Social

Asistenții sociali se pregătesc pentru schimbările majore care se vor face în sistem

Sistemul de asistență socială va fi reformat, iar oamenii care lucrează în domeniu se pregătesc să facă față noilor schimbări. Întrucât luni se va celebra Ziua Mondială a Asistenței Sociale, Colegiul Asistenților Sociali Bistrița-Năsăud organizează zilele acestea o serie de întâlniri și discuții profesionale care să vină în sprijinul celor care vor să își facă meseria cât mai bine.

”Majoritatea colegilor se apropie de vârsta pensionării. Ne dorim ca viitorii absolvenți de Asistență socială să intre alături de noi în instituții și vom promova profesia noastră. În cadrul Zilelor Asistenței Sociale ne-am propus să mergem în școli, iar anul acesta, Colegiul, prin sucursala noastră, încearcă să atragă studenții încă de pe băncile facultății ca să știe ce îi așteaptă la absolvire. Noi când am absolvit acum 25-28 de ani, era într-un anume fel văzut sistemul de asistență socială, iar în toți acești ani s-a transformat și dezvoltat. De aceea, cred că e important ca studenții să știe că asistența socială nu e doar un act de caritate care se făcea prin biserică și nu doar un ajutor financiar sau dat pe stradă, ci s-a dezvoltat și este un întreg proces la care noi am pus bazele”, a spus Daniela Bulcu, președintele structurii teritoriale a Colegiului Național al Asistenților Sociali.

Organizația din conducerea căreia mai fac parte Marin Mic – vicepreședinte, Flaviu Bercea, Veronica Acul și Narcisa Duda – membri, a pus la cale mai multe întâlniri profesionale pentru celebrarea Zilei Mondiale a Asistenței Sociale din 19 martie 2024, sub sloganul “Viitor comun pentru o schimbare semnificativă și transformatoare”, o invitație la reflecție asupra modului în care se poate contribui la construirea unei lumi mai bune, echitabile și sustenabile pentru toți.

În cursul zilei de miercuri a avut loc, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al Primăriei Municipiului Bistrița, conferința județeană în asistență socială cu tema ”Rolul furnizorilor publici și privați în procesul de acordare a serviciilor sociale” și ”Servicii sociale dezvoltate la nivelul municipiului Bistrița: intervenția în cazurile dificile si vulnerabile”, eveniment la care au participat primarul Ioan Turc, dar și viceprimarul Călin Stan. Astăzi va fi organizat un atelier de lucru cu privire la ”Codul privind practica asistentului social” și ”Igiena emoțională la asistentul social”.

Radu Scripa, inspector social la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bistrița-Năsăud, a vorbit despre rolul furnizorilor publici și privați în procesul de acordare a serviciilor sociale. El a explicat că în țara noastră sunt servicii sociale publice și private, dar cele două ar trebui să comunice și să aibă activități complementare nu paralele sau de subordonare. De asemenea, sunt centre rezidențiale, de zi, servicii de îngrijiri la domiciliu sau care se acordă în comunitate. Servicii publice acordă UAT-urile, penitenciarul, școlile, iar cele private ONG-urile, cultele, PFA, filiale de fundații internaționale sau firme.

”Sunt câteva principii de bază după care funcționează serviciile sociale, dar cel mai important e că trebuie să pornească de la nevoile fiecărei persoane, lucru care nu se întâmplă acum pentru că, pentru a funcționa, foarte multe servicii sociale trebuie să își asigure o resursă financiară, iar sistemul nu funcționează foarte bine și se fac compromisuri. La căminele pentru persoane vâstnice nu vom găsi numai persoane peste 65 de ani. În centrele de zi nu vor fi doar persoane care, în urma evaluării, li s-a recomandat de către un specialist să frecventeze centrul. La noi în județ nu avem centru de zi de recuperare. Cele care funcționează sunt de tip club. Încă se fac compromisuri. Pentru a avea niște servicii funcționale trebuie analizat tot mediul în care trăiește beneficiarul, lucru care la noi nu se întâmplă. Acum, un beneficiar sau un aparținător, merge la căminul pentru persoane vârstnice și spune că vrea să fie asistat. I se face un contract de servicii. Autoritatea locală habar nu are. Abia de anul trecut serviciile sociale au început să funcționeze în sensul informării autorității publice locale în momentul intrării și ieșirii beneficiarilor din serviciul social respectiv. În mod corect, persoana aflată în situație de nevoie să se adreseze serviciului local fiindcă, după familie, autoritatea publică locală are principala responsabilitate de a identifica nevoia și a-l orienta spre anumite servicii”, a spus Radu Scripa de la AJPIS Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, foarte multe primării nu au asistenți sociali sau i-au încadrat cu o normă care nu acoperă nevoile comunității.

În județul Bistrița-Năsăud sunt acum 65 de furnizori de servicii sociale acreditați, 31 publici și 34 privați. În total, sunt 78 de servicii sociale licențiate, dar, dintre cei 65 de furnizori din județ (plus unul din Cluj) doar 33 au dezvoltat serviciile. Alți 32 nu au altceva decât acreditare. Așteaptă ori să identifice soluții de finanțare pentru dezvoltarea de servicii sociale, ori să identifice resursa umană care, în momentul de față, chiar e o problemă destul de serioasă.

Dintre cele 78 de servicii, 39 sunt acordate de către 7 furnizori publici. Restul acreditărilor sunt deținute de primării de comune care nu au avut capacitatea să scrie un proiect sau nu au identificat sursa de finanțare. În schimb, în sectorul privat sunt 39 de servicii sociale acordate de 26 de furnizori, inclusiv de unul din județul Cluj.

Cele mai multe servicii sociale, 36, sunt structuri specializate din subordinea CJ sau Primăriei Bistrița. La Năsăud sunt două servicii sociale acreditate, iar la Beclean niciunul licențiat până la finalul anului trecut. Ponderea cea mai mare o au serviciile dezvoltate de ONG-uri și de autoritățile publice locale.

Tot Radu Scripa a vorbit și despre managementul de caz, ca metodă de lucru, menționând că sunt proceduri diferite pentru copii, persoane adulte, persoane cu dizabilități și victimele violenței domestice. El a vorbit despre managementul de caz pentru persoane vâstnice care trasează direcția spre care va merge sistemul de asistență socială din România.

”În prezent, suntem într-o perioadă de schimbări legislative. În paralel sunt proiecte făcute de Banca Mondială cu Ministerul Muncii și Colegiul Asistenților Sociali prin care se încearcă definirea unei traiectorii pentru persoanele vârstnice în prima fază, acesta fiind cel mai problematic aspect identificat. Ce-i foarte important este că managementul de caz este asigurat de asistentul social din cadrul autorității administrației publice locale unde are reședința sau domiciliul persoana vârstnică, precum și de asistentul social din cadrul serviciului social desemnat de furnizor ca responsabil de caz. E necesar să se constituie o bază de date. În iunie anul trecut, a fost scandalul acela când Ministerul de Interne s-a apucat să facă asistență socială. A fost un abuz gestionat cu alte forme de abuz prin prisma profesiei noastre. La noi în județ nu s-a întâmplat – fiindcă la noi sunt încă oameni cu capul pe umeri – dar în alte părți au fost luați beneficiari dintr-un centru unde condițiile erau foarte bune, dar nu avea licență, și duși în alt centru supraaglomerat care avea o licență provizorie de funcționare care nu garanta standardele. Nu a fost nimeni întrebat, nu s-a cerut acordul beneficiarului, totul s-a făcut în viteză și fără a fi anunțați aparținătorii. A fost o lecție din care toți am învățat destul de multe și atunci s-a constatat că e necesară constituirea unei baze de date a beneficiarilor care să permită urmărirea lor și asta fiindcă existau beneficiari în centre de care nu știa nimeni”, a mai spus Radu Scripa.

Modificările legislative prevăd că primăriile vor trebui să aibă un manager de caz pentru cel mult 50 de persoane vârstnice, dar acest lucru nu presupune că vor trebui făcute angajări masive, procesul fiind unul de lungă durată.

De asemenea, o nouă schimbare pe care o va aduce legea este aplicarea principiului banul urmează beneficiarul, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista diferențe de finanțare între serviciile publice și private, ceea ce le va da o gură o oxigen și acestora din urmă care fac față cu greu presiunii financiare.

5 comentarii

  • Dar astia din privat, asistentii sociali ai asistatilor, asa-zisi lucratori la stat? Cum ar trebui sa se pregateasca astia din privat? Sa inchida sandramalele si sa emigreze? Sau, sa spaguiasca pe cine trebuie, pentru un post de asistat social la stat.

    Sincer, nu cred ca merita a doua varianta. Da` no, dupa, cel putin, stii ca freci buha. Ziua de salariu oricum vine.

    13
    1
  • Meseria de asistent social în Danemarca e plătită prost, minimul pe economie! Mai primești ceva sporuri de noapte, Weekend, sărbători legale și NU amORI DE FOAME!
    Nimeni nu vrea să fie asistent social, doar thailandezii, și alți imigranți, porobabil ca mai nou să fie și ucrainieni.
    Dacă nu îți găsești un job, Forțele de Muncă te trimit să îți cauți unul, la un Centru de îngrijire al bătrânilor.
    Respect tuturor celor care au acceptat de voie și de nevoie să muncească ca asistent social!
    Decât așa, atunci mai bine zilier într-un sat din România, pt ca salariul de-abia acoperă chiria și utilitățile!

  • Decât să beliți telefonul toată ziua degeaba văicărindu-vă, de ce nu ieșiți în stradă să cereți salarii și pensii în Euro? Plătim facturi la gaze ,electrica, Vodafone,etc între 250 și 800 lei,dăm o pensie pe utilități și mâncăm prost toate porcăriile cu euri,aditivi și conservanți,ne îmbrăcăm din second hand și murim de ulcer, cancer,accident vascular și alte boli. Ce viață mai e asta ? Multi nu au bani de tratamente ,medicamentele prescrise de unii doctori sunt total aiurea,aceștia sunt ori indiferenți ori incompetenți și te poartă cu programările până mori.,punând și diagnostice greșite. Și cu ăștia trebuie făcut ceva. Mor oameni cu zile care ar putea fi salvați într-o țară civilizată. Ar trebuii dată o lege că fiecare pacient să fie analizat din cap până-n picioare. Medicii de familie sunt simplii funcționari, un obstacol în plus pt pacienți. In afară de o trimitere că să fi programat peste 3 luni, nu fac nimic. Ca niste securiști care se fac că scriu ceva pe calculator să treacă timpul. Leafa merge, jobul e stabil și nu au mult stres.
    Sistemu e ticălos,criminal. Stați și așteptați minuni din cer, dar mereu votați aceleași partide de hoți și criminali,găști de comuniști trădători și copiii lor, școliți pt interesele altor state SUA,Israel,etc. Să fim slugile,drogații,sclavii,sclavilor pe viață și culmea culmilor se mai și intreabă de ce pleacă românii din țară și nu se mai întorc niciodată. Voi oamenii acestei țări dacă nu știți să cereți aceste drepturi,să schimbați sistemul criminal,să ieșiți la proteste masive și să cereți ori facturi mai mici,ori trecerea la euro pt salarii și pensii, niciodată nu o să se schimbe nimic în România,este ultima țară again and again. Această dezbinare și indiferență și umilință duce la moartea nației. Multi români cu care am discutat ,veniți din afară, din Italia,Germania,Spania, se crucesc și își fac cruce-Doamne, cum puteți să mai rezistați la ce vă fac criminalii ăștia ??? Asta mă intreabă multi, de ce nu am plecat din țară. Și le răspund simplu-Sunt bolnav doamne,vcronic și sunt îngrozit ,șocat de sistem, deja am Torticolis Cronic,îmi tremură capul, gâtul ințepenit, sunt deja parțial paralizat,după ce am livrat mâncare pe bicicletă cu Tazz, care m-au muncit la negru. Eram agent de pază într-un magazin și după ce ieșeam de la muncă mă duceam seara să livrez mâncare. Am primit și injurături pt asta de la unii șoferi grăbiți .Acum bolnav nu mai am nimic . Nici salariu,nici pensie,nici ajutor social. Toți te trimit de la unii la altii. Din 2 locuri de munca am ajuns o legumă. Și de ce îmi luasem 2 locuri de muncă ? Pt că nu îmi ajungeau banii de mâncare și facturi. Acum e și mai greu. Urăsc știrile ,politica, reclamele, sunt scărbit și sunt convins că vor să ne ia și casele,statul fură prin companii. Noi oameni suntem prostiți ,mințiți, furați. Stăm și butonăm telefonul , când trebuia deja să fim uniți să ieșim în stradă cu milioanele să cerem drepturi.Cât era gazul in anii 70 ? Plăteau părintii 10,15 lei pe lună,acum vine 700,800 lei pe lună numai gazul . Dăm un salariu, o pensie pt facturi. Sunt oameni care nu au văzut Marea Neagră niciodată sau nu mai pleacă nicăieri în concediu sau pt tratament de ani de zile. Se duc la muncă să aibă de unde să se intoarcă. Alții când ajung acasă sunt persecutați de părinti sau de soții, li se vorbește urât, orice ai face pt ei. Sunt pensionari care caută mâncare la tomberon,etc.Stați și dormiți cu telefonul în mână că vine Isus din Cer și salvează planeta de criminalii ăștia cu partidele lor finanțate sau nu de Soroș ,securistul evreu, miliardar al SUA ? Că nu mai înțeleg nimic. Așa popor slab și blând, care preferă să plece definitiv din țară în loc să schimbe ceva, numai în România găsesti și Bulgaria.Ultinele țări. Ce naiba caută aceste țări în UE când ele nu au incă salarii in Euro? Treziti-vă, facturile și mâncarea, totul e la preț de Euro. Pricepeți ???

    9
    1
  • Ion, imi pare rau ca nu sunt de acord cu tine! E dreptul meu! Fiecare om a avut si are sansa sa invete, sa faca scoala, sa aiba o meserie ,sa viseze sa ajunga undeva…..Iti scriu simplu ca sa intelegi! Daca ai fost agent de paza si livrator de mancare aveai carte de munca,nu? Cu cate clase ai ,ce puteai spera sa faci? Toate se fac la timpul lor! Sa regreti anii „’70,e o prostie! Si eu am trecut prin ei…..Dl Soros este fie evreu american,fie securist…. Nu le incurca! Exista programe de ajutor de la Primarie, diverse fundatii, asociatii care te pot ajuta! Nu dispera,…..totdeauna exista solutii pentru oricine!

    3
    2
  • Dacă omul a fost agent de pază trebuie sa mierlească ,domnu’ doctor?Crezi că numai voi ăstia care v ati arogat statutul de elite meritati o viata buna? Muncitorii ,oamenii care muncesc pamantul ,ăia care curață rahatul după ,,elite”trebuie bagati in lagare? Ai avut sansa sa poti urma o facultate ,fiind sustinut material de catre cinevaUnii nu ai avut o .Omul ăsta nu a avut cabinet pus la dispozitie de comunisti ,cabinete unde doar teoretic serviciile medicale erau gratuite,asta pâna in 89…dupa aia se mai tăia cate o chitanta la pacienti din an in pasti.Vorbim de categoria asta de ,,elite” pentru ca ai lucrat in domeniu si stii foarte bine cum stau lucrurile.Sa fiu bine inteles…Meritul ,că ai invatat si ca ti ai vazut de meserie nu ti l contest,dar mi se pare prea categorica si nedreapta parerea ta in cazul acesta.Sa nu zici ca am ceva cu medicii …uite alt exemplu…o gramada de fosti securisti sau odrasle de securisti,fosti activisti de frunte ai pcr sau odrasle de ale lor duc acum o viata foarte buna datorita acumularilor din trecut.Am avut in scoala si in liceu,colegi de clasa din medii mai putin elitiste ,copii de la tara,copii de muncitori ,sclipitor de inteligenti ,dar care nu au putut urma o facultate ,din cauza lipsei banilor ,sau a situatiei familiale care impunea ca la terminarea liceului sa intre in productie ,sa isi sustina fratii mai mici.M am intalnit cu unul dintre ei de vreo 5 ani.A lucrat 35 de ani la turnatorie in utilaj,conditii foarte grele si a iesit la pensie bolnav cu 1250 de lei.A prins cativa ani din socialism cu salariu de muncitor debutant ,iar din 90 cu salariul minim.Asa ca ,omul asta ,Ion mai sunt sute de mii in tara asta.

    4
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS