Actualitate

Camelia Tabără: Copiii să vină cu plăcere la şcoală. A apus epoca profesorilor care jignesc şi ţipă

Profesorii care jignesc elevii şi care ţipă la ei să fie aspru sancţionaţi, astfel de atitudini nemaiavând ce căuta în şcoală în zilele noastre. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a cerut directorilor de şcoli să facă tot ce ţine de ei ca să aducă elevii în sălile de clasă, singurul lor în care şcoala poate să-i educe.

„Suntem conştienţi că, în învăţământ nu vor fi salturi spectaculoase niciodată. De la o lună la alta sau de la un an la altul nu vom face paşi miraculoşi. Sistemul de învăţământ finlandez, care e cel mai performant, a ajuns al aceste rezultate în 20 de ani. Am mai văzut exemple de şcoli englezeşti cu standarde de excelenţă atginse în 15 ani. Cu siguranţă, saltul nu e spectaculos, dar e extrem de periculoasă această atitudine de resemnare şi de-a dreptul dezastruoasă dacă e a dumneavoastră, a directorilor. Trebuie să găsiţi resursele interioare ca să fiţi o locomotivă pentru şcoală convinşi că, în fiecare loc şi în fiecare şcoală putem îmbunătăţi lucrurile. (…) Fiecare şcoală este altfel, dar trebuie să aibă sentimentul că progresează. Altfel, atitudinea de blazare se instalează în întreaga şcoală şi nu se poate obţine progres”, a spus inspectorul şcolar general.

Camelia Tabără le-a cerut directorilor să fie preocupaţi de atitudinea elevului faţă de şcoală. „Starea de bine, de confort, de linişte, de plăcere de a veni la şcoală, de plăcere de a lucra cu dumneavoastră nu e o componentă de neglijat şi aş vrea, într-un fel sau altul, să fiţi preocupaţi de asta sau să fiţi extrem de drastici cu profesori care nu găsesc tonul potrivit, cu profesori care jignesc copiii, cu profesorii de frica cărora copiii nu vin la şcoală. E un ton care, în vremurile noastre, cu siguranţă nu poate să mai genereze succes”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a spus că România este printre puţinele ţări din Europa în care există problema absenteismului de la şcoală. „În Europa, e încetăţenit în conştiinţa părinţilor că trebuie să-şi trimită copiii la şcoală. Noi suntem departe de această chestiune. Trebuie să faceţi tot ce se poate pentru ca elevii să fie în sala de clasă. Într-o clasă în care găsesc cinci copii orice discuţie despre educaţie e goală de conţinut. Despre ce vorbim când copiii nu sunt în calsă? Vin la consultaţii? Nu cred! Faceţi muncă educativă? Nu cred! Din păcate, sunt şcoli la care absenteismul şi chiulul au devenit conştiinţă colectivă şi sunt într-adevăr probleme. Mediul rural are această problemă cu copii pe care părinţii nu-i trimit la şcoală, îi ţin acasă, la munci agricole. Vă rog să faceţi tot ce puteţi, să atenţionaţi autorităţile locale. E ceva ce trebuie să ne preocupe”, a adăugat ea.

Potrivit inspectorului şcolar general, peste o sută de elevi care au absolvit clasa a VIII-a nu s-au mai înscris la nicio altă formă de învăţământ, situaţia fiind apreciată drept una îngrijorătoare.

Pe de altă parte, de la un an la altul, numărul elevilor din învăţământul de masă scade, anul acesta fiind cu peste 1300 mai puţini faţă de anul şcolar trecut, în timp ce al copiilor cu nevoi speciale creşte cu câteva procente.

Cristiana Sabău

12 comentarii

 • O cafeluta dimineata la pat nu trebuie dusa elevilor? Profesorii nu trebuie sa-i verifice daca se stiu spala pe maini dupa ce folosesc toaleta?

 • Doamna Tabara, dar despre motivarea elevilor ca sa invete si sa fie cuminti nu aveti NImic de spus. Cum sa-i spun copilului meu ca, daca va invata foarte bine cand va fi mare va ajunge: Inspector general, prefect, sef la deconcentrate, director de spital, etc si ca aceste posturi nu se vor ocupa politic? In prezent copilului meu pot sa-i spun ca daca invata bine 2 limbi straine si urmeaza o cariera cum ar fi: medicina, IT, arhitectura are sansa sa lucreze in strainatate. Altfel, chiar daca invata bine, si ramane in tara, daca nu „lipeste” afise in campanie la vreun partid politic ramane fara loc de munca. NU IL BAGA NIMENI IN SEAMA.
  In rest d-na Tabara, politica sa fie peste tot, si in WC-urile publice, ca romanul se descurca cum poate, iar profesorilor le sugerez sa strige in strada.

  • dar epoca inspectorilor care jignesc sau a metodistilor fosti inspectori, cu spate inca in ISJ, care au jignit si amenintat, nu a trecut???
   doamna tabara faceti intai curatenie in ograda proprie si apoi spuneti povestile astea de adormit copiii de gradinita.

 • aaa, vad in articolul de mai jos ca si doamna general ameninta, frumos exemplu!!!!
  numai cand vad unele fete de inspectori ajungi in ISJ pe criterii politice, ma apuca greata.
  vad ca si stau la masa cu tabara in timpul sedintei, de la lipitori de afise……….

 • Aceasta doamna care se lipeste strict politic de toate regimurile, impreuna cu sotul, mare director la Directia agricola ,sint niste (…),incearca obsesiv sa ,,ia atitudine”agresiv, chiar.ma intreb cu ce si-o fi platit functiile intrucit la cum arata si ce ce reprezinta nu aduc nici un vot pentru PSD.Iar despre moralitate ………..comentariu editat

 • Atatea exemple cu tari civilizate, Germania, Anglia…cu ce bani pleaca profesorul acasa acolo si cu cat aici?? Cum motivezi omul de la catedra, si el are de platit facturi si de tinut copii la scoala…Cum responsabilizezi parintele fata de educatia copilului si sa respecte omul de la catedra? Stiti numai sa pretindeti …

 • Doamna inspector,
  DESPRE profesorii care ameninta copiii, ça daca nu merg la ei la ore in lasa corigenti, ce ne puteti spune?Haideti in Beclean si vedeti ce se întâmplă!Le este groaza COPIILOR sa meargă la CURSURILE din CAUZA unor profesorii.ASTA când se va REZOLVA?

 • ca de aobicei, doamna tabara vorbeste din teorie, de pe scaunul de inspector scolar general obtinut politic.
  doamna, in scoli e cu totul altceva, daca nu cunoasteti ce vorbiti mai bine taceti!

 • Daca scrieti despre scoli ,metodisti ,profesori , va recomand sa fiti mai expliciti.Nu lasati sa planeze asupra unui intreg colectiv nemultumirile dumneavoastra .

 • Razboaiele nu se castiga amenintand armata, ori insp.gen asta face . Dansa de ce jigneste dascalii aruncand asupra lor remarci la gramada? In orice loc sunt uscaturi, dar asta nu da dreptul nimanui sa denigreze o patura sociala.Atentie doamna general. Cine ridica sabia, de sabie va muri! Nimeni nu e de neinlocuit!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS