„Problema a început în 2008-2009, chiar şi în 2007. Fermierii au venit şi au declarat suprafeţele pe care le au uitându-se pe hărţi. Erau şi funcţionarii mai la început şi poate că au greşit când au făcut încadrările. Eu cred că problema putea fi remediată. Dacă omul a greşit în 2008 când şi-a declarat parcela, în 2009, şi funcţionarul APIA, şi conducerea instituţiei, erau obligaţi să-l anunţe pe fermierul respectiv că nu s-a poziţionat bine. Nu trebuia să-l lase trei-patru ani pe om într-o situaţie de genul acesta”, a spus Daniela Avram.
APIA Bistriţa-Năsăud a stabilit, în total, 8273 de debite pentru 5060 de fermieri cu un total de circa 19 milioane de lei.
„Ce este extrem de neplăcut e faptul că noi, cei aflaţi acum la conducerea APIA, preluăm ce s-a făcut greşit de cei dinaintea noastră. Dacă oamenii ştiau mai repede că au greşit, s-ar fi corectat.Fermierii sunt foarte nemulţumiţi. Zilnic vin şi fac contestaţii, dar nu îi putem ajuta. Aceasta a fost situaţia. Noi suntem nevoiţi să le luăm banii pentru că ne presează şi Bucureştiul. Cei care nu s-au amplasat bine trebuie să dea banii din subvenţii înapoi. E inexplicabil de ce în 2012 să fi fost doar 50-60 de procese de debite, iar când am venit noi, să facem 8000. Nu se poate! Vechea conducere a APIA (Emil Scurtu şi Sabin Cucea – n.r.) trebuia să-şi facă datoria. Şi noi aveam posibilitatea să-i mai amânăm pe oameni, dar nu are niciun sens fiindcă persistă în greşeală. Nu plătesc anul acesta pentru trei ani, vor plăti la anul pentru patru. Oricum vor da înapoi banii. Suntem agenţie de plăţi, nu de recuperări ca acum”, a spus Daniela Avram.
Până acum, APIA a recuperat peste 72% din banii pe care fermierii i-au primit ilegal de la APIA. A mai rămas de recuperat suma de peste 5 milioane de ei.
Stimata doamna
De ce trebuie sa-i recuperati punand presiune pe oameni daca intr-adevar s-a gresit si nu diminuati subventiile in anii viitori pana la recuperare ???
Sa va spun de ce ?
Pentru ca cei care va coordoneaza si mai sunt si de stanga ,in realitate nu le pasa de oameni ci numai de psdisti sau pnlisti cu carnete de partid in mana si daca sunt si sef sau dir de institutii cu atat mai mult .
Asa vreti sa reactivati agricultura si productiile agricole ?
Pacat ca sunteti pusi acolo numai pe criterii politice si atunci aveti dreptul : sa nu ganditi , sanu faceti nimic si sa va plangeti continuu ca altii sau cei dinaintea voastra sunt de vina .
Ati fost votati ca si alianta USL sa veniti cu solutii de dezvoltare si proiecte bune pentru economie si NU sa va vaicariti ,sa furati , sa ne dezinformati si sa nu faceti nimic .
In anii 2007 si 2008 si inginerii care eram salariati ai fostului DADR am fost detasati cate o luna de zile ,”la claca”, ne platita pentru identificarea si pozitionarea in blocurile fizice pe aerofotograme a parcelelor agricultorilor. Eu lucrasem inainte in agricultura din Austria si Germania,si stiam cat de riguros sunt urmarite si controlate acestea acolo.De aceea ,dupa ce identificam blocul fizic, in interiorul B.F. luam un reper fix,un drum ,o casa din camp,un parau ,liziera de padure etc.,etc.,si -l intrebam pe om, cu cuvinte simple, taranesti: De la casa din camp a lui x-ulescu, cam al catelea loc mai la deal,ori mai la vale? cum e locul ca forma geometrica,ori in care rand de locuri, ori da locul ori nu da cu capatul in drum,ori in canal, ori in marginea padurii,etc.,etc..Cautam ca printr-o astfel de „anamneza” sa fac o pozitionare cat mai exacta in interiorul B.F. a loturilor fiecaruia. Pentru asta eram vesnic certat si apostrofat, mai ales de doamnele….cu tot felul de calificari…care-intrasera rogu-te doamne ” prin concurs” pe posturi cu 75% mai bine platite la APIA. Mnealor imi reprosau; Prea mult vorbesti cu TARANII. Prea multe intrebari le pui la TARANI. Sa „miste din urechi ” daca nu-s capabili sa-si pozitioneze parcelele, ori sa le vanda, CU CAT OR PRIMI PE ELE, nu conteaza cu cat, ca le gasim NOI clienti. Etc., etc., etc.. Directorul meu de atunci mister Mititean Pop Valentin ,jubila si radia de fericire de cate ori luam eu peste nas de la domnii de la APIA. Iata ca acum se razbuna activitatea superficiala de atunci , si calitatea si nivelul de pregatire DE SPECIALITATE scazut al multora care au intrat ” prin Concurs” ca salariati la APIA. Macar am multumirea sufleteasca c-au ajuns la vorba mea. Oare cand va promova conducerea APIA actiuni in regres ,ori alte masuri disciplinare impotriva functionarilor sai care au raspuns de SAPS in localitatile cu cele mai multe cazuri de erori de pozitionare??? Ca la salarii cu 75% mai mari decat ale adevaratilor profesionisti care au ramas in sistema agriculturii, doamne multi s-au mai impluntat si s-au mai indesat atunci. Care de care mai pilosi. Oare care partid politic era atunci la putere? Acestea n-ar trebui uitate.
Este scandalos ce le-au facut cei de la APIA, taranilor care trebuie sa dea banii inapoi. Trist este ca aceeasi situatie se perpetueaza pentru ca functionarii cu greu pot fi schimbati iar saracii oameni simpli care muncesc de dimineata pana seara, pana cad in cap, au ajuns de batjocura sistemului. E trist sa vezi batrani munciti, ca multi au peste 60-70 de ani, care nu inteleg ce li se intampla. Sunt parintii, poate bunicii de care acum copii ajunsi functionari cu scoala isi bat joc fiindca poate au carte putina, poate nu vad si nu inteleg bine hartile sau poate pur si simplu nu li se arata si explica mai nimic. E adevarat si ce spune dl. Andron. Cred ca asa s-au petrecut lucrurile, intr-o lume rea, inraita, indiferenta sau cu interese meschine. E jale. Atat timp cat romanul scolit isi bate joc de radacinile lui, cat nimeni nu ridica un deget sa indrepte lucrurile, sa nu ne miram ca o ducem rau. Am putea sa o ducem bine daca fiecare si-ar face treaba cu responsabilitate si omenie. E trist.
E foarte neplacut pentru fermieri sa dea banii inapoi. Sunt convins ca nici unul dintre ei nu a vrut sa „fenteze”. Lucratorii de la apia trebuiea sa-i ajute nu numai sa-si identifice loturile, dar sa le puna si suprafetele reale. Sunt multe cazuri unde suprafata „declarata” de taran (pusa de lucratorul apia), nu corespunde cu realitatea. E mai mica in realitate; dar nu e vina tarnului. Lucratorul apia, cand taranul i-a aratat mejdia si a conturat-o pe harta, ca om, ca specialist, ca functionar public, avea obligatia sa-i spuna taranului: mai frate, vezi ca suprafata ce mi-o zici e mai mare decat ceea ce s-a conturat si ai de dat banii inapoi! Din pacate, controalele s-au facut la cei ce lucreaza pamantul an de an si sunt sanctionati, iar cei ce nici nu mai stiu pe unde le sunt locurile, sunt pline de maracini si scai, aceia nu au probleme. Halal situatie!!!!!!!!!