Actualitate

Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Ceremonii la Năsăud, Beclean, dar și pe Vf. Grui

Joi 13 iunie prăznuim Înălțarea Domnului, când este celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român. Cu această ocazie au avut loc ceremonii și slujbe de pomenire a celor care și-au dat viața pentru patrie.

Anul acesta, ceremonia organizată de autoritățile județene cu acest prilej a avut loc în orașul Năsăud, la Monumentul Eroilor din Parcul Central. Ceremonialul militar-religios a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori, defilarea efectivelor participante la eveniment.

Și în orașul Beclean a fost programată o ceremonie solemnă de depunere de coroane și un serviciu religios, aducând astfel un omagiu eroilor, în centrul orașului, la Monumentul Eroilor.

O slujbă de pomenire a avut loc și la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Ceremonia s-a desfășurat în prezența PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

De Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele și sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire sunt oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.