Actualitate

Noul protopop al Țării Năsăudului, instalat oficial de IPS Andrei

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l-a instalat pe preotul Ovidiu Sermeșan în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Ortodox Năsăud.

Pr. Ovidiu Sermeșan, de la Parohia Ortodoxă Năsăud III, a fost numit în funcție începând cu data de 1 martie 2024, după pensionarea pr. Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud timp de 36 ani.

IPS Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonia oficială de instalare. Ierarhul a arătat principalele atribuții ale slujirii de protoiereu și i-a adresat noului protopop câteva gânduri la început de drum. Evenimentul a avut loc în prezența preoților din protopopiat, precum și a oficialităților.

Preotul Ovidiu Sermeșan (50 de ani) s-a născut în 12 noiembrie 1973 la Năsăud. A absolvit Liceul ”George Coşbuc” din Năsăud (promoţia 1992) și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (promoţia 1996). A fost hirotonit în 28 iulie 1996 de către Episcop Irineu Bistriţeanul și a slujit la Parohia Ortodoxă Nimigea de Sus între 1 august 1996 – 1 decembrie 2002, apoi la Parohia Ortodoxă Năsăud III din 1 decembrie 2002 până în prezent.

Pr. Ioan Dâmbu (72 de ani), s-a născut 24 august 1951, în satul Suplai, comuna Zagra. A absolvit Şcoala generală în Suplai, Seminarul Teologic din Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu în 1975. Inițial, a fost hirotonit preot la Parohia Rodna unde a slujit din 1975. Din 1 august 1977, a fost numit preot paroh în Zagra, iar în 1 martie 1988 a devenit protopop al Năsăudului, funcție pe care a ocupat-o timp de 36 de ani.

Protopopiatul Ortodox Român Năsăud s-a înființat în anul 1948, după revenirea clerului și a credincioșilor la credința ortodoxă strămoșească prin actul de la 21 octombrie. Din documente reiese că primul administrator al Protopopiatului a fost preotul Iacob Chitul, revenit la Ortodoxie, năsăudean de neam, care slujea la Biserica cu hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae” din centrul orașului. În anul 1952 încetează această activitate, după el fiind numit protopop preotul Ioan Pârțoc, care, în anul 1958 face un schimb de parohie cu preotul Adrian Peter, urmându-i în funcție. Protopopul Ioan Pârțoc se mută în Câmpia Turzii în locul preotului Peter Adrian, care, venind la Năsăud devine protopop. Slujește și el la Biserica cu hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae” ca preot, îndeplinind funcția de protopop până în anul 1976 când trece la cele veșnice în urma unui grav accident de circulație. După moartea protopopului Peter Adrian, la 15 iunie 1976 este numit protopop preotul Spiridon Suliciu, care funcționează până în anul 1987, când se pensionează. În 1 martie 1988 a fost numit preotul Ioan Dâmbu, preot paroh în Parohia Zagra.

6 comentarii

    • Protopopul se numește în contextul art. 70, alin. 1,2 și 3 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române din 16 ianuarie 2008, Hotărârea nr.53/2008, republicat în Monitorul Oficial nr. 97 din 10 februarie 2020, Partea I. Căile Domnului nu sunt așa de întortocheate când curiozitatea ne îmbie să sorbim mai mult din cărți și pacea lăuntrică să coboare spre noi.

      7
      17
  • S-a dat vreun decret, o hotărâre, o decizie , ceva de la împărăție, de au fost prezenți atâția ”domni” . Erau în concediu, desigur.Sau erau în campanie – agricolă. Dom prefect ce face acolo, că ne sufocă mizeria din ape, iar lucrătorii de acolo sunt grețoși ! Puii sunt ca ciorile, vopsiți, iar noi n-avem unde ne plânge de nimic, că tot nu ne aude nimeni.
    Apropos : domnule prefect (cu toată dragostea, cum ar zice ăla de la TV poreclit de Băsescu ”Morsa”): când să ne așteptăm să afișați pe un site, în transparență totală – așa cum șade bine în democrație – lista ședințelor comisiei de fond funciar și termenele de soluționare a jalbelor. Că trec anii și nu se mai aude nimic de câte o plângere.
    Ne mor seniorii așteptând – câți au mai rămas ,că ies din sistem pe cale naturală cum cinic zicea un nichipercea, iar când le-au luat pământul au făcut-o eficient, într-o duminică după-amiaza, iar acuma , când să-l primească înapoi, au trecut 35 de ani și nu se mai găsește unde-i și cine l-a luat.

    30
    2
  • LIPSESC NIȘTE GHILIMELE!
    Protopopiatul Ortodox Român Năsăud s-a înființat în anul 1948, după „revenirea clerului și a credincioșilor la credința ortodoxă strămoșească prin actul de la 21 octombrie”, în urma unui abuz săvârșit de regimul comunist de care a profitat ierarhia ortodoxă a vremii. Parcă sună mai adevărat, nu-i așa?

    28
    9
  • Ma uitam la 100 de comentari care in afara de ‘vrednic este’ atata am invatat de la stramosi stramosilor nostri sa nu schimbam nimic, daca asa am primito asa o transmitem urmasilor nostri, cand vezi capi politici cum se umilesc pentru voturi [vai de e tara unde sluga mere calare iar stapanul pe jos] cum de lipseste din imagine ‘fratele’ Turc ore sa nu iubeasca aproapele dnl Radu .

    9
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.