Actualitate

Meci în CL! Toniuc: Mai rău ca în povestea cu Dănilă Prepeleac. Creţu: La Bistriţa, ca la Madrid

Consiliul Local a aprobat componenţa comisiei de negociere a preţului Stadionului ”Jean Pădureanu”. Ovidiu Creţu: ”Primăria din Madrid a cumpărat stadionul pentru a ajuta clubul Real. Nu vreau să ia cineva cu 2 lei stadionul şi să facă un cartier de blocuri”. Alexandru Toniuc: ”Am avut o pereche de boi, i-a luat cineva şi acum ni se spune: Hai să-ţi iei boii că m-au umplut de datorii”.

Proiectul iniţiat de primarul Ovidiu Creţu prevede că din comisie vor face parte edilul Bistriţei, în calitate de preşedinte, şase consilieri locali (modificare în comisii, iniţial erau prevăzute trei locuri), Maria Albu (director în Primărie), Vasile Marina (director), Dumitru Cincea (director adjunct), Nicoleta Bretfelean (şef serviciu), Adriana Antoneac (şef serviciu) – toţi membri, Cristina Andreieş (consilier juridic) – secretar. Comisia va negocia clauzele contractuale şi preţul, putând cere şi puncte de vedere ale serviciilor din cadrul Primăriei Bistriţa şi/sau ale unor experţi externi, apoi va înainta Consiliului Local procesul verbal cu propunerile rezultate în urma discuţiilor.

Alexandru Toniuc (PER): ”Am dat anul trecut o hotărâre pentru susţinerea clubului Gloria şi am urmărit activitatea echipei şi modul în care s-a îndeplinit contractul. Concluzionez că am făcut o greşeală, cel mai bine ajutam clubul dacă jucam noi în returul campionatului trecut, mai jos de locul 18 n-aveam cum să picăm, realizam economii, ne distram, era bine şi pentru sănătatea noastră. Pe lângă că au retrogradat, au acumulat şi datorii suplimentare. Rezultatul ajutorului nostru a fost că Gloria a intrat în insolvenţă. Pe lângă cele 2 milioane lei pe care i-am dat în 2012, cifra de afaceri a clubului este de 2,6 milioane lei, astea au fost performanţele necesare. Datoriile erau de 13 milioane. Suntem mai rău ca în povestea cu Dănilă Prepeleac, care s-a întors de la târg cu o pungă goală. Am avut o pereche de boi, i-a luat cineva şi acum suntem chemaţi: Hai să-ţi iei boii că m-au umplut de datorii. Mă miră abordarea a renaţionalizării unui activ care a fost dat unei entităţi private, e un semn de întrebare. Nu văd ce treabă am avea noi ca şi reprezentaţi ai bistriţenilor cu activitatea fotbalistică, vedem că de la sport s-a ajuns într-o zonă foarte gri, tulbure, nu ştiu de ce să ne ambiţionăm să jucăm în Liga I cu Chiajna, cu Năvodari, în loc să stăm frumos lângă echipe din Arad, Oradea, Craiova, Tg. Mureş. Nu văd nicio onoare în a ajunge în liga lui Iorgulescu, că Mitică tocmai a fost înlocuit după 17 ani. Poate invit şi eu Primăria să-mi cumpere apartamentul şi dacă mă lasă să locuiesc în continuare şi îmi plăteşte şi întreţinerea, e şi mai bine. Dacă adoptăm hotărârea, intrăm în jocul planului de reorganizare propus de Gloria, unde se arată că singura speranţă pentru plata datoriilor e sprijinul Primăriei. Trebuia să discutăm despre oportunitatea achiziţionării acestor active. Dacă facem această comisie, dăm semnalul că suntem interesaţi şi punem activitatea în scopul unui singur interes: de a le plăti datoriile, pe care nu le-am făcut noi. Nu cred că cetăţenii vor fi bucuroşi să le plătim datoriile, pentru o medalie olimpică nu am dat atâţia bani. Creditând planul de reorganizare prin înfiinţarea acestei comisii. Ce se întâmplă la club e un scandal. ACF Gloria şi-a făcut vreo cinci persoane juridice, din plan reiese că nu au în proprietate terenul şi tribunele. Peluza e singura în proprietatea Asociaţiei şi ea e sub sechestru. Noi practic împiedicăm Finanţele să-şi recupereze banii, recuperarea datoriilor. E o falsă premisă că va veni cineva acolo să facă blocuri. Ar trebui să aşteptăm lichidarea şi să cumpărăm acest patrimoniu pentru urbe. Ar trebui o comisie să vadă în ce mod au fost respectate prevederile hotărârile care s-au dat pentru sprijinirea clubului”.

(Aplauze din sală)

Kiss Laszlo (PP-DD): ”Când facem această comisie, ce rol are? Va iniţia discuţiile de achiziţie, prin vot, sau va trebui să descâlcească aceste iţe blocate ale Gloriei?”.

Primarul Ovidiu Creţu: ”Comisia va înainta Consiliului Local procesul verbal cu propunerile rezultate în urma negocierii. Cel care hotărăşte e CL. Comisia trebuie să dea răspunsuri şi la întrebări, dacă avem de la cine cumpăra, ce cumpăra, dacă există expertize şi apoi să vină în faţa CL pe baza datelor pe care le va culege. Plină de umor intervenţia domnului Toniuc, mai ales aceea că dacă jucam noi. Referitor la renaţionalizarea activului, este o practică folosită în toată lumea. Mulţi cetăţeni sunt interesaţi de echipă, care din 1922 ne reprezintă în sportul românesc, uneori mai bine, alteori mai rău, echipă ce a beneficiat de sprijinul oraşului în toată această perioadă. Dacă ar fi fost un club privat şi nu erau ajutaţi, terminam de mult cu fotbalul la nivel de Liga I. Dar au fost ajutaţi, pentru cei 8.000 de oameni care merg la stadion când vine Steaua, 10.000 când Fiorentina sau Zaragoza. Dacă nu ne implicăm, va trebui să uităm echipa şi va trebui să mergem în altă parte ca să susţinem ceva. Ținta noastră nu e numai Oradea, noi ne uităm până la Munchen, Barcelona, sau Torino. Chiajna sau Năvodari sunt mai aproape de această ţintă. Să mai ajungem o dată să jucăm cu Fiorentina, cu Zaragoza, ne-am simţit mândri când a venit Batistuta, nu visam că vom vedea la noi acasă asemenea jucători. Gloria a reuşit să se menţină în Liga I mai mult decât altă echipă, datorită unor eforturi făcute de cetăţeni şi administraţie. Merită să facem eforturi şi să avem o echipă în prima ligă. Nu vreau să cumpere cineva cu 2 lei stadionul şi să facă un cartier de blocuri, eu vreau baza sportivă acolo unde e. Merită să şi plătim pentru asta”.

Maxim Gagea (PER): ”Nu există o expertiză, printre creditori sunt multe persoane din ţară. Nu e moral ca anumite persoane să consume banul public”.

Gheorghe Tuţă (PDL): ”Municipalitatea nu poate ocoli subiectul clubului Gloria. Primarul a iniţiat acest proiect, aşa a considerat că ar trebui, avem opinii puţin diferite. Când domnul primar ne-a spus că vom lua stadionul în 15 ani, cu rate de 2 milioane de lei pe an, ce mai trebuie să negocieze comisia dacă dânsul a anunţat rezultatele pe care ar trebui să le aducă comisia? Nu suntem de acord cu această manieră de abordare. Nu ignorăm viitorul clubului Gloria, dar pe primul plan trebuie să fie cum reprezentăm interesele oraşului, câţi bani suntem dispuşi să cheltuim. Nu avem nimic cu comisia aceasta, dar nu ne desemnăm reprezentant în ea. Municipalitatea nu are acum în proprietate o bază sportivă adecvată, doar terenul de sport de la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”. Cred că trebuie să privim către viitor şi esenţială este transparenţa”.

Alexandru Toniuc (PER): ”Nu ştiu de ce sunteţi aşa de grăbiţi să cheltuim 10 milioane de euro. Nu facem altceva decât să intrăm în logica planului lor de reorganizare. Ei estimează valoarea bazei la 15,4 milioane. E un fals, valoarea de piaţă a unui bun pentru care nu există cumpărător este zero. Jean Pădureanu a spus că ar da clubul pe un leu cui e dispus să plătească datoriile. Planul lor spune că întreaga activitate economică este plata datoriilor. Noi nu sprijinim aşa clubul, nu cred că e treaba noastră. Ei aşteaptă 9,5 milioane de lei de la Primărie în următorii trei ani, aşa scrie în planul de reorganizare. Noi mergem să negociem ca să plătim încă o dată nişte datorii. Real Madrid aduce Microsoft pentru renovarea arenei, Bayern e cu Allianz, de ce nu merge Gloria la Comelf, Leoni, la marii investitori, să pună numele stadionului lângă un investitor privat serios? Fotbalul a ajuns o afacere murdară. Noi punem la bătaie obrazul nostru şi garanţia bugetului public. Noi nu intrăm în această comisie, v-am avertizat în ce situaţie de risc vă expuneţi”.

(Aplauze din sală)

Primarul Ovidiu Creţu: ”Lucrurile pot fi privite în multe feluri, baza sportivă ne interesează. Cineva o poate lua şi aici să facă blocuri şi n-o să-i puteţi opri. Sunt instituţii ale statului, cereţi-le intervenţia. N-am de ce să mă tem, atâta timp cât nu mă simt cu musca pe căciulă. Ne asumăm răspunderea. Primăria din Madrid a cumpărat stadionul şi apoi l-a dat înapoi, pentru a ajuta Real Madrid într-o perioadă dificilă. Nu ştiu dacă vom salva Gloria prin cumpărarea stadionului, dar îi dăm o şansă să se salveze şi salvăm stadionului. Pe 2013 avem prinse în buget 2 milioane de lei pentru achiziţionarea stadionului, nu uitaţi asta. Că planul lor e bun sau nu, facem o comisie care să ne spună dacă merită să cumpărăm şi vom decide atunci. Cred că tot oraşul doreşte ca stadionul să rămână al nostru”.

Alexandru Toniuc a refuzat propunerea preşedintelui de şedinţă Sorin Hangan de a face parte din comisie. Gheorghe Tuţă a procedat la fel la propunerea viceprimarului George Avram. Şi Iosif Molnar (PSD) a refuzat să facă parte din comisie.

Sorin Hangan (PNL): ”Nu cumpărăm azi nimic, doar stabilim o comisie. E uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”.

Alin Seserman (PDL): ”Nu puteţi supune la vot o propunere a unui coleg dacă el nu e de acord”.

Maxim Gagea (PER): ”Comisia trebuie să facă un audit, la ce au fost folosiţi banii daţi de municipalitate în ultimii ani. Propun retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, pentru modificarea lui”.

Camelia Tabără (PSD): ”Toate descâlcelile, imputările şi neregulile sunt de competenţa unor organe de specialitate. Procesele durează ani, timp în care stadionul va ajunge în paragină. Acum se constituie o comisie care realizează cât e de complicată problema şi apoi eventual poate intui soluţiile”.

Gheorghe Tuţă (PDL): ”Problema e dacă aşteptăm ca Gloria să ajungă în lichidare sau acţionăm acum, e adevărat un bun poate fi achiziţionat la un preţ mai mic de la o societate în lichidare”.

Constantin Rus (PSD): ”Comisia trebuie să existe, când vor fi şi nişte rezultate ale negocierilor dezbaterea va fi mai amplă”

Alin Seserman a propus ca avocatul Ioan Someşan, delegat sătesc, să facă parte din comisie. ”Accept. O să propun preluarea stadionului la preţul la care l-a luat Gloria, actualizat cu rata inflaţiei”, a spus Someşan. Ulterior, şi-a retras propunerea, preluată de Toniuc. CL şi-a dat acceptul prin vot, astfel că Ioan Someşan face parte din comisie.

Până la urmă, comisia de negociere va avea în componenţă doar patru consilieri locali în loc de şase, cum era prevăzut: Antal Attila (UDMR), Andrei Kozuc (PSD), Florin Taloş (PP-DD), Marius Armean (PNL).

Consiliul Local a aprobat cu 13 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” şi 3 abţineri proiectul privind constituirea şi aprobarea componenţei comisiei de negociere a preţului şi clauzelor contractuale de preluare a Stadionului ”Jean Pădureanu” de către municipalitate.

2 cons local 14 nov 3 cons local 14 nov 4 cons local 14 nov consiliu local 14 nov

4 comentarii

 • Cineva o poate lua
  şi aici să facă blocuri
  şi n-o să-i puteţi opri.
  Stie el ce spune primarul
  imbatranit in rele.
  Asa vrea el sa faca in alta parte
  cu un teren de sport
  si nimeni sa nu-l poata opri.
  Stie el ce spune.
  Stie cum se face.
  Cu forta
  Cu amenintare
  Si inselaciune.

  • Bine zis Mary !
   Clubul de fotbal a tocat o gramada de bani publici. In acelasi timp Bistrita nu are un amarat de teatru, In mod sigur costurile cu o trupa de actori erau mult mai mici. Dar pentru cultura nu sunt bani niciodata !

 • Toniuc a vorbit foarte bine si la obiect.Cum sa cumpere primaria ceva ce tot primaria a dat de gratis acestui club ultra-rasfatat? Au uitat de toate terenurile pe care acest club le-a vandut dupa ce le-a primit moca de la primarie. Pe urma banii publici care s-au pompat acolo an de an – scandalos de multi! Ce alte sporturi au primit atat de multi bani? Nu ar trebui un echilibru? Cum isi permit sa faca ce vor cu banii cetatenilor? Asta nu miroase a puscarie? in ce tara traim, Doamne, Dumnezeule ?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS