de foc.

      13
      1
    • Apropo de ecologie Bălane de unde ai tăiat copacii pentru ați face cabana ta ?
      După cum arată cabana erau nişte arbori puternici în plină vegetație .

      12
    • Este ca şi-n bancul cu ciobanul cu oaia albă şi oaia neagră : Bălan a tăiat copacii de la grof nu de la el 😅

      11
  • Felicitări domnule Bălan! Să de-a Dumnezeu să nu între,, cârcotașii,, cu drujba! Văd că deja aveți multe minusuri! Chiar nu știu de ce! Așa-i românul când..,……! Vorba cântecului! Este mult mai ușor să distrugi, decât să creezi!

    9
    5
  • Stimate ANDREI.
    Va amintesc ca in Romania nici un lucru bun nu ramane netaxat de impostorii anonimi si analfabetii functionali.
    Ei cu ei, noi cu noi !

    10
    27
  • De zeci de ani se tot planteaza in viitorul parc. Nu s-a prins nimic. Nu se vede nimic. Am trecut mai an, prin mai. Erau iarba pana-n brau si toti puietii plantați uscati. Dar, în martie, pozele astea dau bine. Hai noroc!
    Si, ce să zic… plantează platani! Ne-am de neamul grofilor n-au vazut platani la Sirioara, o specie pe care europenii nu stiu cum s-o elimine din parcuri dupa ce tigrul platanului a imbolnavit populatiile.

    15
  • De zeci de ani se tot planteaza in viitorul parc. Nu s-a prins nimic. Nu se vede nimic. Am trecut mai an, prin mai. Erau iarba pana-n brau si toti puietii plantați uscati. Dar, în martie, pozele astea dau bine. Hai noroc!
    Si, ce să zic… plantează platani! Ne-am de neamul grofilor n-au vazut platani la Sirioara, o specie pe care europenii nu stiu cum s-o elimine din parcuri dupa ce tigrul platanului a imbolnavit populatiile.

    15
    • Eu îi recomand lui Bălan hălmai priceput ” ecologist ” ( fără să cunoască măcar noțiunile de bază din eologie ) 😀 din tot județul ce tot spun aici din toată țara să planteze paulania cum a vrut se planteze pe groapa de gunoi că sigur se prind. 😀

      17
      1
  • NOBODY vorbesti fara tine si fara argumentatii serioase.
    Ai facut vreo groapa laviata ta, ai plantat un copac /
    La PARIS si in multe mari orase europene PLATANII de pe marile bulevarde sunt la loc de cinste si nu moare nimeni de tigrul Platanului care este bine mancat de pitigoi, sticlete , ciocanitoare si tot pasareti din zecile de specii cunoscute.
    Pe b-dul Independentei avem imensii platani de peste 120 de ani si nici unul nu s-a uscat din cauza tigrului.
    Nu cunosti nimic din realitatile observate de altii care se pricep.
    In Sirioara din cele peste 200 de fire existente sunt uscati maxim 8 care deja s-au inlocuit ieri cu pinus silvestrus tot de mine.Ocupa-te te rog de alte lucruri.

    1
    18
  • Ala care ma intreaba pe mine de unde am avut lemnul de cabana eu ii raspund ca pentru cativa mc de corni si scandura am cedat la schimb 1 ha de padure unui silvicultor de meserie care a si plantat-o deoarece a fost furata toata.
    Iata un exemplu foarte bun de bune practici.
    Te intreb pe tine cel care nu poate dormi de cabanuta mea mica cat un garaj auto.
    Podul de la blocul tau sau casa ta nu este tot din barna de lemn /
    Dar toate casele din Romania oare sunt facute din plastic la acoperis /
    asta e important sau replantarile ?
    In ce hal au ajuns comentacii otraviti de invidie si prostie.

    1
    12
    • Lăsați-l în pace pe Bălan că nu pricepe.
      Cel mai important este păstrarea şi protejarea pădurilor naturale existente cu ecositemele naturale existente fără nici cea mai mică intervenție umană , păstrarea pădurilor aşa cum sunt ele cu căzături cu toate procesele naturale din ele şi pe plan secund replantările artificiale care au fost pervertite în motiv de a putea tăia pădurile naturale existe până cresc copacii ăia se alege prafu de noi şi nu parcurile dendrologice sau alte prosti sterpe şi fără viață !

      6
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.