Cultură

„Lunetistul” lui Marin Mălaicu-Hondrari, ieşit din ascunzătoare la Biblioteca Judeţeană

Cel mai recent titlu semnat de Marin Mălaicu-Hondrari, "Lunetistul", apărut în colecţia “Ego. Proză” a Editurii Polirom, dar şi în ediţie digitală, a fost prezentat, sâmbătă seara, la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" de directorul instituţiei, Ioan Pintea, dar şi de scriitorul Dan Coman. La discuţiile cu Marin Mălaicu-Hondrari au venit scriitori consacraţi, dar şi debutanţi.

Virgil Raţiu, Gavrilă Moldovan, Ana Dragu, Ioana Bradea, dar şi Mircea Măluţ alias Marcel Seserman, au participat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” la o întâlnire literară moderată de Dan Coman şi Ioan Pintea despre cea mai nouă carte a lui Marin Mălaicu-Hondrari.  Cartea se bucură deja de succes, primul tiraj fiind epuizat deja. Tocmai de aceea, prilejul a fost numai bun pentru discuţii despre literatura contemporană, autori cunoscuţi, tendinţe şi succes în literatură.

Potrivit editurii Polirom, cu acest nou roman, „Marin Mălaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi se expune riscurilor, aşa cum Lunetistul renunţă la precauţii, iese din ascunzătoare şi încearcă să-şi trăiască viaţa”.

În Camarile, o insulă aflată în plin război, un băieţel, Carlos, se strecoară în ascunzătoarea unui lunetist pentru a-l ruga să ducă o scrisoare unei femei din România. Lunetistul descoperă că femeia cu pricina e o iubită de-a lui din tinereţe, o femeie stranie, de un erotism tulburător. Întîlnirea cu ea reînvie trecutul lor comun, de la adolescenţa în comunism până la alegerea ei de a trăi cu un alt bărbat, care îi oferea o altfel de viaţă. În acelaşi timp, lunetistul îşi dă seama că viaţa lui a rămas blocată într-o relaţie iluzorie, de care trebuie să se elibereze. Deşi conştient de acest lucru, ani de zile continuă să rămână prizonierul acelei poveşti de iubire, până cînd o întâlneşte pe Carmen Mercedes Belano, o femeie senzuală, care pe nesimţite îi schimbă viaţa. La fel, se schimbă radical şi viaţa lui Carlos, de la un băieţel orfan, adoptat financiar de o româncă, la un tânăr scriitor care învaţă să-şi domine viitorul incert.

Marin Mălaicu-Hondrari este autorul bestsellerului „Apropierea” (Cartea Românească, 2010), în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu, precum şi a volumului „Cartea tuturor intenţiilor” (Cartea Românească, 2008, ediţia a II-a).

Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut la 29 ianuarie 1971. A publicat volumul „Zborul femeii pe deasupra bărbatului” (Eikon, 2004), care a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. În 2006, i-a apărut „Cartea tuturor intenţiilor” (ed. a II-a, Polirom, 2008) – scrisă  între ianuarie şi iulie 2006, în Córdoba, Andaluzia, într-o rulotă –, iar în 2010, romanul „Apropierea”, nominalizat la Premiile Radio România Cultural la categoria proză. A tradus poezie din limba spaniolă pentru revista LiTerra.

Ioan Pintea Luntistul 2 Luntistul 3 Marin Malaicu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS