„Biblioteca Judeţeană George Coşbuc are un protocol de colaborare cu Biblioteca Bogdan Petriceicu Haşdeu Chişinău. În capitala Republicii Moldova, noi avem o bibliotecă fondată de BJ George Coşbuc, prin dotări tehnologice, dar şi de carte. Ea poartă numele lui Liviu Rebreanu. La Chişinău e un eveniment numit Săptămâna uşilor deschise, iar Biblioteca Judeţeană George Coşbuc e invitată să participe. Anul acesta, delegaţia de la noi va cuprinde o parte dintre bibliotecari şi o parte dintre scriitorii invitaţi de noi. Printre aceştia se numără şi profesorul Ion Pop. La Chişinău vom avea o serie de întâlniri cu cititorii, cu elevii, cu studenţii de acolo, vor fi lecturi publice şi vom lansa o serie de cărţi”, a spus Ioan Pintea.
L-am întrebat pe directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, cum se raportează locuitorii Chişinăului la literatura română. „În privinţa culturii, a literaturii, în privinţa programelor culturale pe care le dezvoltă bibliotecile de acolo, noi putem să-i avem drept exemplu. Sunt foarte multe programe culturale care nu numai că rivalizează cu programele noastre, dar le şi întrec. În zona aceasta a culturii, moldovenii de foarte multe ori ne dau lecţii. Cred că se citeşte mai mult în Republica Moldova. Există o dorinţă de lectură şi lucrurile sunt oarecum reglementate mai bine în privinţa aceasta a bibliotecilor. Probabil au programe mai atractive pentru cititori. În orice caz, există o articulare mai bună în ceea ce priveşte relaţia între instituţiile culturale şi cititorii”, a spus el.
De data aceasta, delegaţia bistriţeană va lansa, la Chişinău, cărţi de patrimoniu cultural românesc. „E vorba de operele lui George Coşbuc, de volumele Pavel Dan, şase volume Lucian Valea care cuprind şi viaţa lui George Coşbuc, dar şi o carte foarte interesantă numită Generaţia amânată despre generaţia de scriitori din perioada războiului. Vor fi multe lansări de carte, multe întâlniri. În acest periplu pe care îl vom face la Chişinău, vom trece şi pe la Cernăuţi. Vrem să ne oprim şi acolo. Avem o invitaţie din partea Fundaţiei Casa limbii române, mai precis de la scriitorul Vasile Tărâţeanu, inima românismului la Cernăuţi. Şi acolo vom avea lansări de carte şi întâlniri cu cititorii la Biblioteca Municipală şi la Casa Limbii române. Vom avea câteva întâlniri şi la Universitatea din Bălţi, tot un centru românesc, un centru important, cu o bibliotecă universitară impresionantă. Vom dori să vedem şi această bibliotecă. Suntem foarte interesaţi de felul în care se dezvoltă acele biblioteci, de numărul de utilizatori pe care îi au şi de felul în care se poate achiziţiona carte din România. Noi, de fiecare dată, am făcut donaţii către aceste biblioteci şi sper să reuşim şi de data aceasta”, a spus Ioan Pintea.
Cristiana Sabău
Frumos gest! Dar ma intreb daca mai are careva de terminat facultati sau masterate la facultati din Chisinau?