Actualitate Cultură

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, deschisă de acum şi nevăzătorilor

Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" şi-a deschis larg porţile şi pentru o categorie specială de cititori, nevăzătorii. Luni, la sediul bibliotecii a fost dată undă verde proiectului "Cartea altfel" şi a fost lansat "Ghidul Bibliotecii Judeţene George Coşbuc" scris în albafetul Braille. La eveniment a participat şi preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, scriitorul Sergiu Radu Ruba.

Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, a spus că este foarte bucuros pentru că instituţia pe care o conduce poate derula proiectul „Carteacartea altfel” în care să implicaţi şi cititorii nevăzători.

„Mereu avem aceste gânduri să venim în întâmpinarea cititorilor de toate categoriile şi de toate vârstele. Noi considerăm că nevăzătorii sunt cititori potenţiali ai acestei biblioteci numai că va trebui să creăm condiţiile absolut necesare pentru desfăşurarea unor programe speciale. Am avut discuţii foarte bune cu doamna Narcisa Duda – de la Primăria Bistriţa, cu domnul Iacob Pop de la Asociaţia Judeţeană a Nevăzătorilor şi tot sprijinul lui Radu Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, pentru ca aceste programe să fie viabile. Biblioteca a lansat un ghid despre istoricul instituţiei, proiectele ei şi tot ce înseamnă ea şi am vrut să-l avem şi în alfabetul Braille. Iată, îl avem!”, a spus Ioan Pintea, care l-a arătat celor prezenţi.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a  Nevăzătorilor Bistriţa-Năsăud, Iacob Pop, a spus că ghidul a fost tipărit cu ajutorul unei multifuncţionale achiziţionată de organizaţia pe care o conduce cu sprijinul Primăriei Bistriţa care i-a acordat o finanţare nerambursabilă. „Proiectul a fost făcut în colaborare cu Primăria Bistriţa. Mulţumesc pe această cale domnului primar Ovidiu Creţu, dar şi doamnei Narcisa Duda, cea care a pus mult suflet. Am făcut un proiect cu finanţare nerambursabilă, l-am depus la Primărie şi am putut cumpăra această imprimantă multifuncţională care imprimă în alfabetul Braille. Are memorie, putem să-i comandăm să tipărească atât pe o faţă, cât şi pe ambele feţe ale hârtie. Noi am mai tipărit Casa cu Lei, Biserica Evanghelică, iar acum lansăm Ghidul Bibliotecii Judeţene. Este a treia imprimantă performantă în alfabetul Braille din România. Una se află la Bucureşti, la sediul central al Asociaţiei Nevăzătorilor, alta la Turnu Severin, iar Bistriţa e al treilea oraş din ţară unde poate fi găsită. E de o mare utilitate pentru nevăzători. Putem tipări foarte multe lucruri noi apărute pe piaţă. De aceea, mulţumesc domnului director al Bibliotecii Judeţene pentru excelenta colaborare şi vreau să-l asigur că oricând vom fi alături de dânsul şi ne vom arăta disponibilitatea de tipărire a cât mai multor cărţi în alfabetul Braille. În plus, vom dona Bibliotecii Judeţene din biblioteca noastră nişte volume, cum ar fi Viaţa lui Louis Braille care a inventat scrisul fără puncte”, a spus Iacob Pop.

Despre alfabetul Braille a vorbit Sergiu Radu Ruba, cel care, luni, şi-a lansat şi o carte la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”

Tot luni, Teofil Moldovan, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din Bistriţa-Năsăud, a citit din Ghidul Bibliotecii scris în Braille.

ghid 2 ghid 3 ghid 4 ghid 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS