Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a atras atenţia directorilor de şcoli, în şedinţa de joi, care le sunt obligaţiile.
„Trebuie să spunem că misiunea noastră, ca Inspectorat, este una de control. Venim să controlăm documente, să facem inspecţii, să verificăm tot ce înseamnă activitate pentru care statul român ne plăteşte. Ştim cu toţii că, în multe ţări europene, nu sunt inspectorate, iar în Germania nu este nici măcar minister. Credem şi noi că triumful reformei educaţiei va fi în momentul în care ISJ, cu această componentă, trebuie să dispară. Atât timp cât mergem în şcoli, găsim nereguli, sunt abateri de la proceduri, de la regulamente, de la aplicarea chestiunilor legislative, cu siguranţă că această componentă e consistentă şi are dimensiunea ei clară de control. Suntem preocupaţi şi noi să facem componenta de îndrumare, dar suntem aici ca să ne spunem părerea şi foarte multe acte normative, componente legislative sunt nearticulate şi sunt situaţii în care şi noi dăm din umeri fiindcă nu ştim care este soluţia corectă deoarece într-un act normativ se spune într-un fel, dincolo se spune în alt fel”, a spus Camelia Tabără.
Potrivit inspectorului şcolar general, ISJ este dispus să corecte deciziile proaste. „Am spus la şedinţele anterioare şi revin cu specificarea clară că e regulă: orele neefectuate dintr-un motiv sau altul nu se pălătesc. Sunt situaţii în care colegii mei, inspectorii, s-au dus în şcoli fără să anunţe şi au descoperit ore neefectuate. Eu vreau să vă spun astăzi şi să promit că e ultima dată când spun la modul general că încă sunt locuri în care orele nu se efectuează fie că nu e profesorul, fie că profesorul spune că au lipsit elevii şi nu are ce face. De data viitoare, spun cu nume şi prenume sau afişez pe site. Vă rog să nu spuneţi că, în felul acesta sabotăm şcoala! Niciun părinte nu o să-şi dorească să-şi dea copiii într-o şcoală în care orele din când în când nu se fac. Aveţi obligaţia, ca directori, să monitorizaţi acest lucru. Dacă se întâmplă să nu se facă şi e o explicaţie, asta e, dar orele neefectuate nu se plătesc. Am vrut să vă atenţionez în mod deosebit. E regulă! Munca se plăteşte, nemunca nu se recompensează!”, a avertizat Camelia Tabără.
Potrivit inspectorului general, directorii nu au voie să aibă ore „plus catedra”. „Nu poţi face ambele lucruri foarte bine! Directorul trebuie să vadă cum e activitatea în şcoală, să stea de vorbă cu părinţii nemulţumiţi, să fie acolo şi să simtă pulsul şcolii şi să corecteze orice disfuncţionalitate care apare în şcoală. Am fost 11 ani director şi nu mă poate convinge nimeni că se poate şi una, şi alta. Una din cele două laturi e compromisă. Ai o treabă, te cheamă cineva, eşti urgent apelat, nu te duci la clasă, adică eşti cel mai prost exemplu pentru colegii tăi pentru care ar trebui să fii un exemplu de profesionalism, de dăruire faţă de şcoală ca să îţi poţi permite să faci observaţii şi să emiţi judecăţi de valoare. Aş spune că era o normă pe care eu am crezut căî aţi înţeles-o!”, a spus Camelia Tabără.
Inspectorul general a admis că au fost acceptate unele excepţii, însă toate au fost discutate în Consiliul de Administraţie al ISJ.
E interesant pusa problema.
Observ ca se focuseaza pe ideea de neplata,si nu de eficienta.adica da,ca profesor,daca nu ai muncit,nu esti platit.atat?! Asta e singura sanctiune?
Daca misiunea Inspectoratului e una de control,ma intreb cand anume o sa fie „controlati” si sanctionati acei profesori care sugereaza in mod necontenit ce cadouri isi doresc de la elevi,care obliga elevii sa participe financiar la diferite cercuri,seminarii ori cluburi de carte,amenintand indirect cu note mici sau chiar corigente!
Normal, au primit ordine „de sus” sa ii supuna pe profesori la santaje si presiuni ca sa renunte la pretentii si sa accepte cizma uselista pe gatul educatiei. Nu va temeti profesori, VINE RASCOALA!
D-na Tabara, cei care nu isi tin orele au trei motive: ori au program sexual cu conducerea scolii(directorii pusi politic), ori sunt la baute cu directorii, sau sunt invoiti asa verbal de directori pentru asi rezolva unele probleme personale. Deci vina pentru care nu-si fac treaba unii profesori este a politicului din care faceti parte si d-voastra. Dar macar ati spus adevarul. Dar nu si cauza.Poate data viitoare.
a-si rezolva
Sunt curios ce nume vor aparea dar va dau eu un nume:
Man Valerica Amalia Dana care lipseste cel putin doua zile pe saptamana , este sotia directorului si se accepta , este profesoara de Romana,secretarasi biblotecara o intereseaza doar bani si atat, dar nici sotul ei nu se lasa mai prejos si el are 18 ore pe saptamana si este si director , de-si este degrevat de ore el nu respecta acest lucru tot pentru bani.
Nu stiu ce scoala sau facultate au facut unii, dar sunt destui dascali care nu isi tin orele. Si asta fara a avea decese in familie sau alte probleme grave. Hai sa fim seriosi, pe bune! Azi maine o sa ajungem sa spunem ca se fac presiuni politice si pe copiii de gradinita.
Pe GORICE de la ODORHEI, nu/l vede nimeni?! Ii beat la prima ora…