Actualitate

Doi pui de lup crescuţi în gospodării din Nuşeni şi Uriu vor fi eliberaţi în pădurile din Vrancea

Doi pui de lup de 8-9 luni care erau ţinuţi în captivitate în Nuşeni şi Uriu au fost preluaţi de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice Vrancea pentru a fi eliberaţi în mediul lor natural. Lupoaica a murit, iar puii au rămas orfani, însă perioada lungă petrecută în gospodăriile oamenilor a făcut ca ei să fie aproape domesticiţi, aşa încât vor avea nevoie de adaptare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, cele două animale au fost găsite la o persoană de 32 de ani din satul Nuşeni, respectiv la alta de 46 de ani din Uriu.

“Puii de lup erau ţinuţi în captivitate la domiciliu. Poliţiştii, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au ridicat şi predat cele două exemplare reprezentanţilor Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) din Vrancea în vederea integrării acestora în mediu natural”, se arată în comunicatul IJP Bistriţa-Năsăud.

Contactat telefonic, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan, a declarat că cele două persoane la care au fost găsiţi puii de lup nu sunt vânători, ci iubitori de animale.

“Din ceea ce ne-au spus, lupoaica a fost împuşcată, iar puii erau orfani. I-au crescut pe lângă gospodării şi nu au ştiut că trebuie să spună cuiva despre asta. Nu îi acuzăm de rele intenţii. Pur şi simplu sunt nişte oameni simpli. Întrucât cei doi pui au deja 8, 9 luni, nu pot fi eliberaţi pur şi simplu fiindcă aproape s-au domesticit. În sălbăticie riscă să moară. Ca urmare, am contactat această organizaţie care se ocupă de reintegrarea animalelor în mediul lor natural. Vor fi ţinuţi în carantină şi apoi, treptat, obişnuiţi din nou cu sălbăticia. Noi nu avem în judeţ organizaţii care să facă acest lucru”, a spus Ştefan Mureşan.

Cele două persoane care deţineau lupii sunt totuşi cercetate de poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

În urma ultimei acţiuni de evaluare a efectivelor de animale strict protejate din care face parte şi lupul, au fost inventariate în Bistriţa-Năsăud 230 de exemplare de lup.

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB), înfiinţată în 2003, sprijină şi promovează activităţile de conservare a diversităţii biologice, de educaţie ecologică şi protecţie a mediului înconjurăror.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.