Actualitate

Prevederile Codului etic din educaţie. Cum trebuie să se comporte profesorii cu elevii

Proiectul Codului etic interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu proprii elevi. Printre altele, profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, să nu-i bată şi să nu-i umilească.

În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister.

Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor „avantaje materiale sau financiare”. Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.

Profesorii trebuie să asigure egaliatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritului fiecăruia.

Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează, conform proiectului Codului de etică.

Proiectul iniţiat de Ministerul Educaţiei prevede că persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în mod particular cadrele didactice, au obligaţia de a cunoaşte, respecta şi aplica un set de norme de conduită.

Una dintre normele de conduită se referă la ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor, care implică supraveghere permanentă, pe tot parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, dar şi în cadrul acţiunilor organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, pentru a fi asigurată pe deplin securitatea copiilor.

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice şi tratamentele umilitoare, sub orice formă.

Proiectul mai prevede că profesorii au obligaţia să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice formă de violenţă fizică, de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor. Totodată, dascălii trebuie să combată orice formă de abuz sexual, emoţional sau spiritual.

Cadrele didactice nu au voie să-şi hărţuiască sexual elevii şi nici să aibă relaţii sexuale cu aceştia, inclusiv consensuale. Totodată, proiectul Codului de etică interzice profesorului să aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intenţia serioasă sau ludică a acestuia.

Acelaşi proiect prevede că profesorii trebuie să pregătescă elevii astfel încât aceştia să atingă standarde de performanţă prevăzute de documentele şcolare, informează Mediafax.

Profesorii nu au voie să desfăşoare niciun fel de acţiuni comerciale în cadrul şcolilor, în lipsa unui contract aprobat de Consiliul de Administraţie a şcolii.

Profesorul are datoria să informeze părinţii despre activităţile şi evoluţia şcoalară, dar şi comportamentul elevilor, fără a ascunde informaţii sau a fi subiectiv.

6 comentarii

 • Pana aici e OK. Dar Codul de etica al elevului si al parintelui? Pe cand? Democratia inseamna libertate si responsabilitate. Pana acum am vazut doar responsabilitatea dascalului. Restul?

  • Foarte corect! Cand se va vorbi si despre umilirea profesorului de catre elev?Si de catre parintii acestuia,cei mai multi fiind ,,recolta” a invatamantului de dupa 1989!

 • Eu am sa relatez un fapt din aceasta zi de luni:
  Profesorul: Te rog sa iesi la raspuns.
  Elevul: Nu ies la niciun raspuns. Dati-mi un patru si gata.

  Vorbesc despre un elev din clasa a VIII-a, mentionez ca nu este un elev-problema.

 • PRIN ASA LEGI SE INCEARCA DUCEREA EDUCATIEI SPRE COLAPS. Tot mai multi profesori buni dintre cei care au mai ramas vor sa plece din sistem…Astfel o sa fie o natie de analfabeti asa cum se cere conform directivelor …”UniiEste”. O natie proasta este mai usor de condus.

 • Da si profesorii sunt f rai cu elevii numai au răbdare cum amenința elevii ca îi lasă repetenți sunt elevi care învăța fbn si ii descurajează !! De ex inn copșa mică dna mărginean monica prof de matematică drăcuiește copiii si amenința ! Rabdareee !! Nu explică la copiii vb flegmatic Nui ok din partea lor !! Cum se formează elevul !! Daca vb așa cu ei

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS