Actualitate Economie

Lemne care ar încăpea în opt sute de vagoane, tăiate ilegal din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş

Mai multe persoane din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş sunt cercetate penal pentru infracţiuni la Codul Silvic şi Codul Penal după ce Inspectoratul General al Poliţiei Române a descoperit, în urma unui control, circa 32.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, cantitate care ar încăpea în 800 de vagoane de tren. Firmele de explotarea lemnului, dar şi pădurariii sunt implicaţi.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, dat luni publicităţii, ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică a IGPR, împpreună cu poliţişti din Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, au acţionat pe raza celor două judeţe pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Verificările au fost făcute în perioada 19-22 noiembrie a.c. şi au constat în cinci controale în fondul forestier, la 15 societăţi comerciale, la 115 autovehicule care transportau material lemons, la şapte ocoale silvice şi 34 partizi silvice.

“Poliţiştii au constatat 15 infracţiuni, dintre care opt infracţiuni la Legea 46/2008 privind Codul Silvic – tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori – , două infracţiuni la Legea 46/2008 – folosire fără drept a dispozitivului special de marcat, o infracţiune la Legea nr. 241/2005 – punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special şi patru infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, fapte prevăzute de Codul Penal”, se arată în comunicat.

În cadrul controalelor efectuate în fondul forestier şi a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 metri cubi de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice în vigoare.

Potrivit silvicultorilor, într-un vagon de tren încap 40 de metri cubi de lemne, ceea ce înseamnă că lemnele tăiate ilegal în cele două judeţe ar încăpea în 800 de vagoane.

În urma controalelor, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de lei, iar 218 m.c. de material lemnos, în valoare de 28.110 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Astfel, poliţiştii au descoperit că un pădurar, în vârstă de 27 de ani, de la un ocol silvic privat de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud a întocmit şase avize de însoţire a materialului lemnos cu un volum de 58 m.c. unor proprietari de vegetaţie din afara fondului forestier, înaintea întocmirii actului de punere în valoare.

“În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la această faptă şi punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special. De asemenea, a fost dispusă măsura confiscării volumului de 58 m.c. lemn lucru răşinoase.”, se arată în comunicat.

Totodată, la controlul efectuat la o partidă de material lemnos constituită la un ocol silvic din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-a constatat faptul că doi angajaţi, în urma exploatării arborilor din partidă, au tăiat fără drept şi sustras 12 arbori de esenţă răşinoase, cu un volum de 11,664 mc..

“Faţă de angajaţii societăţii s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de arbori”, arată IJP Bistriţa-Năsăud.

Tot la acest ocol silvic s-a constatat faptul că, în perioada 2010 – 2013, s-a aprobat punerea în valoare a 4.500 m.c. de material lemnos, cu toate că studiul de amenajare al pădurii nu era avizat de ministerul de profil, iar materialul lemnos a fost exploatat de mai multe societăţi comerciale din zonă.

“În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori şi abuz în serviciu contra intereselor publice”, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, au avut loc şi acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu carne şi legume-fructe

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului de Ordine Publică şi Serviciului Poliţiei Rutiere, din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud, în cooperare cu ANAF- Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au acţionat în sistem integrat pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente către bugetul de stat prin desfăşurarea de operaţiuni de achiziţie intracomunitară/import fără evidenţierea activităţilor comerciale.

Astfel, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost verificate 28 de societăţi comerciale şi 25 de persoane fizice, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 22.300 de lei, fiind indisponibilizate/confiscate legume-fructe, carne şi produse din carne în cuantum de 400 de lei.

Sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţei Române, se desfăşoară la nivel naţional ample acţiuni care au drept scop principal combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu carne şi produse din carne congelate, legume-fructe şi în domeniul comerţului cu obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, provenite din import sau din achiziţii intracomunitare şi protejarea bugetului consolidat al statului.

Sursa: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud

9 comentarii

  • Oameni buni, 31000 mc sunt in jur de 1000 de camioane. Si-l gasim pe acarul paun cu 53 mc. Nu pot trece 1000 de camioane cu lemn furat, fara ca nimeni sa nu se sesizeze. Doar daca toti sunt in cardasie.

  • hotia din domeniul silvic nu cred ca va putea fi stopata.de ce?simplu.daca ne uitam la padurari ,toti, si cei de pe valea salautei,au doua sau trei masini de lux,case,sotiile lor nu lucreaza nicaieri,iar odraslele lor isi etaleaza hainele de firma si telefoanele.ori dintr-un salariu de 1000-1200 de lei nu cred ca si-ar putea permite asa ceva.si totusi nimeni nu vede si nu face nimic…asa ca,doamna Cristiana,articolul este foarte binevenit,dar nu cred ca cineva va lua vreo masura…din pacate…

  • Si cu toate astea este foarte complicat ca si firma care prelucreaza lemnul, sa cumperi ceva material, pentru ca totul sa vinde numai in cantitati de camioane si la export. Chiar daca vrei sa platesti altceas pret de export…sa nu cezi ca e mai simplu.
    Ajungem sa importam si materie prima inapoi din strainatate.

  • haideti si la budacul de sus sa vedeti cum se fura padurea cu acten regula si minan mina cu primaria dumitrita si cu padurari din budacul de sus ei sunt cam toti rude cu primaru sau cu vicele si vind padurea la cei cu gatare din sat si din nafara si vad ca nici unul nui la puscarie merg incontinuare,isi vad de afacerea lor cu padurea,aruncind cite un tigan in puscarie si zic ca ei au furat padurea,e o mafie locala ce sentimpla si nimeni nui verifica alooo dnauuuuuu.astai romania fura cine poate,ei sa se inbogateasca restu nu conteaza.

  • Ce vorbiti voi de furturi de gainarii daca vreti as vedeti furturi masive uitati-va la firmele din top ,,frasinul cel Mai mare exploatator Si miss grup care nu au avut nici un control in ultimate anii Si au furat sute de mi de mc dar ei sunt prieteni cu minista Si vor termina padurea

  • […] Sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţei Române, se desfăşoară la nivel naţional ample acţiuni care au drept scop principal combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu carne şi produse din carne congelate, legume-fructe şi în domeniul comerţului cu obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, provenite din import sau din achiziţii intracomunitare şi protejarea bugetului consolidat al statului. (Sursa: timponline.ro) […]

  • Cred ca sintem ultima tara din Europa unde casele se incalzesc cu lemne!! Daca este cerere de lemn, astia fac pe dracu/n patru sa taie. Daca statul roman de kakao ar subventiona oamenii cu venituri modeste sa isi instaleze centrale cu gaz sau cu peleti, ar stopa macar partial taierea padurilor, caci se pare ca justitia doarme, si toti sint o apa si un pamint. In momentul actual statul subventioneaza centralele cu peleti dar iti trebuie o caruta de acte si banii trebuie sa ii ai intii si apoi ti da statul inapoi, daca ti da, dupa un anumit timp. Cine are 100 de milioane de lei vechi sa faca lucrarea??!! Ce banca iti da imprumut banii astia daca esti un amarit de pensionar sau muncitor cu salariu minim si mai ai si copii? Statul roman isi bate joc de cetateni si se pare ca toata lumea e multumita asa, ca nu am vazut sa faca nimeni scandal.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.