Timp de gândire

De ce nu sărbătoresc Ziua Femeii

Pentru mine, copil crescut la ţară, unde era de lucru tot timpul anului, sărbători au fost şi mai sunt cu adevărat cele religioase. Nici măcar de zilele noastre de naştere nu se întâmpla mare lucru. Duceam bomboane la şcoală, la masă aveam un tort făcut în casă cu cremă din margarină, toţi ai casei e cântau “La mulţi ani!”. 8 Martie era o zi în care duceam flori doamnei învăţătoare.

Am crescut într-o familie cu un singur bărbat în casă, tata –  Dumnezeu să-l ierte! – care avea nevoie de trei ajutoare ca să ţină în spate o gospodărie. Am avut animale, am cultivat pământul, am lucrat cot la cot cu ai noştri încă de mici. După o zi de sapă sau una la fân, cu palmele roşii şi cu braţele amorţite, cădeam cu toţii laţi de oboseală. Ne tundeam părul la frizerie, iar de sărbători, la biserică mergeam cu rochiţă nouă, făcută de tanti Ana, vecina noastră, croitoreasa, sau îmbrăcate în costum popular. Habar nu aveam ce e coaforul sau cosmetica. Părinţii noştri aveau grijă să fim curate şi să nu-i facem de ruşine pe unde mergem. Ne-au învăţat să salutăm pe toată lumea, să ne purtăm cuviincios, să ne vedem lungul nasului şi să nu ne dorim mai mult decât ne permitem. La un moment dat, mergând împreună cu tatăl meu la Cluj – el fiind şofer de meserie – am văzut un ceas de perete cu iepuraşi în magazinul Central, dar ştiind că nu are bani decât pentru o prăjitură, nu i-am zis nimic. Abia acasă i-am povestit bunicii cât de mult mi-a plăcut. Ştiu că mi l-a cumpărat când a mers a doua oară pentru că mi-l doream, nu pentru că era vreo zi specială şi trebuia să ne fandosim.

Un obicei de-a dreptul sinistru din zona noastră care înţeleg că se mai păstrează – fetele dau mărţişoare băieţilor de 1 Martie ca ei să le cumpe cadouri de 8 Martie – m-a îngreţoşat în anii de şcoală. Mi se părea penibil să intru în horă, la fel cum eram penibilă şi dacă nu intram. Nu ştiu cine l-a inventat şi nici de ce. Cert este că mereu mă cuprindea jena când se apropia luna martie. Aş fi preferat să mă îmbolnăvesc brusc şi să nu mai merg la şcoală până în aprilie.

Când am devenit profesoară mi s-a făcut silă, aşa cum am mai spus, de altfel, de parada de 8 Martie. Unele profesoare veneau cu braţele pline de flori din săli şi de cadouri pe care le etalau în sala profesorală, un semn al succesului de care se bucură ele, vezi Doamne. Eu nu am mai acceptat nimic de la elevi, nici măcar o floare, după ce unul care avea note mici la mine mi-a aruncat pe catedră un cadou – probabil un pachet de cafea, nu ştiu fiindcă nu l-am deschis şi nici nu l-am luat– spunându-mi că ar fi cazul să-l trec dacă tot mi-a cumpărat cadou.

În ultima vreme sunt tot mai agasată de despuierea feminină. Nu ştiu de ce se consideră a fi de mare succes o femeie ultra dezbrăcată, căreia i se văd sutienul şi chiloţii, cu haine mulate, cu fusta de o palmă, ultra vopsită şi urcată pe nişte tocuri de doi metri, cu sclipici în stânga şi-n dreapta, cu unghii ca de fiară, vopsite şi pline de dungi, cu ochii negri care se lipesc, cu o dâră mov deasupra pleoapelor sau cu o dungă neagră în locul sprâncenelor. Astfel de femei pe mine mă fac să întorc rapid capul, de silă. Mai ales când ele fac politică “dezbrăcate” pentru mine e mai mult decât clar că nu au nimic altceva de oferit. În politica internaţională nu veţi vedea femei îmbrăcate ca nişte pupeze, dar veţi vedea o Condoleezza Rice care a lăsat prin locurile prin care a trecut mai mult decât o dâră de parfum intens şi neapărat exagerat de dulce.

Cred că principala vină pentru degradarea acestei lumi o au femeile care şi-au pierdut într-o proporţie covârşitoare bunul simţ şi decenţa. Slavă Domnului că măcar că o bună parte dintre bărbaţi nu umblă cu pantaloni mulaţi şi cu pieptul dezgolit că aş pleca de pe planetă cât aş vedea cu ochii. Prefer de o sută de ori o bunică de la ţară cu faţa brăzdată de vânt şi mâinile crăpate de la pământul din care a scos cartofi decât o babă sulemănită de la oraş care nu-şi poate accepta vârsta şi care nu se gândeşte la viaţa de dincolo, ci la cosmeticiana care să-i mai scoată câte un rid.

Nu sunt o feministă. Nu cred în organizaţii de femei care revendică locuri pe liste şi în instituţii doar pentru că au sâni. Nu dau doi bani pe conceptul de “femei puternice” care răzbat stând cocoţate pe spatele unui bărbat, nu-mi place ce se înţelege prin feminitate în zilele noastre.

Îmi iubesc mama şi am mare respect pentru toate femeile-mame care şi-au dedicat viaţa creşterii şi educării copiilor fără să-i plaseze bonelor sau bunicilor, respect răbdarea învăţătoarelor, a profesoarelor, grija femeilor-medic pentru pacienţii lor. Ador femeile care îşi asumă vârsta şi împart din înţelepciunea lor de viaţă altora, femeile care se dedică familiilor lor indiferent de greutăţi, femeile concentrate pe carieră care strălucesc în domeniile lor nu datorită sclipiciului, ci inteligenţei. Toate aceste femei nu cer respectul nimănui, ele îl impun şi nu într-o singură zi din an, ci în fiecare secundă.

Cristiana Sabău

21 comentarii

  • Felicitari pentru text. Maica-mea il considera cel mai tare cadou de 8 martie, ca de florile primite s-a cam saturat, in schimb nimeni n-a mai pus punctul pe I ca d-voastra astazi.

  • am fost si eu criticat ieri, ca vezi doamne de ziua femei am spus ceva rau de o individa. asta e , cind am ceva de spus ,spun. si mie aceste sarbatori (cica sarbatori) mi se par asa…….mari fandoseli si exagerari ,ca sa nu zic prosti. femeia ptr. mine estein fiecare zi a anului, mama, soata ,fiica, soacra , amanta. ma distreaza teribil ca astazi le sarbatorim si mainele batem(unii dintre noi). eu am avut pina acum 3 , si cine stie cite mi-a mai da Domnul pina la sfirsit. , dar trebuie sa le stim respecta in fiecare zi si daca sint cu noi sau nu. asta este viata asa traim. o zi buna va doresc !

  • Respect si o raza primavarateca pentru femeile adevarate ale acestei tari ! Bunici, mame, sotii si fice, care au dus si vor duce aceasta tara, cu voia lui Dumnezeu, intru vesnicie, LA MULTI ANI !
    Vesnica jena si greata pentru parvenitele atat din profesie cat si din politica !

  • Foarte bine scris! Minunat punctata valoarea unei femei care munceste ,avand ochii atintiti spre menirea ei de mama,care se dedica familiei ,profesiei si straluceste prin ceea ce lasa in urma!

  • Acum, imaginati-va cum ar arata 1 martie , 8 martie, cum ar arata primavara fara flori si martisoare? Hai sa nu fim extremisti !

  • Sărut mâinile, d-na Cristiana! Chiar dacă nu sărbătoriţi 8 MARTIE, cu prilejul zilei Dvs. de naştere (nu ştiu când este!, dar este…) şi a Anului Nou (care a trecut, sau vine…), eu totuşi vă doresc LA MULŢI ANI FERICIŢI!, alături de cei dragi din jur. Mă bucur că un astfel de OM este în preajma mea, prin site-ul TIMPONLINE.RO! De ce? Pentru că vă exprimaţi SINCER, OBIECTIV, RAPID şi CURAJOS asupra problemelor LA ZI ale oamenilor din locul unde trăiţi. Şi, mai ales, ce apreciez foarte mult, este SUFLETUL şi EMOŢIA cu care scrieţi reportajele Dvs. În tot ceea ce faceţi, se simte (nu oricine o poate face!) de departe că aţi trecut prin mari dificultăţi în viaţă, care însă v-au modelat şi întărit, aşa cum sunteţi azi.

    Aveţi perfectă dreptate! Multe femei nu îşi mai respectă şi apără intimitatea şi sufletul. Şi mie îmi pare rău că sărbătorirea zilei de 8 Martie, a degenerat în direcţii care nu mai sunt apropiate de activismul feminin declanşat la început de secol 19. Felicitările publice, de imagine şi mese festive ipocrite ale şefilor de instituţii, la sedii sau restaurante, distracţii puerile în locaţii cu spumă, cu alcool la bord, în costume intime şi cu stripteri care uită ce înseamnă să fi un bărbat adevărat pentru femeia iubită, mă dezgustă profund. Făcând parte dintr-o altă generaţie, poate eu greşesc, dar cred că “ceva” nu merge bine nici cu această sărbătoare de primăvară…

    • Stimate domnule Alexa, stimaţi domni şi doamne care aţi comentat acest text, vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase scrise mai sus.
      În acelaşi timp, vreau să vă asigur că ştiu că apreciez urările sincere (le simt, ca orice alt om), florile (ar fi chiar culmea să nu), darurile cu semnificaţie şi sens cumpărate special pentru mine (prietena mea a stat câteva ore la o coadă să obţină un autograf de la un scriitor american pe care îl citesc adesea, un alt prieten nu a ezitat să-mi ofere în dar două cărţi pe care nu aş fi îndrăznit nici măcar să le împrumut, iar exemplele pot continua).
      Ce am scris în textul de mai sus reprezintă revolta mea faţă de tot ceea ce nu are substanţă, e fals şi lipsit de sens cel puţin pentru mine. Nu înseamnă că trebuie să fiţi de acord. Însă, vorba lui Camil Petrescu, „onest nu poţi vorbi decât la persoana întâi”.

  • Excelent articol, care m-a convins prin naturaletea si sinceritatea de care dati dovada mereu, chiar daca prin acestea provocati adesea. Va multumesc!

    • Eu vă mulţumesc, părinte. Chiar dacă mă critică o lume întreagă, dacă un om ca dumneavoastră îmi spune că e bine, eu pe acela îl cred fiindcă mi-aţi spus şi când am greşit, fără menajamente.

  • In prima faza, m-am speriat crezand – din titlu – ca este vorba de mai multi ( cei care nu sarbatoresc ).
    O sa fiu nepoliticos si-o sa va aduc aminte, tuturor, ca originalul autor al amintirilor din copilarie era un tip numit Ion Creanga. Plin de umor – un adevarat one-man-show al timpurilor sale, a reusit sa ne faca sa zambim cu gura pana la urechi desi copilaria lui a fost cu muuuuuuult mai grea decat a celor din anii ’70 ai secolului trecut !!!
    In schimb, aici, cat melodramatism !
    Textul este bine absorbit de femeile divortate, singure, inselate, fara copii sau lipsite de dragostea acestora ori in alte roluri asemanatoare si de barbatii misogini, bucurosi ca li se justifica zgarcenia.
    Acum cateva luni, intr-unul dintre on-line-urile bistritene, am descoperit un apel penibil la acordarea de voturi pentru o domnisoara ce se voia plecata intr-o excursie in Finlanda. Paradoxul era ca, desi tanjea spre tinuturile reci, isi exprima sincer mahnirea ca s-a nascut iarna.
    In acelasi registru, nu spun ca v-ati fi dorit sa va fi nascut baiat ci doar ca – s-ar putea – incepand cu o zi anume sa nu va mai sarbatoriti ziua de nastere pe motiv ca v-aduce aminte ca imbatraniti…
    P.S. As mai face o corectura – in text spuneti: ” (…) să nu ne dorim mai mult decât ne permitem (…) ” – si anume: ” Sa nu ne dorim mai mult decat avem nevoie „.
    Cat despre preotul care nu-si accepta enoriasele asa cum sunt ( pe cand, parinte, o selectie mai riguroasa in functie de etnie, rasa, aspect exterior si, daca se poate, interior, sex,nume, varsta etc ? ) ma abtin. Si-a dat cu judecata destul de frust si nu se cade.

    • Nu ştiu dacă are sens să vă răspund întrucât mi-am dat seama că nu aţi prea înţeles ideea, iar când îţi scapă inclusiv ideea, detaliile nu mai contează. Totuşi, din încâlceala vorbelor dvs. am reţinut că simţiţi nevoia să mă înfieraţi cu două teme. Eu nu am scris că aş fi vrut să fiu altceva, nici că refuz să-mi sărbătoreasc aniversările. A, că prefer să fiu cu prieteni apropiaţi şi nu fac petrecere cu 1000 de persoane ca să dansez pe mese, asta e altceva. În general, folosesc aniversările ca să mă gândesc la viaţa mea, nu ca să beau până cad jos. E vreo infracţiune asta? Nu suntem liberi să alegem ce vrem să facem? Eu cred că da, mai ales că toate alegerile au ziua decontului.
      În ce priveşte îmbătrânitul sunt conştientă că nu întineresc, aşa cum cred că sunt majoritatea oamenilor. În viaţă circulăm doar într-un singur sens şi pe toţi ne aşteaptă moartea în caz că petrecerile de orice fel vă fac să uitaţi.
      Comentariul dvs. mi se pare unul răutăcios şi plin de frustrări. Poate aveţi 80 de ani şi umblaţi cu fustă mini, cine ştie?

  • Mie mi se pare „pe dos”, cand isi fac urari femeile unele altora, de 8 martie…! Asta e o moda mai noua, si nu prea inteleg de ce! Eu consider ca trebuie sa fie urate mamele de catre fii si fiice, si femeia de catre barbati! Nu femeile intre ele….! Ca unii se simt bine facand si participand la o petrecere, e problema fiecaruia. Uneori chiar e nevoie sa ne mai destindem, sa iesim din rutina zilnica si asa se mai imprietenesc colegii de munca intre ei. Dar sigur, e prefereabila decenta si in special ar fi minunat, daca femeia ar reveni la feminitate. De copil am fost fascinate de frumusetea femeilor din filmele anilor ’40, ’50, de acea frumusete clasica, gen „Maria Tanase”. Eleganta si senzualitate, cu imbracaminte decenta!

  • Va multumesc pentru ceea ce ati scris si cum ati scris. M-am regasit in multe din pasajele textului, cred ca ar fi bine ca anii 70 sa fie mai mult evocati in scrierile noaste. Resping toata spoiala care se grefeaza pe asazisele evenimente calendaristice. Pline de falsitate mi se par si actiunile anuale ale politiei de impartire a garoafelor, precum si cele ale „politicienilor”, notate neaparat in mas-media. As fi de-a dreptu curios cum reactioneaza un politist cu o garoafa in mana cand descopera ca la volan se afla o conducatoare auto „bine dispusa”!?
    Cu toate astea, la fel, departe de mine gandul de a nu respecta femeia si a nu-i pretui rolul ei adevarat in societate.

  • Corectitudinea si modestia dumneavoastra se datoreaza in primul rand educatiei primite in copilarie.Felicitari parintilor dumneavoastra.Tatal dvs.cred ca va vegheaza din cer si va transmite si acum,discret,ganduri bune . Este mandru de zbaterea dvs. ,de modul frumos in care va faceti meseria si incercati sa indreptati lucrurile intr-o directie buna. Sa aveti parte de sanatate si sa puteti lupta pentru insanatosirea societatii noastre atat de bolnave.

    Va multumesc!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.