Social

Mii de familii din județ luptă cu sărăcia. Câți bani le dă statul și cu ce condiții

Între 7000 și 8000 de persoane din Bistrița-Năsăud trăiesc la limita sărăciei, cele mai multe din comune precum Teaca, Zagra și Tiha Bârgăului. În luna iunie, statul a virat în contul lor peste 2,3 milioane de lei, diferit în funcție de situația fiecăruia.

Un număr de 3744 de familii sau persoane singure (în total circa 8000 de oameni -n.r.) din județul Bistrița-Năsăud primesc venit minim de incluziune, care se acordă săracilor.

Venitul minim de incluziune se compune din ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii, la care se adaugă unele stimulente, cum ar fi menținerea ajutorului de incluziune pe o perioada de 6 luni de la angajare, sau deduceri aplicate veniturilor persoanei (dacă unul sau mai mulți membrii ai familiei realizează venituri în baza unui contract de muncă/raport de serviciu sau desfășoară activități independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 500 lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei). De asemenea, beneficiarii ajutorului sunt asigurați gratuit la sistemul de sănătate, au dreptul la plata asigurării obligatorii a locuinţei, acordarea de ajutoare comunitare și de urgenţă etc.

Cele mai multe persoane/familii sărace care primesc ajutor de incluziune sunt din comunele Teaca – 200, Zagra – 187 și Tiha Bârgăului – 149 unde sunt comunități mari de romi. Venitul minim de incluziune este 346 de lei lunar, iar dacă beneficiarii au peste 65 de ani și sunt singuri suma este de 504 lei lunar.

O condiție esențială pentru obținerea acestui ajutor este ca persoanele apte de muncă care nu realizează venituri să fie înregistrate la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă, să nu refuze un loc de muncă ori cursuri de formare profesională.

Familii cu mulți copii la limita sărăciei sunt în toate comunitățile, dar cele mai multe la Bistrița – 149, Teaca – 136, Năsăud – 116 și Zagra – 103.

”În cazul lor, pragul venitului net ajustat este de 880 de lei. Sunt mai multe praguri pentru familiile cu copii. Condiția esențială primirea ajutorului este ca acești copii din familiile săracesă frecventeze cursurile. Dacă un copil nu frecventează cursurile, legea prevede că trebuie penalizat. Dacă are 15 absențe este penalizat cu 15% din cuantumul alocat pentru copilul respectiv, dacă are peste 30 de absențe, îl penalizăm cu cuantumul total în luna în care a realizat absențe”, a spus Liliana Suciu, șef serviciu beneficii sociale din cadrul AJPIS Bistrița-Năsăud, în ședința Colegiului Prefectural.

Dintre cele 3744 de familii sau persoane singure din județul nostru, 1150 – beneficiază de ambele componente (ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii), 1618 – beneficiază doar de componenta ajutor de incluziune, 673 fiind persoane singure peste 65 ani și 976 – beneficiază doar de componenta ajutor pentru familia cu copii.

În luna iunie, AJPIS a virat în conturile celor care primesc numai ajutor de incluziune 1,6 milioane de lei, respectiv circa 650.000 de lei în conturile familiilor cu copii.

Suma totală depășește 2,3 milioane de lei.

Etichete

9 comentarii

  • MULTUMIM 👏👏👏POLITICIENILOR și politicilor de ‘iemigrare!!
    Suntem o țară de asistați sociali, aproape bananieră!!!!!

    Și africanii „sunt încurajați” să aibă multi copii, așa și? Apoi?
    locuri de munca -niet; nexa!
    Mancare- puțină!
    Educatie- precară!
    Sanatate- deloc!
    Vizionează „A Life in Extreme Poverty” pe YouTube
    https://youtu.be/ElG5-nXD0B8?si=qBuxMa4_ZhN36U1l

    Vă mai amintiți :
    –––––
    „Să nu precupețim niciun efort, oricâte presiuni s-ar face din afară, din alte zone, cred că avem această misiune sfântă și această obligație să ne batem să apărăm ceea ce a lăsat Dumnezeu pe pământ”, a spus R.M”
    Sau😊🧑‍🏫👶🧒👶🧒👸
    „Fără copii…nu mai ai națiune, iar cifrele arată extrem de rău. Îmi doresc cât mai mulți copii pentru toate familiile”, a spus Robert Sighiartău.
    https://timponline.ro/manifestare-pro-viata-la-bistrita-sa-aparam-ceea-ce-a-lasat-dumnezeu/

    18
    4
  • Vă mai amintiți l-a laudarosenii și promisiuni?
    La sate populația arata exact că în anii 89′–90!
    Dar, poate, mai rău,
    🌱🌾Agricultura – mai deloc! Livezi -putrede!
    🌽🐃🐂Cirezi de vite, bivoli – mai defel!
    Mistreții și urșii coboară în sate!
    –majoritate celor în putere duși în Spania,UK,Italia!
    – sate depopulate, case părăsite !!!!
    Să trăim bine!
    –––––
    „Să nu precupețim niciun efort, oricâte presiuni s-ar face din afară, din alte zone, cred că avem această misiune sfântă și această obligație să ne batem să apărăm ceea ce a lăsat Dumnezeu pe pământ”, a spus R.M”
    Sau😊🧑‍🏫👶🧒👶🧒👸
    „Fără copii…nu mai ai națiune, iar cifrele arată extrem de rău. Îmi doresc cât mai mulți copii pentru toate familiile”, a spus Robert Sighiartău.
    https://timponline.ro/manifestare-pro-viata-la-bistrita-sa-aparam-ceea-ce-a-lasat-dumnezeu/

    17
    4
  • Și pe vremuri de război și foamete se făceau copii. Ba chiar câte 9 câte 14,
    Vezi Moromeții; fam lui Eminescu fam lui Ilarion Argatu etc
    Și trăiau și creșteau sj ei cu zama și mămăliga’ d7cabd vacile la păscut și cu gâștele pe șanț.

    14
    2
  • La munca fraților cu ei, ca e plin de Nepalezi prin județ, de munca este doar ca nu le place sa muncească ca noi ceilalți care muncim și plătim taxe la stat pt ei, STATUL E DE VINA, trebuie tăiate toate ajutoarele sociale și scoși la munca, ….nu să-i plângem că vai săracii de ei

    22
  • Habar nu aveti sau nu vreti sa stiti in ce fel traiesc migrantii si asistatii din Germania. Este nasol de tot. Probati cat de multi sa va lamuriti.

    1
    7
    • @Bistritean nu te pune nimeni sa pleci in Germania. Ramai in Romanistanul pesedeu.

    • @bistr

      Mulți din bn lucrează prin UK.
      Faptul ca trebuie sa faci house^sharing (buda’ bucatarie la comun cu șase oameni) spune tot
      Ex de imobiliare 2024:
      „Inchiriez 1 camera dubla in zona romford la zece; min de statia de tren si alte mijloace de transport, casa este curata si mobilata,
      !
      !!! in casa locuiesc putine persoane!!!. camera este valabila imediat. Chiria va fi pe luna 700£ (biluri incluse). mai multe detalii la tel.Camera Dubla in Romford––
      https://www.anuntul.co.uk/camera-dubla-in-romford-553944.html

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.